Skaffa en egen snökanon

Med en liten snökanon får du vinter i trädgården även om moder natur vägrar släppa de vita flingorna just där du bor. Det som du behöver är minst tre grader kallt och 18 500 kr för att köpa en komplett snökanon för hemmabruk.

– Jag är rejält förtjust i snö! Det är fantastiskt att vara ute och göra snö, som används till lek, sport och vinterkänsla. I södra Sverige där vi håller till är ju vintervädret lynnigt och därför bestämde vi oss för att försöka hjälpa naturen lite på traven, säger Jesper Engstrand. 

Jesper Engstrand som bor i Lerum utanför Göteborg driver det nya svenska företaget ”3 Grader Kallt” som importerar snökanoner för hemmabruk. Idag har man tre modeller med lite olika pris och prestanda som alla ansluts till högtryckstvätt och luftkompressor. Vatten matas in i snökanonen via vanlig frostfri trädgårdskran. Snökanonerna väger strax under tio kilo, vilket gör att de kan flyttas relativt enkelt.

Hur mycket snö får man då? Cirka 1-3 kubikmeter per timme till en driftskostnad på ungefär en 20-lapp. Lite varierande på modell så klart. För att kunna göra snö måste det vara minst 3 grader kallt och det är det enligt SMHI ungefär 60 gånger per år i Göteborgstrakten, medan Stockholmarna har drygt 70 tillfällen per år.

Miljön då? Helst vill vi alla ha naturlig snö från december till mars, men så brukar det inte se ut för de södra delarna av Sverige. Företaget 3graderkallt köper utsläppsrättigheter motsvarande 50 kronor per såld snökanon. Därutöver rekommenderas att den el som används när kanonen körs är förnyelsebar, vilket man enkelt kan beställa från sitt elbolag.

Mer information och tekniska specifikationer på www.3graderkallt.se

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.