Sveriges bästa park 2019

Kläppen är Sveriges bästa park 2018/2019. Återigen vann man en jordskredsseger med 40 procent av rösterna. Tvåa blev Bräcke i Åre och trea Funäsparken på Funäsdalsberget.

I kategorin Sveriges bästa park var det inte heller denna vinter någon tvekan bland er som röstade. 40 procent av rösterna föll på Sälens stolthet inom freeski – Kläppen Snow Park.

1. Kläppen Snow Park

Att Kläppen både har Sveriges största och bästa snowpark är ingen tillfällighet. I södra Sälen har man i åratal satsat på sin park och idogt arbetat för att hålla den i form och utveckla den för åkarna. Kickarna shapas, hoppen pistas och landningarna mjukas upp av den dedikerade personalen som jobbar med parken.

Nybörjare såväl som internationella fullblodsproffs diggar resultatet av allt arbete som läggs ned i Kläppen. Området för parken är stort och servas av en egen ankarlift, vilket gör åkningen både varierad och effektiv.

Parkytan i Kläppen motsvarar 14 fotbollsplaner och är fullmatad med kickar i alla dess slag, boxar, rails och halfpipe. 17 000 välfyllda lastbilar med snö krävs för att bygga denna vintriga lekpark varje vinter.

Kläppen arrangerar ofta SM och denna vinter stod man också värd för junior-VM. I slutet av vintern formar Kim Boberg om parken och bjuder in världseliten för en film- och fotovecka i Kläppens park .

Filmen om Kimbo Sessios och upphovsmannen Kim Boberg


2. Bräcke, Åre

Även Åre lägger stora resurser på att hålla sin stora park i fin form. ”Bräcke” som parken heter ligger mellan Rödkullen och Olympia-VM 8:an-området.

Åres största park ”SkiStar Snow Park Åre” som den officiellt heter har en blå, en röd och en svart linje samt mängder av hopp, rails och features. Här finns också Snow Park Hangout, ett aktivitetshus med wifi, laddningsstationer.

Längst ned mot Bräckeliften ligger det belysta parkområdet ”Garden”, med en belysning i skiftande färger som har  samma typ av LED-lampor som lyser upp Empire State Building och skapar en effektfull stämning.

Precis som i Kläppen finns det i Åre en dedikerad parklift som gör åkningen effektiv.

Jesper Tjäder åker i Åres kulörta belysning


3. Funäsdalsberget, Funäsparken

På Funäsdalsberget, som är en del av Funäsfjällen (vann bästa skidort i år!), ligger Funäsparken. 2011 fick man pris som bästa park i tidningen Transition. Funäsdalsberget har störst fallhöjd av anläggningarna som ingår i liftkortet, sedan fem år tillbaka har man en gondol och även den bästa parken i Funäsfjällen, enligt er som har röstat.

I parken finns hopp, rails och allt där emellan för alla typer av parkåkare: från den erfarne och hängivne jibbern till de blivande stjärnorna i X-Games som precis inlett sin karriär. Det finns både svarta, röda och blå linjer.

Funäsparken ligger i ett eget område i anslutning till de andra backarna med egen lift och parkering.
Parken är skapad av Micke Dabrowski.

Sveriges bästa park 2019 – Hela listan

Skidsveriges största gallup

Sedan 2017 gör Freeride.se en stor omröstning varje vinter för att utse Sveriges bästa skidort, förra året lade vi också till underkategorierna bästa barnfamiljsort, bästa pist, bästa park, bästa offpistberg och bästa topptursområde.

Resultat från de andra omröstningarna 2019

Notering: Bästa offpistberg och topptursområde är inte publicerade ännu. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.