Europas största aktivitetshall i Åre

Åre producerar mer elitutövare än någon annan by i hela Sverige och nu skall tillväxten ytterligare säkras. Med förebilder i USA och Schweiz planerar Åre att säkra tillgången på talangen samtidigt som de skapar en ny dimension av turism. Åre Aktivitetssporthall är en multisporthall som både kommer att fungera som träningsanläggning för eliten och lekplats för turister.

– Ska jag göra det ska det göras ordentligt. Då ska det bli en reseanledning och det ska vara den största i Europa, säger Philip Harlaut, en av initiativtagarna till projektet

Den nya visionen är att skapa ett av Europas ledande actionsportcenter i Åre. Idén, att bygga en 1870 kvadratmeter stor aktivitetshall som skall rymma en mängd olika möjligheter till sport, aktivitet och allmännytta. Bland annat en skidramp med foam-pit, 300 kvadratmeter klättervägg, supertramp-studsmattor och 500 kvadratmeter skateboardarena för att nämna några saker. Initativtagare till idén är företagarna Philip Harlaut och Tony Wallin som driver projektet på uppdrag av Åre Destination.

Idéen hade funnits länge hos Philip. Som storebror till en av världens bästa skidåkare, Henrik Harlaut, hade han fått se hur många professionella skidåkare tränade när de inte var på snö. Trampoliner, skateramper och foam pits var flitigt använda och på Woodward i USA hade skid- och snowboardåkarna, cyklisterna och skateboardåkarna allt det behövde för att både bygga styrka, luftkontroll och smidighet. Philip, med skidåkningen i blodet såg direkt vad denna hall skulle tillföra byn. Tony Wallin är grundare till ett av Åres största aktivitetsbolag, Camp Åre och den som ligger bakom Åre Zipline-park. Entreprenör ut i fingerspetsarna och driver idag ett byggbolag för zipline- och höghöjdsbanor med Europa som arbetsmarknad.
Philip och Tony var del i en grupp med agendan att utveckla aktiviteter på Åre strand. När destinationsbolaget startade en intressegrupp med folk som redan lämnat in bra förslag på utveckling i Åre var Philip given. Hans förslag om en multisporthall fick direkt bra respons och bollen var i rullning. Det passade både för elitutövarna, kidsen och turisterna, samtidigt som det främjade de åretruntboende i Åre och förlängde säsongerna i bägge ändarna.

Philip och Tony blev tvungen att ta fram skisser och söka en detaljplanändring vilket inte är gjort över en natt och betydligt dyrare än bubbelgum. Med hjälp av HDU (Hållbar Destinationsutveckling) kunde de producera skisser på hur lokalen kunde komma att se ut, för att ge kommunen något att kika på.

Detaljplanändringen ligger just nu på skrivbordet på kommunkontoret i Järpen men mer om det längre ner..

Åre Strand
Platsen för hallen var en svår nöt att knäcka men det fanns en idé. Enkelt hade varit att placera hallen utanför Åre, men för att ge maximalt med människor tillgång borde hallen ligga centralt. Bakom Konsum, på Åre strand, ligger det en oanvänd yta som en gång var en tilltänkt fotbollsplan. Låt oss blicka tillbaka och fördjupa oss. 1987 köpte kommunen mark av Åre SLK (Åre Slalomklubb) på stranden. Bland annat fanns på den marken en fotbollsplan vilken kommunen tog på sig att ersätta på annan plats på Åre strand. Frågan lyftes igen när intresset för fotboll hade växt men då var en ny aktör på väg att köpa Åre strand, Holiday Club. De byggde sitt komplex 2004 och hade innan det köpt upp så gott som hela stranden med undantag för en yta strax väster om brofästet. I köpeavtalet mellan Åre kommun och Holiday Club skrevs en plan för fotboll in igen. Något geni betecknade dock planen bollplan istället för fotbollsplan. Det vill säga betydligt mindre. När bollplanen var klar stod folk och kliade sig i huvudet och undrade vad man skulle kunna göra på den plätten egentligen, för fotboll kunde man då inte spela. Sedermera blev det en fotbollsplan i Duved istället och platsen där bollplanen låg är fortfarande oanvänd och ägs av kommunen, öronmärkt för Åres ungdomar.

När hallens skisser var klara och inte ett moln krusade deras horisont skapade Philip på prov en hemsida mest för att se hur det skulle se ut. Utan ett ord nämnts om saken hittade en mindre skvadron in till hemsidan och nyheten läckte ut i mitten av augusti. Philip tog ner sidan en dag senare men det var för sent. Gensvaret var entydigt. ”Tusan vad kul!” ”Precis vad Åre behöver”, hördes det från Sveriges alla hörn och kanter.
Den stora anledningen att sidan plockades ner var dock namnet. Arbetsnamnet ”Åre Factory” var inte bestämt någonstans och detta var mitt i diskussioner med eventuella inblandade som kanske skulle komma att ha synpunkter.

