Norskt OS guld i slopestyle

Øystein Bråten tog hem guldet i OS. Ingen rådde sig på den norska slopestyleåkaren i finalen i Sydkorea. Oscar Wester, som var enda svensk i finalen, slutade på en elfteplats. 

Oscar Wester var enda svensk som tog sig till finalen av herrarnas slopestyle i OS Pyeongchang, Sydkorea. Och han tog sig dit med bravur – allra bäst i hela kvalet med sitt monsteråk som gav 95,40 poäng.

Men det blev en tråkig deja vu-upplevelse i finalen. För precis som Emma Dahlström var kvalbäst i gårdagens slopestyle för damer och sedan underpresterade i finalen, gjorde Oscar Wester inatt samma sak:
– Det är blandade känslor, jag hoppades verkligen på att sätta ned det sista åket men lyckades tyvärr inte, säger Oscar Wester till Expressen.

I finalen där de 12 slopestyleåkarna hade tre åk på sig var fick Oscar Wester inte riktigt till det. I finalen är det bara det bästa åket som räknas och Oscar Wester lyckades inte upprepa samma fina åkpoäng som han slog till med i kvalet. Han trillade både i första och tredje finalåket, vilket resulterade i extremt låga poäng. 22-åringens andra åk var det bästa och det gav honom 62 poäng och en näst sista plats i finalen, dvs en elfteplats. Oscar Wester summerar sina tre finalåk:
– Första åket kom jag in lite konstigt i den första lilla kicken och snubblade till och kraschade, det var väldigt oväntat. Andra åket gled jag av lite tidigt på andra railet. Tredje åket så kom jag lite för fort in på andra hoppet och gick lite stort. Jag är jättenöjd att jag gick till final, men besviken att jag inte satte mitt åk. Men det är tufft med OS, det är hård press, säger Oscar Wester till Expressen.

Amerikanen Nick Goepper hade en bronspeng i bagaget från OS i Ryssland för fyra år sedan. En valör som han ville förädla i nattens slopestyle-final. Goepper bytte upp sig till ett silver då han satte ner ett riktigt bra åk som han avrundade i sista hoppet med en stilig trippel cork 1440.

Nick Goepper är just nu den enda skidåkande slopestyle-åkaren i världen som kan stoltsera med två OS-medaljer. Slopestyle har som bekant bara körts två gånger hittills och de andra två medaljörerna från OS i Sotji 2014, amerikanerna Joss Christensen och Gus Kenworthy, plockade inga nya medaljer i Sydkorea. Joss Christensen var inte med bland de 30 som körde kvalet, Gus Kenworthy slutade sist i finalen som 12:a efter tre misslyckade åk.

Men vidare till nattens vinnare – Øystein Bråten. Den 22-åriga norrmannen från Torpo nära Hemsedal och Geilo, höll inte inne på krutet i finalen. Redan i sitt första åk klippte han till med en imponerande avslutning på hoppen– två stycken switch dubbel cork 1440  back to back, alltså samma trick åt olika håll. Øystein Bråten är med sin medalj bästa norska skidåkare slopestyle i olympiska sammanhang eftersom legendaren Andreas Håtveit precis missade pallen med sin fjärdeplats under OS 2014 i Sotji.

Finalen i slopestyle skidor hade fina förhållanden med en park i tillsynes perfekt shape. De starka vindar som ställde till det snowboards slopestyle var icke närvarnade under skidåkarnas tävlingar inatt. Lite vind fanns, något starkare ju längre tävlingen led, men ingenting som verkade påverka åkarna i någon större grad.

OS är nu över för svenska landslaget i slopestyle. Det blir inga medaljer som följer med någon av åkarna hem till Sverige från Sydkorea. Bäst av alla blev till slut 15-åringen Jennie-Lee Burmansson som slutade 8:a i damernas slopestyle igår. Den tyngsta förhandsfavoriten Henrik Harlaut lyckades inte ta sig vidare till final inatt, efter ett bland annat blodigt första kvalåk. På Instagram summerar svenska landslaget ”Thanks PyeongChang for the good times. Won´t be leaving with any medals. But we had a lot of fun and got a ton of valuableexperience.”

Närmast i OS-tablån för trickintresserade snösportare är nu snowboardens Big Air där kvalet går natten onsdagen 21 februari 01.30 Snowboard, svensk startande är Niklas Matsson. Och om vi blickar ännu längre framåt i tiden till nästa OS som går i Kina år 2022 vet vi redan nu att även skidåkarna då kommer att få köra Big Air.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.