Offpistguide: Kittelfjälls 5 bästa åk

Kittefjäll är friåkningsberget som många pratar om: de som har varit där berättar hur bra det är, de som inte har varit där pratar om att dem vill dit. Vi tog hjälp av lokala Mille Källström som här ger dig fem av den västerbottniska friåkningskittelns allra bästa offpiståk.

Kittelfjäll är ett berg med spännande raviner och mycket snö. Liftarna sträcker sig inte hela vägen upp på toppen där kalfjället börjar, så för den som inte är rädd för att gå finns det oändligt med åkning. Med lift får du 420 fallhöjdsmeter skidåkning.

Ravinerna som löper med hela berget gör terrängen fantastisk rolig att ta sig an med bra off piståk mellan nästan varje pist.

Kittelfjäll har enorm utvecklingspotential och ett av Sveriges häftigaste berg. Trots att de själva beskriver sig som en lillebror i detta sammanhang besöker mängder med folk ”Kittel” varje år.

Här på Freeride.se är Kittelfjäll faktiskt den mest populära svenska skidorten att söka information om. Hög tid med andra ord att ge er en liten offpistguide med fem bra åk!

1.Björnfällan

Startpunkt: Toppen av Hotelliften (lift A).
Svårighetsgrad: Krävande

Björnfällan är egentligen benämning på området. Här finns oändligt många fina rännor att ta sig ner i.
Börja med att hoppa av åt vänster i hotelliften. Håll dig sedan så högt uppåt skiers right du kan, förbi sista markerade backarna. Man kan även huda på och gå utåt för att kunna hålla högre linje. Det är egentligen samma sak här, när du kommer ut i området och hittar linjen, DROPPA BA! Ju längre ut du tar dig desto tightare blir träden längre ner.

Det är en bra ide att hålla sig relativt nära skidområdet. Även om det finns ett par långa fina rännor långt ut, kan det bli riktigt harvigt på slutet. Rekommenderas endast om du känner till skogen i botten……

Du kommer ner till vägen som passerar hotellet mot Norge. Så det är bara att hasa sig tillbaka mot hotellet därifrån. Håller du dig nära skidområdet kan du lyckas träffa transporten om du börjar på att skråa vänster i slutet av åket.


2. Jan-Express

Startpunkt: Toppen av Jan-Express (lift I).
Svårighetsgrad: medel

Hoppa av Jan-expressliften till vänster. Ta sedan ordentligt med fart och håll dig bredvid liften, samlas ofta mycket och fin snö där, blir fort uppåkt så ta det som ett av de första åken.

Halvvägs ner kan du välja sida av liften och skiers left är mer kuperad och finns mycket sidehits att hoppa på, snön brukar hålla sig mjuk där!

Det charmiga med Kittelfjäll är att man bara tar liften upp och åker ner där man behagar. Chansen att hitta någonting bra är stor då det finns mycket yta att åka på!


3. Liftrännorna

Startpunkt: Toppen av hotelliften (A-liften på pistkartan)
Svårighetsgrad: medel

Ta hotelliften upp, sedan skiers left, snedda över det öppna området och ta sikte på den andra ryggen man ser från toppen. Den öppna delen är kuperad och rolig om man tar med sig fart!

Uppe på ryggen ska man ta det lugnt då risken finns att det ligger stenar under snön. Därifrån kan man fortsätta ner och kommer att passera tre rännor som går i riktning ner mot liften igen. Dessa fylls ofta med mycket snö, ju längre ner man tar sig efter ryggen, desto längre ränna. Sällan hårt eller vindpackat. Utgångarna är precis bredvid liften så det är lätt att hitta ner igen. Från utgången kan man komplettera åker med några sköna carvsvängar i backen eller några hopp i parken.


4. Sadeln

Startpunkt: Jan-Express
Svårighetsgrad: Krävande

Det mest klassiska Kittel-åket? S-A-D-E-L-N är namnet. Antingen tar man helikoptern upp med firman Helinord eller med hudar från toppen liften Jan-Express vilket tar strax under en timma.

Hoppa av Jan-Express åt höger, därifrån brukar man kunna se spåren mot sadeln. Man bör hitta utan någon vidare beskrivning. Annars ska man kanske inte ge sig upp där….. Som sagt, brukar alltid finnas turspår att följa. Men SE UPP! Detta är lavinterräng och det släpper ofta någon-några gånger per säsong. Prata med en guide eller local och hör om snöläget innan ni ger er upp. Gå aldrig upp där i dåligt ljus eller begränsad sikt. Se till att ni har med er lavinutrustning och kunnigt folk. Det finns guider att hyra för just denna tur.

Halvvägs upp sitter en plogkäpp som man ska hålla sig öster om hela vägen upp, undvik att gå under och i närheten av ”konvexen” som är sydvästra delen av sadeln. Turen tar ungefär 40-50 minuter beroende på erfarenhet och tempo.
När man kommit upp finns det fina åk på norrsidan också, som inte är så långa och går att kombinera med en tur tillbaka upp och sedan sadeln ner i systemet igen. Håll Skiers left ner från sadeln och undvik även där ”konvexen”. Det är oftast där det släpper.

Väl nere, avsluta dagen med en älgburgare på Kittelfjäll Värdshus. Epic win!


5. Skiers right

Startpunkt: Toppen av hotelliften.
Svårighetsgrad: Krävande

Ta av åt vänster i liften, håll skiers right ner längs pisten och ös på med fart. Uppe på krönet vid staketets (på vänster sida) slut tar du ner till vänster bland de glesa träden, som blir tightare ju längre ner du kommer. Där finns flera olika linjer att välja men nyckeln är att få med farten, kan vara svårt att bygga upp igen när det är mycket snö.

Bomba över det öppna området i början och välj en linje. Relativt glest mellan träden, mycket glest i Kittefjäll-mått mätt. Finns även linjer med pillows om det är tillräckligt med snö. Detta åk ska man bränna av bland de första då det tenderar att bli uppåkt fort. Man kommer ut i backen igen och kan enkelt ta transporten tillbaka till hotellet.

Relaterade länkar
Mer om Kittellfjäll i vår skidortsguide.
Mer om 8848 Altitudes tävling med resa till Kittefjäll hittar du här.
Åken ovan kommer också snart i vårt avdelning för Offpist och Toppturer då med kartor.
Snödjup och lavinfara i Kittelfjäll hittar du här.
Text: Mille Källström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.