Andreas Håtveit kung på Stadion

Norrmannen Andreas Håtveit tog i helgen hem King Of Style på Stockholms Stadion. – Jag kan inte fatta det. Jag är så sjukt glad, kommenterar Håtveit.


Foto: Marcus Olsson

I helgen var det dags för LG Winter Jam
på Stockholms Stadion. Lördagen innehöll blå himmel, mycket folk och skön stämning. Redan tidigt på morgonen strömmade railsugna ungdomar in på Stadion för att nöta rails och sin egna åkning kunde de kombinera med att se några av världens bästa skid- och snowboardåkare in action.


Foto: Johan Lygrell

En av de riktigt stora punkterna på dagen var såklart snowboardtävlingen. Världscupen hade kommit till Stockholm och över 60 stycken åkare skulle prestera framför domarna. Efter kvalet så stod tio man redo för finalen där svenskarna Niklas Mattsson och Jakob Edman fanns med. Tävlingen var spännande in i det sista och men blev tillslut Stefan Gimpl som såg till att ta hem segern. Gimpl låg tvåa bakom Marko Girlic inför sista hoppet men österrikaren avgjorde med en stilfull frontside 900.


Foto: Johan Lygrell

Strax efter snowboardfinalen började skidåkarna att värma upp. I luften vände och snurrade namn som Olsson, Wester, Dumont, Wallisch, Carlson och Casabon. Svenske talangen Simon Ericson fanns också med i finalen och publiken, liksom domarna, såg fram emot Jib Academy-vinnarens första final, i hans första riktigt stora tävling. Publiken var också förväntansfulla över Tom Wallischs finalplats.


Jon Olsson
Foto: Johan Lygrell


Phil Casabon
Foto: Marcus Olsson

Phil Casabon
Foto: Marcus Olsson

Finalen drog igång och med stöd från publiken och pumpande musik började åkarna att leverera. Wallisch eggade upp publiken med stilfulla rodeo 900 och inte heller LJ Strenio och Ericson tänjde på stilen. Håtveit var säkerheten själv, Casabon lika stilfull som vanligt och Sammy Carlsons dubblar med poke gjorde att publiken njöt.

Jesper ”Jeppenator” Norén var kommentator för dagen och gjorde ett bra jobb mikrofonen. Oavsett om man var en hängiven jibber eller oinsatt nyfiken så såg Jeppe till att kommentera, förklara och fick hela tiden publiken att känna att de var med.


Foto: Johan Lygrell

Foto: Johan Lygrell


Foto: Marcus Olsson

Carlsons double cork 1080 med poke placerade honom på tredje plats och det kom att stå mellan Phil Casabon och Andreas Håtveit. Casabons switch 1080 badade i stil men när Håtveit skickade iväg sin double cork 1080 double mute fanns det inget att sätta emot. Inför Andreas och tävlingens sista hopp stod det redan klart att årets King of Style hette Andreas Håtveit.

Den ständigt leende norrmanen såg därmed till att följa upp landsmannen PK Hunders seger förra året och behålla kungakronan i Norge. Håtveit charmade domarna och kammade hem äran och de 10 000 $. Än en gång visade norrmannen att hans stilfulla dubbelcorkar gick hem hos domarna.
– Jag kan inte fatta det. Jag är så sjukt glad, sa Håtveit på väg från SVT-intervjun till sin kröning.


Foto: Ola Melin

De var inte de blågula åkarnas kväll på Stadion trots det stora stödet från hemmapubliken. Jon Olsson blev bäste svensk med en femteplats. Simon Ericson kom på på 10:e plats och Jacob Wester slutade 12:a.

Stadion tömdes på folk och många tog sikte på efterfesten medans andra var nöjda och begav sig hemåt. LG Winter Jam 2009 var en stor succé och med över 25 000 besökare och skid-och snowboard åkning i världsklass ser man redan fram emot nästa år.
– Dundersuccén med LG Winter Jam 2009 gör att vi redan satt igång inför nästa års 5-års jubelieum, säger LG Winter Jam generalen Ulf Mård


Text: Ola Melin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.