Detta är Sveriges bästa offpistberg

Vi frågade er läsare ”Vilket är Sveriges bästa offpistberg?” och omröstningen samlade in nära tretusen röster. Här är era favoriter i Sverige när det kommer till offpist. 

Skidorten Riksgränsen må ha en lite snöfattig säsong i år jämfört med 2017, men ”Gränsen” svepte hem er Freeride-läsares omröstning i bästa offpist. Vi har analyserat omröstningen med lupp och funderat kring varför Riksgränsen har bäst friåkning enligt 859 röster av de totalt 2895 inkomna. Är det de gamla liftarna? Är det den generellt rätt dåliga maten och dess höga pris? Nej. Det finns tre skäl till varför Riksgränsens offpist är bäst i Sverige: Nordalsfjäll, Nordalsfjäll och Nordalsfjäll.

Tvåa i omröstningen blev Kittelfjäll. Faktiskt den skidort som är mest sökt här på Freeride.se. Snöfyllda raviner och lekfull terräng, samt ett kalfjäll för topptur och heliski gav Kittelfjäll 576 röster. Vill du läsa mer om åken i friåkningskitteln publicerade vi nyligen en offpistguide med fem åk från Kittefjäll.

På tredje plats hamnade Sveriges bästa skidort Åre. Östra och Västra ravin, Vinkelrännorna, Tväråvalvet, Svartberget, Blåsten, Mårtens brant, E14, Bananen, Susabäcken och så vidare. I Åre finns en radda platser att åka bra offpist på. För de riktigt våghalsiga, tre personer i historien hittills, finns dessutom det beryktade dropet Högsta Högsta.

 

Vilket är Sveriges bästa offpistberg 2017/2018?
2895 röster totalt

Topp 3

  1. Riksgränsen  859 röster (30%)
  2. Kittelfjäll       576 röster (20%)
  3. Åre               513 röster (18%)
Hela listan Sveriges offpist 2018, antal röster
Hela listan Sveriges bästa offpist 2018, röster i procent
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.