Freeridehelgen körs i Åre Snow Park

Prisutdelning i Freeride Video Awards, final i Swedish Slopestyle Tour och allmänt gött vårshredd. Det är vad som väntar på Freeridehelgen i Åre nästa vecka.

Årets Freeridehelg, 1-4 maj, kommer liksom förra året att arrangeras i Åre Snow Park aka. Bräcke. Freeridehelgen arrangeras traditionellt sett uppe i 1000-metersbacken men den skrala snömängden på Åreskutan gör att det skulle krävas enorma insatser för att få till en bra park där uppe i år.
– Vi kan tyvärr inte köra uppe på Skutan i år. Det är för lite snö och så har det har varit för lite västanvind, då får vi inte de berömda drivorna där uppe, säger Lars “Laffa” Mattsson, ansvarig för parkbygget.

Istället kommer de att lägga all kraft på att få till en bra park i Bräcke. Nu i helgen kommer parken att vara öppen som vanligt men mellan måndag och onsdag nästa vecka kommer större delen av parken att stängas och shapas om. Även i år kommer hemmaåkaren Henrik Harlaut att designa om tredje hoppet i svarta linjen.
– Det har tinat mycket där de senaste dagarna men det är ändå inte ont om snö i parken. Vi går in på måndag och renoverar allt och fixar en ny railsetup. Det kommer att bli nån vattenpöl där också, säger Laffa.

Det är fjortonde året i rad som Åre avslutar säsongen med Freeridehelgen och som vanligt kan man räkna med gott om sol, slask, gängshredd och överpeppade åkare som kramar ur det sista ur säsongen. Även i år är finalen i Swedish Slopestyle Tour förlagd till Åre under Freeridehelgen. Sju tjejer och 20 killar har kvalificerat sig för finalen om körs lördagen 3 maj klockan 12.30 i Åre Snow Parks svarta linje. Utöver de kvalificerade åkarna har landslagsåkarna bjudits in till finalen och enligt landslagscoachen Anders Norin har i alla fall Jesper Tjäder meddelat att han kommer att köra i Åre.

Senare på lördagen, klockan 18.00, kommer vinnarna i Freeride Video Awards att avslöjas under en pampig prisutdelning i Åre skola med Jesper “Jeppenator” Norén som speaker. I samband med detta kommer även Swedish Slopestle Tour att köra sin prisutdelning.

För er som inte har kvalificerat er för SST-finalen men ändå vill spänna musklerna i Åre finns det chans att ställa upp i flera tävlingar. Snowracertävlingen Urton Open, 70-talsmania i Hot Dog Challenge och dagliga featurejam står bland annat på tävlingsprogrammet. Freeride.se kommer att ha fotografer på plats som täcker de olika eventen. Flera skid- och snowboardleverantörer kommer även att vara på plats i parken och vid Kabinbanans bergsstation för att visa och låna ut nästa års prylar för test.

Kolla in kalendern för fullständigt program. Där kan du även meddela din deltagarstatus.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.