Hjältar vi minns: Patrik ”Pata” Sundberg

Beväpnad endast med en prilla under läppen, en turmössa och svinsmala 90-talsskidor, tog Patrik Sundberg några avstickare efter den tidskrävande världscupen i puckelpist säsongen 1998 och filmade in en käftsmäll till skidfilmsdel. Free Radicals hade året innan äntrat scenen och omdefinierat vad en skidfilm kunde vara. Som andre person ut ur startblocken på uppföljaren presenterar Patrik “Pata” Sundberg sig för friåkningspubliken för första gången. Att ”ta med sig tricken ut på berget” först skulle komma att bli koncensus 10 år senare struntade Pata blankt i. Med en lynnig vinnarskalle tog sig åkersbergasonen an klippor med snurrar, grabar och trick från puckelpisten. Ständigt iförd den patenterade turmössan med stjärnor på.

Numera nasar Patrik datahallsutrymme när han inte springer midnattsloppet på 38:54 eller spelar tennis med samma grace som Federer. Vi tog ett snack med Pata Power om den gamla goda tiden.

 Tjenare Pata, vad gör du?
– Har precis varit på ett lunchmöte. Det gick jäkligt bra.

Vad körde du på för lagg i Free Radicals 2?
– Extrem. Jag var ju deras första skidåkare och det var i den vevan dom startade. Freedom hette skidan och var lite flames-tribalaktigt. Det var Bubbis (John Crawford-Currie reds. anm.) som hade designat den. Jag tror det var Freedom jag körde på, pinsamt om jag har fel.

Var filmade ni?
– Vi var i Narvik, Riksgränsen och lite i Åre också.

När kollade du filmen senast?
– Ska jag vara ärlig? Det var skitlänge sen. Få se nu, vi filmade den för 16 år sedan så vad kan det ha varit? 12 år sen är det iallafall minst.
Jag har bara någon enstaka film jag har varit med i hemma och dom har jag visat barnen iallafall. Free Radicals 2 kom inte på DVD, bara på VHS, så det är väl därför kanske. Tusan vad gammal jag är, skratt.

Vilka har du kontakt med från filmen idag?
– Käse (Anders Norin reds. anm.), det var då jag lärde känna honom. Jag önskar jag kunde säga Ruben (Ruben Östlund reds. anm.) men det har jag inte. Det är bara någon jag säger att jag känner och snackar med, men jag har inte pratat med honom sen den tiden. Peter Sandberg var ju med också, han är en av dom skönaste killarna man kan snacka med men jag har ingen djupare kontakt med honom. Sprang på han häromsistens dock.

Karriärens höjdpunkt?
– Rätt trist men när man ser tillbaka så är det att jag hade tur att ta ett VM silver i parallellpuckelpist 2001. Jag har någon pokal hemma, en glasgrej som jag lyckades tappa i golvet så nu ligger den i en påse i garaget.

Skidåkning nu?
– Jag är hyfsat med fortfarande, inte på en nivå att jag skulle jobba i branschen och känna mig “up to date” med vad som händer men jag kollar ju på X Games och är inne på Freeride för att se vad som händer. Jag har bra skidsug och är rätt bra när jag kör. På stora berg är jag definitivt bättre än när jag slutade, men utvecklingen har sprungit iväg.

Avslutande ord?
– Ja, jag är framför allt nöjd med musikvalet till min del i Free Radicals. Jag fick komma med önskemål och Ruben grävde upp de där klassikerna som är med. Refused i introt bland annat och Backyard Babies U.F.O Romeo till min del.

Har du kvar turmössan?
– Jajjemän det har jag. Den såg jag för bara någon vecka sen när jag var på vinden.

Se Patas del i filmen (8:16) här

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.