Henrik Harlaut toppade X Games-kvalet

Andra dagen på X Games i Aspen har nu passerat och Henrik Harlaut plockade hem en övertygande förstaplats i slopestylekvalet med sitt nya trick. Läs även några ord kring snowboard big air, boardercrossfinalen samt skidåkarnas pipefinal.

Slopestyle Skidor – Kval Herrar

Efter ett spännande slopestylekval igårkväll kunde vi till sist bara instämma med domarna i deras beslut att placera Henrik Harlaut överst på pallen.  En av anledningarna till förstaplatsen och de 95 poängen var att han igår för första gången ställde in en ”sw tailbutter dubbelcork 1080 safetygrab” i tävlingssammanhang. Något som imponerade stort på domarna tillsammans med hans andra trick Nosebutter höger 900, Sw 900 samt signaturtricket nosebutter dubbel 1260 tailgrab. Ska man leta efter möjlighet till förbättring inför ett eventuellt svårare finalåk så har Henke trick att steppa upp både raildelen och två av hoppen med, så att ta hem ett guld i slopestyle är inte helt orimligt med dessa nya trick i trickpåsen.

Några andra som körde bra i kvalet var Andreas Håtveit och Nick Goepper, som båda ställde in i stort sett perfekta åk och landade strax bakom Henrik. Håtveit tog railsektionen steget längre och plockade fram en rodeo 450 upp på ett av railsen i banans övre del, någon som inte gjorts tidigare i X Games och som gav honom några extrapoäng. Fjolårs-guldmedaljören Goepper hade alla sina trick på plats med dubblar åt båda hållen, och i en intervju efter sitt sista åk avslöjade han att vi förmodligen kommer att få se tripplar i finalen om det behövs. Spännande!

Några som inte lyckades lika bra var Tom Wallisch och James Woods, som båda hade riktigt bra åk men missade precis finalplatser på grund av små misstag i sina åk som kostade många poäng. Toms sista åk var riktigt sjukt och hade utan tvekan tagit honom vidare till final om han inte landat sin sista dubbelcork 1260 på höften istället för på fötterna. Tråkigt för amerikanaren som nu varken får köra X Games-final eller OS i Sotji. Han får ställa sig framför kameran istället och göra en uppföljare av Wallisch Project eller något annat kreativt och inspirerade?

Domarna i slopestylekvalet var stenhårda med detaljer och det var ju något som åkarna nämnda ovan fick kännas vid. Men den som tog den största ”bortdömningen” var ändå Alex Schlopy. Han hade ett åk med sjukt bra landningar, kreativa railhits och hopp av hög svårighetsgrad. Allt var väl utfört så som på den sista landingen där han duttade i ena handen en fjärdedels sekund i sista landningen. I övrigt var allt perfekt. Detta tyckte då domarna var oacceptabelt och drog därför ned hans score till 67,33.

Resultat: Skidor Slopestyle – Herrar KVAL
 Åkarna med * är de som har kvalat vidare till finalen

Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.51.13

Big Air Snowboard – Final

Sven Thorgren är den enda svensken som får tävla i big air på snowboard. En gren där nivån alltid ballar ur och sjukare trick görs allt eftersom tiden passerar. Så även i år och med två olika, väl grabbade trippelvolter tycker vi att Sven ändå får nöja sig med sin prestation och en femteplats i tävlingen.

På forum runt om internet liknades denna final vid den gamla goda tiden där alla körde samma trick och där domarna hade svårt att skilja dem åt för att allt var så precis och korrekt utfört att det knappt gick att bestämma vem som var bäst. Inget kul läge att vara domare, men allt handlar åter igen om detaljer och utförande. Den som lyckades bäst idag var Max Parrot som med bland annat en trippelcork 1620 stompade hem ett guld.

