Världens Första Quad Cork 1800 på 9 Royals

Freeride var på plats när mediaundret Nine Royals gick av stapeln i italienska Watles. Veckan levererade sol, världens första Quad Cork 1800, en bruten nacke och banbrytande kreativitet både åk- och banbyggarmässigt.

Åkarlistan beskrivs som skid- och snowboardelitens crème de la crème. Enbart utvalda åkare av rang på plats, inkluderat hela fyra svenskar med Emma Dahlström, Jesper Tjäder och Oscar Wester på skidsidan och Måns Hedberg på snowboard. Även Jon Olsson syntes hänga runt och testade enligt videobloggen vingarna på en av de större kickarna som det karaktäristiska slottet hade att erbjuda.

Under en veckas tid utmanades åkarnas kreativitet, fysikens lagar och gränser för vad som är möjligt i det feature-smockade slottet med oändliga möjligheter av kickar, rails, wallrides, transitions och så vidare. Endast de bästa åkarna i världen får en inbjudan att delta och är ett av få event som fortfarande står för samtliga kostnader med allt från boende på ett fyrstjärnigt hotell till trerätters middagar och öppen bar. Allt för att skapa en vecka med bästa möjliga förutsättningar för atleterna att så här mot slutet av säsongen pusha gränser, sätta nya trick och dessutom få alltsammans fångat på bild och film.

På plats för att dokumentera galenskaperna finns fler än tio filmare och fotografer som fullständigt pumpar ut material som sprids som en löpeld på sociala medier. En av like-raketerna från gångna års upplagor är definitivt det som refereras till som Jesper Tjäders Death Gap från 2014.

Eventet startades 2008 av den tyska freeskiåkaren Nico Zacek och kallades till en början för Nine Knights. Ett par år senare skapade man en separat damvariant, Nine Queens, och 2014 bjöd man även in snowboardåkare att delta. Nu till i år har man för första gången slagit ihop alltsammans och döpt om det till Nine Royals.

Det kanske mest anmärkningsvärda med tillställningen sedan begynnelsen är det slott som byggs upp, fyllt av olika features med takeoffs, rails och alla möjliga (och omöjliga) alternativ för åkarna att dra nytta av. Bara fantasin kan sätta gränser med årets Castle Feature som bland annat inkluderar två större hopp som mäter 23 respektive 29 meter från kick till landning. Enligt arrangörerna är det den mest kreativa uppbyggnaden hittills med mer alternativ än någonsin tidigare. Helt klart ett enormt konstverk som tagit upp i princip varenda kubikmeter snö som den lilla italienska skidorten Watles i den italienska delen av Südtirol har att erbjuda.

I fjol sattes världsrekord i höjd på både skid- och snowboardsidan på elementet i banan kallad “the Perfect Hip”. I år var det ingen som höll igen heller och det tog inte lång tid in i veckan innan 18-åringen från Schweiz Andri Ragettli satte världens första Quad Cork 1800 på det stora hoppet över slottet.

World’s First Quad Cork 1800 at 9 Royals 2017:

Som vanligt är det få på denna skidåkande planet som har förmågan att vara mer kreativa än vårt svenska fenomen Jesper Tjäder. Den uppmärksamme på plats såg honom först ute bland slottets snöiga väggar på morgonen för att sedan smyga in på middagen en och en halv timme efter det att solen redan gått ner och övriga lämnat backen för gratis öl. Se resultatet av hans dedikerade arbete med editen “9 Lines at 9 Royals”:

Jesper Tjäder 9 Lines at 9 Royals 2017:

Måns Hedberg fick tyvärr lämna Watles innan lördagens publik-tävling gick av stapeln bärandes en nackkrage för att läggas in på sjukhuset i Innsbruck. Efter att ha fått vad han beskriver som “århundradets tåhugg” efter landningen på det stora hoppet och fick en fraktur i nacken. Han ska magnetröntgas idag och slipper förhoppningsvis operation. Vi håller tummarna och önskar Måns en snabb återhämtning!

https://www.instagram.com/p/BSUA9_jBDA7/

Lördagens tävling öppen för publik att komma och bevittna slutade med en vinst till Quad-mannen Andri Ragettli, tätt följd av Oscar Wester. Totalt körde åkarna två jam sessions inför den jublande publiken. Domarna bedömde det hela med ett lite annorlunda upplägg där ett sammanlagt score från totalt två tekniskt svåra trick plus ett som bedömdes enbart för sin stil. Det hela blev en perfekt avslutning efter en hel veckas filmande på hoppen. På damsidan kunde tyvärr inte Emma Dahlström delta i tävlingen på grund av ett ömmande knä efter att ha landat lite kort tidigare i veckan.

Ett citat från Ragettli sammanfattar veckan på ett bra sätt:

“This was probably the best week of skiing of my life, It was perfect and I’m super happy to end up in first place. We are pushing our sport with new tricks and everyone is having fun, which is super important for skiing.”

Highlights från Nine Royals 2017:

Missa inte heller Jon Olsson slänga dubblar igen i videobloggen från Watles:

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.