”Ge idrottarna chansen att vara glada istället”

Slopestylen gick inte svenskarnas väg i Pyeongchang under lördags- och fredagsnatten. Precis som det inte gick deras väg i puckeln eller i herrarnas längdskidåkning. Övriga idrottare klarade sig undan örfilar, men det tog inte lång tid innan både Expressen och Aftonbladet började lägga ut väldigt kritiska texter och gestalta slopestyle som en fjantig lekstuga där idrottarna inte bryr sig ett smack om resultat, utan mer om att ha kul med polarna.

Aftonbladets krönikör Patrik Brenning skrev under rubriken ”Låt en riktig idrott få chansen istället” att ”Slopestyle är för mig inget annat än en ytlig fritidsgård för unga vuxna med självskadebeteende. En sport där fasaden är det viktigaste och historiska tävlingar refereras till som ”bra reklam”.”

Expressen gick ännu
längre med sin krönika ”Är ett praktfiasko av svenskarna i OS” och avslutade med att ”Det kan hända även de bästa. Vi har sett stora medaljhopp falla förut. Men då har de vett nog att erkänna sina brister, och stå rakryggad inför en förlust.”

Men vad säger det här egentligen om svenskarnas, eller i vart fall svenska journalisters, sätt att se på sport? Och hur förbannat viktigt är det att ta allt på blodigt allvar hela tiden?

Henrik Harlaut är onekligen Sveriges gladaste skidåkare, något som media och fans alltid har inspirerats av och använt som referens till att det faktiskt handlar om att ha kul och njuta av vad man gör. Men något hände med den synen på sporten under herrarnas slopestyle-final lördagsnatten i Pyeongchang. Plötsligt har den positiva sidan av sporten vänts upp och ner och delar av Sveriges media riktar nu alla sina kanoner mot just det som en gång uppskattats – att ha roligt.

Friåkningen i park och puder har alltid varit flummig, den har alltid handlat om att ha kul och det har aldrig handlat om att hålla käften och plåga sig genom fyra års stenhård träning inför kommande mästerskap. Det var just det sistnämnda som skapade den här sidan av vad vi nu kallar för OS-gren. Svenska åkare har nu fått skit för deras sätt att ta ett nederlag med ett leende och att vara uppmuntrande gentemot sina lagkamrater och rivaler.

Som om det inte vore absurt nog så passade media även på att sätta Henrik Harlaut i skamvrån och tjata hål i huvudet på honom om varför han inte åkte genom intervjuzonen efter ett misslyckat åk.
Varför gjorde Henrik det? För att han hade ont? För att han var less? Kanske var det en blandning, men är det så viktigt att man måste ta Sveriges mest framstående parkåkare och hänga upp honom som en flummig gosse utan någon aning om hur en professionell idrottare hanterar ett OS? Killen har 24 guldmedaljer från internationella tävlingar i bakfickan.
Till Aftonbladets TV-reporter bad också Henrik Harlaut om ursäkt för att ha missat intervjuzonen, samt förklaringen att han inte kände till regeln och att han hade åkt upp med liften för att tacka sina tränare för allt stöd.

OS ses av många som en plats för stenhårt tränande elitidrottare. Vissa sporter framstår nog som mer seriösa än andra när man ser hur en fyraårig satsning kulminerar till ett upplopp där en millisekunds skillnad avgör death or glory. Allt är på spel i den världen. Man kan även se faktiska siffror på vem som kom först och sist med hjälp av tidtagning som är mer bombsäker än ett Franz Jäger-kassaskåp. Det är ett hårt men rättvist koncept. Annat är det i Slopestyle, som är en bedömningssport. Här kan en knappt synlig miss innebära gigantiska poängavdrag för den extremt välutbildade och granskande domarjuryn. Något som det otränade ögat och även åkaren in action är långt ifrån kapabel till att märka. Det är således inte konstigt att en ovan publik blir förvirrade när åkarna själva inte vet vilket åk som var det bästa under dagen.

En slopestylebana består av hopp med över 20 meter långa platåer och stora hinder (rails) placerade flera meter över marken som man ska hoppa upp på och genomföra de svårast tänkbart manövrarna. En krasch på en feature innebär inte bara smärta, det kan rent av vara livshotande. Den svenska snowboardåkaren Måns Hedberg bröt nacken i en tävling i Italien, Sven Thorgren bröt nyckelbenet. Listan på tävlingsrelaterade skador inom Slopestyle kan göras lång. Tror du att åkarna är fokuserade när de står på start och vet vad som väntar? Tror du att de har lika stor oro och nervositet i kroppen som en längdåkare inför en tävling? Eller tror du att de röker braj, lyssnar på reggae och jämför vem som har störst jacka vid startgrinden?

Delar av svensk media borde skifta fokus och inse att dessa ”Unga vuxna med självskadebeteende” är en grupp hängivna människor som likt alla andra OS-atleter ger sitt allt för att vinna, men gör så med kanske en lite annan grundinställning. Deras glädje och kärlek till sporten har tagit dem till världseliten. Det har inte funnits någon lokal klubb dit man kan gå och bli coachad fyra gånger i veckan, skjutsas runt på tävlingar och bli ivägskickad till träningsläger. Det är kvällsåk med kompisarna i samband med en stenhård dedikation som leder till den här stora scenen. Och den mentaliteten kommer nog alltid att delvis finnas där.

Klanka inte ner på de som gläds åt andra, de som tar en förlust med en klackspark eller de som väger glädjen tyngre än resultat. Se det istället som en uppfriskning i den ack så tuffa miljön som råder på ett OS. I slutändan vill vi ändå alla vinna. Och förresten, det gör Henrik Harlaut oftare än de flesta, även då med ett stort härligt och smittsamt leende på läpparna.

Relaterade artiklar

Vad tycker du? Var det ett OS-fiasko vi såg i helgen? Var det oprofessionellt av Henrik Harlaut att inte känna till IOK:s regler om tvånget att gå igenom den så kallade mixade zonen med media? Var det fel av slopestylelandslagets ledare att inte vilja kalla OS för ett misslyckande? Eller är kvällstidningarnas krönikörer ute och cyklar med sina åsikter? Jagar krönikörerna säljande konflikter istället för att bry sig om själva sporten? Skriv gärna nedan! 

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.