Något som är roligt att notera är även hur kommentatorerna sa något i stil med ”detta är inte ens de svåraste tricken grabbarna kan göra”. Menar de att nivån då var för låg, att grabbarna softade, eller att de hade förväntat sig något mera? Ja det kan man fråga sig men tittar man på videorna från tävlingen kan man väl konstatera att killarna tog det allt annat än lugnt, haha.

Resultat – Snowboard Big Air FINAL
Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.29.54

Herrar halfpipe final

Sedan Tanner Halls och Simon Dumonts storhetstid i pipe för många år sedan har det inte funnits någon direkt överlägsen eller solklar favorit, fram tills förra året då David Wise tog hem sitt andra guld i rad på X Games. Så självklart skulle han komma att vara förhandsfavoriten i år. Något som David direkt visade var helt rätt genom att landa in 90 poäng på sitt första åk. Han stod sedan obesegrad under hela tävlingen, och när det var dags för seger-åk så bjöd han likt snälla pizzabagare på lite ”extra av allt”. Större, hårdare, och bättre grabs. Vilket fick upp hans poäng ytterligare och gav honom en slutpoäng på 92. Överlägset? Jo kanske.

Den som var närmast att komma fatt David Wise var en av de tidigare segrarna från Frankrike, Kevin Rolland, som ikväll sken som en sol med sin gulgröna jacka. Tyvärr räckte inte hans aggressiva åkstil och höga airs hela vägen fram utan han fick nöja sig med en poäng på 88.66 för kvällen.

Andra åkare som är värda att nämnas är först Gus Kenworthy som satsade allt för få till ett cleant och stabilt åk, men som landade sittande i baksätet på sista tricket och fick se sig besegrad av den isiga, mördarpipen! Dock var kvällens kämpe ändå Justin Dorey som utan någon större framgång alls tog tre smällar för laget i sina tre åk, och som inte slutförde ett enda av åken. Med tanke på att det bara är 14 dagar kvar till OS kickar igång så kanske det blir till att vila upp sig för Justin, som helt klart är blåslagen efter gårdagens prestationer. Sista hoppet landade han uppe på överkanten av pipen och åkte ned på en skida, blödandes. Där snackar vi hårding.

Resultat: Halfpipe Skidor – Herrar Final
Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.27.07

Damer Halfpipe

För damerna i halfpipe så var det Maddie Bowman som plockade hem guld för andra året i rad, och som nu alltså är på väg mot en liknande prestation som David Wise. Tvåa blev Roz Groenewoud, och på tredjeplats landade Marie Martinod som var den av tjejerna som höll den högsta höjden på sina airs under kvällen men som inte riktigt hade svårighetsgraden på samma nivå som de andra brudarna.

Resultat: Halfpipe Skidor – Damer FINAL

Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.18.49

Snowboard X – Herrar Final

I herrarnas boardercross final blev det den rutinerade liraren Nate Holland som tog hem guldet, trots att hans kropp jobbat emot honom den senaste tiden. Med ett brutet nyckelben hade han ingen bra teknik för att få fart ut ur gaten, något som gjorde att han i starten låg femma. Men med rutin och tävlingsnerver på plats lyckades han trots detta passera de andra deltagarna och därmed lägga beslag på sitt sjunde X-Games guld i karrären. Så ska det göras!

Resultat: Snowboard X – Herrar Final

Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.57.06

Snowboard X – Damer Final

På damsidan i fartgrenen boardercross blev det Lindsey Jacobellis som stod som segrare. Detta ger henne den åttonde X Games medaljen i karriären, något som endast en kvinna på inlines i vertramp varit i närheten av tidigare.  Även Jacobellis hade lite problem med kroppen och tävlade med en bruten tumme, men det verkade inte vara några större problem om man ser till hennes resultat. En åkare här att hålla ögonen på framöver är rookien Eva Samkova som under sitt första X Games framträdande gled förbi alla andra gamla erfarna tävlingsåkare och knep en andraplats. Framtidens stjärna? Mycket möjligt!

Resultat: Snowboard X – Damer Final
Skärmavbild 2014-01-25 kl. 07.57.31

Text: Jesper Norén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.