Jennie-Lee Burmansson vann brons i världscupsdebuten

På Nya Zeeland rasar vintern. I helgen gick FIS första världscupstävling för säsongen i skidorten Cardrona. 15-åringen Jennie-Lee Burmansson från Sverige gjorde sin debut i världscupssammanhang med dunder och brak. De svenska herrarna inledde också sin tävlingssäsong, men fick inga medaljer med sig hem.

Skidorten Cardrona stod som värd när säsongens första världscupstävling i freeski gick i helgen. Världens bästa slopestyle-åkare som tävlar i den av FIS anordnade serien fick bege sig till Nya Zeelands sydö och leta sig upp i bergen nordöst om staden Queenstown.

Tävlingen gick under paraplyet för det stora Kiwi-eventet ”Winter Games New Zealand” som är södra hemisfärens största vintersportevent. Det tävlas i freeski, snowboard, alpint, längd och curling, samtidigt som ett festivalprogram underhåller.

Höjdpunkterna – de tre toppåken – från världscupstävlingen i slopestyle, damer

I damernas slopestyle var det tvenne mopedåldersmogna, båda födda 2002, som slog till med varsin podieplacering. Svenska stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson från Sälen har tidigare tävlat i Europacuptävlingar, men gjorde sin allra första start i världscupssammanhang.
– Jag är glad, det var verkligen kul att ställa ner två bra åk! Jag försökte hålla stilen och mina grabs, berättar hon för FIS webbsida.
I sitt bästa åk – som belönades med 84,60 poäng – bjöd hon på två 540-snurrar, höger och vänster, på de två första hoppen. Den första med mute och den andra med en safety grab. I tredje och sista hoppet gick Jennie-Lee, som med sina 15 år först nu överhuvudtaget får köra världscup, större och drog en 720 med tail grab.

Kelly Sildaru från Estland, också femton år gammal, var dock svårtstoppad. Även hon gjorde sin världscupsdebut och landade 90.00 poäng i sitt första finalåk. Estländskan höll en nivå högre än övriga fältet både på rails och i de tre hoppen. Jämfört med Jennie-Lee gjorde Kelly istället högersnurr 720 tail grab, vänster 900 tail grab och avslutade med switch vänster 1080 med mute grab. Andraplatsen gick till den fyra år äldre schweiziskan Giulia Tanno som fick 86,60 i sitt andra åk.

I herrarnas slopestyle vann britten James Woods, tätt följd poängmässigt av schweizarna Andri Ragettli (han med världens första quad cork 1800 ni vet) och Fabian Boesch. Jesper Tjäder blev bästa svensk på herrsidan i finalen med en femteplats, Henrik Harlaut slutade sjua och Oscar Wester nia. Till finalen lyckades inte de unga åkarna Emil Granbom född 1998 och Oliwer Magnusson född 2000 ta sig, utan slutade som 19:e respektive 35:e man i kvalet.

Sju tävlingar kvar; efter tävlingen i Cardrona drar världscupen i slopestyle vidare med ytterligare sju deltävlingar. Nästa stop blir i österrikiska Stubai 26 november, dagen före julafton 23 december är det dags för franska skidorten Font Romeau i Pyrenéerna att vara värd, och på andra sidan årsskiftet följer sedan två tävlingar i USA – Snowmass 13 januari och Mammoth Mountain 19 januari – därefter tillbaka till Europa och Silvaplana, Schweiz 3 mars, Seiseralm Italien 16 mars och säsongsavslutning på andra sidan Atlanten i Stonehamn-Quebec 25 mars 2018.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.