Svensk besvikelse i OS-finalen

Varken Emma Dahlström eller Jennie-Lee Burmansson fick till det i slopestyle-finalen i OS. Emma Dahlström slutade på en elfte plats, medan den unga OS-debutanten Jennie-Lee kom på en åttondeplats. 

När de flesta svenskar låg och sussade natten till lördag var Jennie-Lee Burmansson och Emma Dahlström klarvakna åtta tidszoner österut. Kvalet i OS-grenen slopestyle för damer började kring 02.00 i den 150 fallhöjdsmeter stora parken i Phoenix, Sydkorea.

I kvalet åkte Emma Dahlström som om hennes knäoperation i slutet av förra säsongen aldrig hade ägt rum och gick med bästa poäng 91.40 solklart vidare till finalen. Formatet som körs i OS är att åkarna i kvalet har två åk på sig, de 12 bästa åkarna får en plats i finalen. I finalen har åkarna tre åk vardera, det bästa räknas.

Jennie-Lee Burmansson har länge varit ett namn inom Freeskisverige, och med OS-platsen säkrad för ett tag sedan har hon också klivit in bredare i det sportintresserade folkhemmet Sverige. Burmansson är totalledare i världscupen slopestyle just nu och en lugn och bra stil att kika på. Men i kvalet fick den upphaussade 15-åringen från Sälen känna på den olympiska pressen i andra åket, eftersom hon trillade i det första. Jennie-Lee visade dock världen vad hon är kapabel till, ställde ner ett bra åk som tog henne vidare till finalen.

Några som missade finalen var både världsmästaren från 2017 Tess Ledeux från Frankrike och förra OS-guldmedaljör Dara Howell. Andra favoriter, som inte ens kom till OS, var knäskadade unga estniska begåvningen Kelly Sildaru och även Giulia Tanno som bröt armen under träning i X Games tidigare i år.

I finalen gick det inte särskilt bra för någon av svenskorna. Jennie-Lee Burmansson och fick inte riktigt till något av sina tre åk. Poängerna i åken blev 42, 65 och 24.40 och gav henne en åttondeplats till slut. Detta var Jennie-Lees OS-debut som 15-åring, vilket är något att ha i åtanke. Vi lär förhoppningsvis få se många fler OS-starter från Jennie-Lee Burmansson.

Emma Dahlström låg på en nionde plats inför sitt sista tredje finalåk. Emma hade inte riktigt med sig flytet som hon visade i sitt fenomenala kvalåk. Emma Dahlström hade i finalen problem med sin vänstersnurr 720 i första hoppet, kom inte riktigt ur hoppet och satte sig ner även i sista åket. Emma slutade  som 11:e tjej i finalen och kommentatorn Jesper ”Jeppenator” Norén  kunde efter drygt fyra timmars nattsudd lite besviket konstatera att det inte blev några svenska medaljer i damernas slopestyle.

På pallen fick vi istället se dubbel schweizisk närvara, mycket tack vare deras snygga dubbel cork:ar. 27-åringen Sarah Hoefflin slog till i sista åket med 91.20 poäng, och knep OS-guldet. Sarah Hoefflin, som var äldst i startfältet, visade att gammal är äldst, inte ens fyllda 30 år. En svensk ålders-reflektion: om Jennie-Lee fortsätter i världens elit inom freeski kommer hon att göra sin fjärde (!) OS-start när hon är lika gammal som dagens vinnare Sarah Hoefflin. Här ser du hennes snygga guldåk.

Men tillbaka från framtidens OS 2030 till dagens OS 2018. Silvret gick till schweiziska lagkamraten Mathilde Gremaud som tog andra platsen i kraft av sitt förståk. Tredje pallplatsen gick till britten Isabel Atkin. Johanne Killi från Norge blev bästa nordiska med en femteplats, medan alltså Jennie-Lee Burmansson slutade åtta och Emma Dahlström på en elfte plats.

I natt fortsätter slopestyletävlingarna i OS. Klockan 02.00 befinner sig de svenska herrarna på start. Då står Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson redo att dropa in.

Slopestyle OS herrar, söndagen den 18 februari:

02.00 Freeskii (h) slopestyle, kval

05.15 Freeskii (h) slopestyle, final

Hela det skid- och brädrelaterade OS-programmet

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.