...

Kelly Sildaru missar OS

Estniska supertalangen Kelly Sildaru missar vinterns OS i Sydkorea. En knäskada gör att 15-åringen får vänta till 2022 för sin olympiska debut.

Den 15-åriga freeskiingåkaren vann säsongens första världscupstävling i slopestyle på Nya Zeeland i slutet av augusti. Det var hennes debut på världscupen och den gjorde hon med dunder och brak. Svenska Jennie-Lee Burmansson, som är lika gammal som Kelly Sildaru,gjorde även sin debut i världscuppremiären och kammade hem bronspengen.

Men på träning på Nya Zeeland nu i september skadade Kelly Sildaru främre korsbandet och blir efter nyligen genomförd läkarundersökning borta sex till nio månader, enligt estländska public service-bolaget EER. Första tävlingsdagen i OS Pyeongchang i Sydkorea är 8 februari 2018, alltså om drygt 4 månader, vilket är alldeles för kort tid för Sildaru att få ordning på knäet igen.

Detta innebär att grenen slopestyle (som gjorde debut i Sotji 2014) får se sig en stark profil fattigare på damsidan inom freeski. I Estland har nyheten dominerat de inhemska medierna. Bedrövelsen är stor eftersom Kelly Sildaru är populär och Estlands största och enda OS-hopp.

I Sveriges trupp är två namn helt klara för att tampas om OS-medaljer i Pyeongchang där tävlingarna går 8-25 februari. Sveriges Olympiska kommitté (SOK) meddelade 9 september, vid andra uttagningen till OS, att Jesper Tjäder och Henrik Harlaut är med i OS-truppen. Alla uttagningar är inte klara ännu, men namnen Oscar Wester, Emma Dahström och Jennie-Lee Burmansson finns alltså inte med i nuläget till OS.

Just Emma Dahlström arbetar med sin knäskada och har redan säkrat en så kallad kvotplats till OS, men är dock inte ännu uttagen av Sveriges olympiska kommitté.

På skidor är det bara slopestyle som körs i OS 2018, medan det på snowboard även tävlas i Big Air. I Kina under OS 2022 i Peking kommer Big Air även att köras på skidor. Platsen för Big air-tävlingarna i OS om fem år är lite spektakulär: Shougangs industriområde i västra Peking, i ett före detta stålverk som fått bomma igen på grund av miljöskäl.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.