Hallen
Så som skisserna ser ut nu, kommer hallen att vara i tre våningsplan. Första våningsplanet innehåller ett klätterområde, en skateboardyta, foam pit, trampoliner och ett gym med rehabiliteringscenter där både sjukgymnastik och vanligare träning kan bedrivas.
– Skateboardytan är beräknad till 500 kvadratmeter och jag samlar in mycket feedback från Henke (Henrik Harlaut reds. anm.), han har varit på alla dessa multisportshallar och fokuserar mycket på skejten. Han är väldigt involverad men vi har ju proffs också, säger Philip.
Andra våningen består av reception, restaurang, shop och omklädningsrum.
– Tanken ska vara att du lika gärna kan gå dit och ta en fika som att hoppa i foam-piten eller klättra och du kan självklart köpa kort till endera aktivitet  likväl som dagskort, månadskort och säsongskort, fyller Harlaut på.
Tredje våningen innehåller ett mediacenter och en höghöjdsbana i sann gladiatorerna-anda. Användningsområdena för hallen ligger i linje med Åres utveckling och rätt i tiden. Blir hallen verklighet kan fler landslag lägga sina träningsläger i Åre och byn blir verkligen nationalarena för sporterna som utövas där.

Utomhusaktiviteter
Satsningen främjar inte bara skateboardåkare och skidåkare. Tanken är att stranden nedanför hallen skall få en rejäl ansiktslyftning med nya bryggor och en seglingsbas, vattenhopp för skid-, cykel- och snowboardåkarna, cykelbanor, bastu och hopptorn.
– Tanken är att det ska vara ett aktivitetscenter nere vid stranden också, med hopptorn, vattenhopp, cykelhopp, dirtbana, seglingsbas, bryggor och bastu, sen en hall som binder ihop det hela med cafeteria eller restaurang. Det tror jag blir jäkligt kul, säger Philip.
– Sedan tidigare finns redan två stora svenska sommarcampverksamheter, What Camps och Snow Camp, men jag tror det finns plats för fler. Det här är kraftigt växande sporter och jag tror snarare vi hjälper än stjälper varandra.

Plan 3 Plan 3

Plan 2 Plan 2

Plan 1Plan 1

Plan 1: Entré, skateboardhall, klätterområde, foam pit, trampoliner och gym
Plan 2: Reception, restaurang, shop och omklädningsrum
Plan 3: Höghöjdsbana och mediacenter

Tanken är att det kommer vara en öppen kommersiell hall under vissa tider där du kan köpa årskort, dagskort, månadskort eller specifika pass till vilken aktivitet du vill nyttja. Sen är den stora satsningen att få till olika typer av lägerveckor/camps för alla åldrar. Det kommer att finnas en gymdel med rehabiliteringscenter och landslag har redan uttryckt sitt intresse för möjligheterna detta ger att träna inomhus.
Turisterna som vill prova att hoppa med skidor i en foam pit, ta en kaffe eller träna kommer att dela lokal med eliten som är på träningsläger. Behovet finns i Åre för denna lösning. Aktiviter under dagar med riktigt dåligt väder är i dagsläget bristande. Duon vill skapa en ny anledning att resa till Åre samtidigt som han höjer kvaliteten för de boende där.

Detaljplanändringen ligger just nu på kommunens bord bland valsedlar och affischer. Ett ja här är ett absolut måste.
– Det är tidigt i skedet men det känns bra. Alla är väldigt positiva. Även fast vi har kommit så kort i processen känns det kul att kommunen, de boende här och övriga vi har pratat med är så positiva, vi får verkligen hoppas att detta går vägen och blir verklighet, säger Philip Harlaut och skyndar vidare på nästa möte.

Fakta Aktivitetssporthall Åre

Yta: 1870 kvadratmeter
Höjd: 10,4 meter
Våningar: 3
Area: 34 x 55 meter

Innehåll: Skateboardyta, klättringsområde, Gym och rehabiliteringscenter, skumgummigrop, trampoliner, höghöjdsbana och mediacenter.

Hemsida aktivitetshall Åre

Följ Philip Harlaut på Freeride
[followbox id=”28575″]

Namnet på hallen är i nuläget ett oskrivet blad. Initiativtagarna till hallen vill gärna få in tips på namn och har bett er Freerideläsare att komma med olika förslag. Alternativen ni kommer på gör vi sedan en undersökning om vilket som är populärast. Skriv era namnförslag i kommentarerna. Tack!

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.