Egen snökanon på tomten för 4300 kr

För 4300 svenska kronor får du en egen snökanon till tomten, och kan förvandla trädgården till en jibbpark, storlek mindre, på bara ett halvt dygn. Det är i alla fall idén bakom Happysnows snökanon.

Hur mycket snö får man?

Snökanonen producerar 0,7 kubikmeter snö per timme, vilket under 12 timmar ger tillräckligt med vit guld för att kunna bygga ett hopp eller en liten åkbacke.

Så lite grovt räknat tar det tre kilowattimmar för att producera en kubikmeter snö, det vill säga ger ett 10 centimeter tjockt, 10 kvadratmeter stort snötäcke.

För att börja kunna tillverka snö måste minitemperaturen ligga på -4°C (i vissa delar i landet gör det att man med fördel kan dra igång redan vid den första höstfrosten). Om sedan köldgraderna håller i sig kan snön ligga kvar i ett par månader.

Och faller andan på, under vårkanten kan tänkas, kan man också bevattna buskar och gräsmattor med hjälp av snökanonen.

Luftkompressor + högtryckstvätt = puder

För att få till sitt kompletta snötillverkningssystem för hemmabruk behöver man koppla ihop snökanonen med en luftkompressor och en högtryckstvätt. De kostar cirka 700 NK (motsvarande 750 SEK) vardera styck.

Med bara två tillbehör är det lika lätt att sätta ihop som att ta isär apperaturen.

Samma energiförbrukning som att tillaga en stek i ugnen

Ett gäng snöfrälsta norrmän från Lillehammer var med och startade Happysnow. Och enligt grundaren Asgeir Linberg är det endast kompressorn och högtryckstvätten som drar ström. Snökanonen i sig drar ingenting, berättar han för norska Fri Flyt. Det gör att man gillar att jämföra snökanonens totala strömförbrukning med att laga till en stek i ugnen.

Klimatsmart?

Den enda råvara som behövs till snökanonen är rent vatten, och eftersom 95 procent av all ström i Norge kommer från förnyelsebara källor, blir klimatpåverkan relativt liten, menar Linberg.

Freeride rapporterade tidigare om det svenska förtaget “3 Grader Kallt,” som importerar snökanoner för hemmabruk. 3 Grader Kallt rekommenderar att man använder sig av förnyelsebar el, vilket man enkelt kan beställa från sitt elbolag. Dessutom köper företaget utsläppsrättigheterna, motsvarande 50 kronor, per såld snökanon.

Leverans till Svedala

Happysnow kommer att börja leverera sina snökanoner till Sverige med början nästa vinter. Men i nuläget vet man inte exakt vad fraktkostnaden kommer att ligga på, hälsar Asgeir Linberg, men oavsett så blir det inte över 250 NK (cirka 269 SEK).

Mer information och tekniska specifikationer: www.happysnow.no

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.