Niklas Mattsson OS-nia i slopestyle bräda

Det blev en knackig inledning på finalen men i andra åket ställde Niklas Mattson, Leksands snowboard & freestyleklubb, äntligen ett åk som gav honom en niondeplats i sitt andra OS. En klar förbättring mot Sotji där han kom 21:a.

– Det har varit några fantastiska dagar här i PyeongChang. Bara träningen här har gett mig så otroligt mycket, säger Niklas Mattsson.

Det blev en oroligt spännande tävling där OS-guldet till slut togs av blott 17-åriga ”underbarnet” Red Gerard från USA och kanadensaren Max Parrot puttade ned sin landsman Mark McMorris när han satte ned sitt allra sista åk:
– Han har en bra flavour och har varit stark under hela uppladdningen så jag är inte förvånad att han vann, säger Niklas Mattsson.

Snowboard slopestyle är en förhållandevis ny gren i OS, det är endast andra gången som disciplinen är med på schemat. Niklas Matsson deltog även i Sotji då det var premiär för snowboard slopestyle men där lyckades han inte lika bra som nu och slutade på 21:a plats. Något som han slog med råge här i PyeongChang.

Till skillnad mot kvalet så sken solen över slopestyleparken och de värsta motvindarna var som bortblåsta under finalen som gick på natten till söndag klockan 02.00. Måns Hedberg trillade i kvalet och missade finalen, han fick åka till sjukhus efter fallet som skedde i ett av de avslutande hoppen där han på grund av motvind fick för lite fart. Måns Hedbarg ådrog sig en mindre blödning i käken. Niklas Mattson var därmed enda svensk som kvalificerade sig till finalen som tolfte och sista man:
– Bara att ta sig till en OS-final känns som guld för mig så jag var otroligt peppad inför finalen, säger Niklas Matsson .

Resultat snowboard slopestyle 11 februari

1) Redmond Gerard, USA, 87,16
2) Max Parrot, CAN, 86,00
3) Mark McMorris, CAN, 85,20

9) Niklas Mattsson, 74,71

Till skillnad mot kvalet där det är två åk avgörs finalen genom tre åk, där det bästa räknas. Det betyder att det finns fler tillfällen att få till det perfekta åket. Niklas första åk gick inte riktigt enligt plan och gav endast 38,43 poäng. Men han revanscherade sig snabbt genom att ställa ned ett helt okej andra åk som gav 74,71 poäng.

Efter andra åket låg han sjua och hade ett åk kvar för att förbättra sin placering. Åket började kanon och såg ut att bli hans bästa men så kom ett försmädligt misstag när han skulle göra en Miller flip:
– Ja, tyvärr var det under mitt enklaste trick som misstaget kom, så det var lite surt. Men sånt är livet. Hade jag fått ned åket så hade jag varit uppe där, men det är skönt att veta att jag har i finalen att göra. Så det är mycket positivt jag tar med mig till Big air’en, säger Niklas.
Big Air-tävlingen i snowboard går av stapeln med kval onsdagen den 21 februari 01.30 (svensk tid).

OS Big Air snowboard herrar (inga svenska damer)

Onsdagen den 21 februari:

01.30 Snowboard (h) big air, kval

Lördagen den 24 februari:

02.00 Snowboard (h) big air, final

Men närmast i OS-tablån vad gäller slopestyle är det skidåkarnas tur. På natten till lördag klockan 02.00 svensk tid står Jennie-Lee Burmansson och Emma Dahlström redo att droppa in i kvalet för damernas slopestyel. Finalen går samma natt vid 05.00. Nästa natt – natten mot söndag 18 februari – är det herrarnas tur att kvala vid samma tid. Då står Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Oliwer Magnusson med skallrande knäskålar och pumpande hjärta – eller är de helt kolugna och proffsiga atleter– och väntar på sin tur att visa världen exakt hur bra det svenska freeski-landslaget är i slopestyle.

OS slopestyle skidor

Lördagen den 17 februari:

02.00 Freeskii (d) slopestyle, kval

05.oo Freeskii (d) slopestyle, final

Söndagen den 18 februari:

02.00 Freeskii (h) slopestyle, kval

05.15 Freeskii (h) slopestyle, final

Hela det skid- och brädrelaterade OS-programmet

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.