Henrik Harlaut missar OS-finalen

Henrik Harlauts OS-drömmar krossades brutalt inatt. Efter två misslyckade kvalåk i slopestylen i Pyeongchang stod det klart att 26-åringen från Åre inte skulle ta sig vidare till finalen. Inte heller Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson lyckades ta sig till final. Enda svensk vidare till final är Oscar Wester.

Ett av svenska folkets största guldhopp i pågående OS fick inatt känna på nederlagets bitterhet. Efter Henrik Harlauts fullkomliga defilering med dubbla guldmedaljer i årets X Games och en stadigt uppåtgående formkurva trodde många att det skulle bli den 26-åriga supervältränade och alltid härligt leende freeskiern som skulle lyckas bäst av de svenska slopestytleåkarna i OS.

I svenska ögon är givetvis Henrik Harlauts finalmiss den stora nyheten, för freeski lite bredare sätt är kanske den största nyheten att sporten i OS-kvalet visade upp en oerhört hög nivå på många åkare.

Kvalresultat OS Slopestyle herrar

Henrik Harlauts sjätteplats från förra OS i Sotji trodde de flesta skulle bli någonting helt annat i Sydkorea. Igår fick Henrik Harlaut till och med en videohälsning från hip hop-legendaren RZA i The Wu Tang Clan. Allt verkade stämma inför OS-tävlingarna som startade inatt 02.00 svensk tid.

Men Henrik Harlaut var illa ute inför det sista, andra kvalåket eftersom han där hade all världens press på sig efter fall i det första kvalåket. I det första kvalåket missade han på det tredje railet där han gjorde en 450 disaster till switch, men gled av räcket alldeles för tidigt. I första hoppet, av slopesyltebanans tre, var det så dags för Henriks nya trick – en alley-oop dubbel cork 1260 blunt grab. Men Henrik Harlaut föll i landningen. Han fick bara med sig 18 poäng i det första kvalåket och var eoner från en OS-final, där det finns 12 platser. Inför andra åket låg han bara på en 27:e plats och därmed tredje sist i det 30 man starka startfältet i OS.

I andra kvalåket åkte Henrik Harlaut upp sig rejält men kammade – efter en ny miss på ett av railens i den inledande sektionen av slopestyle-bana – hem 75.80 poäng, vilket inte räckte till en plats bland de tolv som gick till finalen. Henrik Harlaut slutade som 17:e man i kvalet och får lämna OS i Sydkorea utan vare sig en plats i finalen eller någon medalj kring halsen.

Efter tävlingen gick Henrik Harlaut förbi pressuppbådet utan några kommentarer. Sveriges Olympiska Kommites presschef berättade för Aftonbladet att de inte visste vart han hade tagit vägen. Efter en halvtimma kom Henrik Harlaut tillbaka till presszonen och pratade med svensk media. Henrik berättade att han slog i hakan i den missad landningen i första åket och hade väldigt ont i munnen. Att OS-reglerna kräver att atleterna går igenom presszonen gjorde just Aftonbladet en sak av, vilket Henrik Harlaut inte riktigt verkade känna till. Expressen och DN var inte sena med att haka på nyheten om den besvikna svenska stjärnan som nobbade media. På TV-bilderna efter första åket syns tydligt att Henrik hade ont, och han sträckte ut tungan och spottade ut blod ur munnen.

Av de andra svenska åkarna lyckades Oscar Wester allra bäst. Riktigt bra till och med – han drämde till med ett drömåk i kvalet och gick med högst poäng av alla vidare till finalen. 17-åriga debutanten Oliwer Magnusson slutade 18:e, medan OS-erfarna Jesper Tjäder slutade som 23:e man.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.