Bygg din egen park med Shake It Rails

Vill du lära dig att raila utan att någon ser dig? Eller vill du hjälpa barnen på traven i kampen om att bli nästa Henrik Harlaut? Eller drömmer du bara helt sonika om en egen park hemma i trädgården? Då har du kommit rätt. Gävlebaserade Shake It Rails har tillverkat en skara rails speciellt anpassade för hemmabruk. Vi reder ut vad du ska tänka på och vad det kostar att fixa en egen park.

Tänk er följande scenarion. Du vaknar en krispig morgon i januari, kokar kaffe och slänger ett par bakåtvolter direkt efter frukost. Eller föreställ dig möjligheten att avvara en halvtimme varje dag efter jobbet för att nöta nya railtricks. Eller varför inte fantisera om drömjobbet att vara parkansvarig åt dina egna barn en solig vårdag i april. Oavsett vision så är en egen park hemma ett utmärkt sätt för att utveckla parkåkningen på ett roligt sätt. Det är sedan gammalt, övning ger färdighet och har du skidbacken på din egen tomt så ökar chansen att träningen blir kontinuerlig.

Men vad krävs då egentligen? Och vad kostar det? Freeride har besökt Shake It Rails i Gävle för att få klarhet i alla eventuella frågor och för att kika på deras nylanserade uppsättning rails speciellt anpassade för att ha hemma, Home Edition.
-Det här är rails för hemmabruk. Vi har pressat priserna och anpassat måtten för att de ska funka hemma i trädgården. De har till exempel kortare ben för att fungera bra även när det inte finns så mycket snö. Säger Oscar Berlin på Shake It Rails.

En bra park innehåller förstås mer än bara rails men vi ska börja med att titta på kostnaderna för olika uppsättningar av stål- och plastdon att åka skidor på. Tre paket skapta för hemmet med tillhörande paketpris tillgängligt för direkt levererans till din trädgård.

Budgetpaketet: 5000kr

Innehåll:
-Table, 3 meter
-T-Box, 4 meter.

Denna set-up passar dig som inte har en lutande tomt. Dessa features är breda och kräver ingen direkt fart för att åka på. Det går därmed utmärkt att skotta en snöhög för hand för att få upp den lilla fart som krävs. 3-meters Tablen är perfekt för nybörjare och barn att börja träna på och fungerar till och med att åka på med snowracern eller pulkan. När tekniken sitter byts Tablen ut mot T-boxen som är lite smalare och längre. Har du lite lutning på tomten så ställs de förstås efter varandra, kanske i kombination med ett litet hopp? Garanterad utveckling för stora som små.

Mellanpaketet: 7500kr

Innehåll:
-Fatpipe 140mm, 4 meter.
-T-Box, 4 meter

-PE Pipe, 4 meter

Med dessa leksaker hemma blir du garanterat bäst i kvarteret på att raila. PE Pipen (kallas ofta pvc-rör) är perfekt för att nöta i timtal på nya tricks utan att slita ut skidorna. Har du bara tillgång till en liten lutning så kommer dessa rails att fungera toppen. Fatpipen kräver mest fart så prioritera lutning för den och lyckas du få med lite fart så kan både T-Boxen och PE-Pipen stå parallellt med varandra på flack mark. Har du tillgång till en längre backe så ställer du alla features efter varandra och smäller upp ett hopp i slutet så har du en komplett slopestylebana att utmana grannarna med.

Lyxpaketet: 10 000kr

Innehåll:
-PE Pipe, 4 meter
-Up-Down, 4 meter
-Fatpipe 220mm, 4 meter
-T-Box

Lyxpaketet är för dig som bor i eller i närheten av en ordentlig backe. Det här är sånär en riktig park du kan komma och möjligheterna blir därmed stora. Kanske en dubbellinje med en enklare variant bestående av PE-Pipen och T-Boxen samt en svår linje bestående av den tjockare Fatpipen och Up-Downen? Eller slå på stort och ha en riktigt lång linje med alla fyra rails efter varandra, jobbigt att gå upp? Här köper du egen lift (och varför inte unna dig en pistmaskin också?).

Hjärtat i din trädgårdspark ska givetvis bestå av en så stort hopp som möjligt. Här får förstås ytan, lutningen och snötillgången vara med och bestämma. Ett sätt att spara ordentligt med snö är att bygga kicken i trä eller liknande och därefter täcka i ett lager av snö. En riktigt brant startramp kan också vara en god idé för att få upp hög fart snabbt utan att vare sig behöva skotta eller staka. Ladda skruvdragaren, besök bygghandeln och dra på dig snickarbrallorna (eller låt Shake It göra jobbet).

När du bygger din egen park finns det några goda råd att följa och några fallgropar att undvika för bästa resultat:

1. Skugga. Om du kan välja, bygg i skuggläge så håller snön längre.

2. Avståndet. Det är lockande att trycka in så mycket kul som möjligt på den yta du har att tillgå, men tänk på att hålla lite avstånd mellan grejerna, det blir bara svårt och jobbigt om rails och hopp står för tätt inpå varandra.

3. Bygg rejält. Skotta så mycket snö du orkar och har tillgång till och fyll på lite varje gång det snöar. Det går åt mer snö än vad de flesta beräknar och det slits ordentlig under varma perioder för dig som åker mycket.

4. Shaper. Köp en shape-spade för 650kr, den kommer garanterat underlätta underhållet av din egna park betydande.

Låt dig inspireras av Henrik Winstedt som har kört fullt ut på sin gård i Åre (från 4.51) med egen park, egen lift och egna snökanoner.

Fakta Shake It Rails:

  • Drivs av Rosie Lundh och Oscar Berlin.
  • Startade sin verksamhet 2010.
  • Inriktar sig mot snow/skate/bike.
  • Tillverkar och hyr ut rails och ramper till anläggningar, vid event och till privatpersoner.
  • Bygger även Custom Made. Motto: ”Vi fixar allt”.
  • Levererar rails till bland annat Branäs, Kungsberget, Järvsö och Bollebacken.

Mer info på shakeitrails.se

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.