”– Som vanligt alltid jävligt PEPPADDD!” OS-uppsnack med Jeppenator inför slopestyle skidor

Till helgen är det dags för Jennie-Lee, Emma, Henrik, Jesper, Oscar, Henrik och Oliwer att dropa in i slopestylebanan i vinter-OS i Sydkorea. Vem kommenterar de nattliga sändningarna som startar 02.00 både lördag och söndag då? Jesper ”Jeppenator” Norén så klart!

I OS-tablån vankas det slopestyle för skidåkarna till helgen. På natten till lördag klockan 02.00 svensk tid står Jennie-Lee Burmansson och Emma Dahlström redo att droppa in i kvalet för damernas slopestyel. Finalen går samma natt vid 05.00.

Nästa natt – natten mot söndag 18 februari – är det herrarnas tur att kvala vid samma tid. Då står Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Oliwer Magnusson med skallrande knäskålar och pumpande hjärta – eller är de helt kolugna och proffsiga atleter– och väntar på sin tur att visa världen exakt hur bra det svenska freeski-landslaget är i slopestyle.

Jesper ”Jeppenator” Norén är numera gammal i gemet med flera kommentatorsuppdrag på sin meritlista. Nu allra senast Luleå Big Air som gick i helgen och lockade över 8 000 besökare. Vi tog ett uppsnack med den garvade kommentatorn om känslor och tankar inför OS, och så ett litet middagstips så klart.

Hej Jeppenator, hur är läget?
– Toppen här. Lite småtrött nu efter att vaknat 03.00 inatt av någon anledning…  Antar att OS-febern börjar kicka in och då går man automatiskt över på koreansk tid även när man sitter hemma i Sverige… 

Du överlevde alltså kylan i Luleå Big Air som du kommenterade i helgen?
– Heck yes, sjukt bra arrangement och drag där uppe! Kul att se Luleå steppa upp gamet med en riktigt fet tävling och massor av duktiga åkare. Bigups Hugo Mörtsell och alla inblandade för grymt event!

Vad är känslan nu inför helgen OS-tävlingar i Slopestyle skidor?
– Som vanligt alltid jävligt PEPPADDD! Har ju väntat fyra år sedan sist, men efter att ha sett snowboardåkarna i slopestyle och damernas big air haft problem med både vind och fart så hoppas jag att skidåkarna får lite bättre förutsättningar så att vi får en maxad tävling!

Hur nervös är du å de svenska skidåkarnas vägnar?
– Inte alls, de är ju sjukt rutinerade vid detta laget och jag vet att det kommer gå skitbra om de har bra vibe under träningen och får mycket åkning i banan innan tävlingen.

Gäller det samtliga 6 svenska skidåkare i slopestyle?
– Skulle väl vara Oliwer Magnusson och Jennie-Lee som inte är fullt lika rutinerade som övriga truppen, men det har ju gått rätt bra torts det i vinter för dem. Så ja: jag tror att vi kan lämna nerverna hemma i helgen!

Hur nervös är du för egen del?
– Som vanligt så är det ju alltid lite nerver innan man är helt inkörd i upplägget och sändningarna. Jag tror att det kommer ta fösta sändningen för att köra in sig och hitta rösten. Så brukar det vara för mig. Men efter är det bara att trycka på stora gaspedalen och köra på!

Vad blir det uppdrag? Att kommentera slopestyle skidor eller andra grenar också? Pipe?
– Jag har fått äran att kommentera Freestyle Skidor, Halfpipe och Slopestyle för herrar och damer under alla OS sändningarna. Så det är alltså 4 x kval (dam + herr, slope+pipe) + 4 st finaler (dam + herr, slope+pipe).

Vem kommer att vara programledare?
– Tro det eller ej, men det blir jag själv som sköter snacket även där. Jag har tidigare bara suttit med som expert under tv-sändningar, men efter at ha fått hoppa in under Världscupen i Snowmass tidigare i år och kört den själv så blir det kul att tackla hela OS-sändningarna ensam och testa vingarna i en ny roll. Även om det är sjukt skönt att kunna bolla idéer och hinna andas och dricka lite vatten medan en kommentators-kollega snackar på en stund så tror jag inte att det blir några problem att axla både rollen av expert och programledare.

Får du dubbel lön nu då eller? 
– Ha ha, nej om det vore så väl 🙂

Både Jennie-Lee Burmansson och framförallt Henrik Harlaut har ju visat riktigt bra formkurva inför dessa olympiska spel i Sydkorea: Vad tror du om deras chanser?
– Jag tror att bägge två har allt som behövs för att landa på toppen av pallen. Och det går ju inte att förutspå annat om man tittar på Henkes Dewtour och X Games prestationer, samt Jennie-Lee’s världscup debut som tog hela Sverige och världen med storm redan från start. Grymt kul att ha två så superheta åkare tävla för Sverige. Jag kommer heja för guld på de bägge!

Om vi riktar strålkastarljuset på våra andra skidåkare – Emma Dahlström, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Oliwer Magnusson – vad tror du där? Vem kan smälla till av dem?
– Oliwer är väl underdogen i sammanhanget då han inte är lika väl meriterad som de andra, men han har en sjuk tävlingsskalle och sitter på många svåra trick och är extremt ståsäker i alla lägen, hoppas på att han ska överraska och steppa upp när det behövs.

– Jag ser fram emot att se Tjäder dominera railsen. Sveriges egen stuntman on skis lär bjuda på en show som vanligt! Hoppas också han får till ett bra unnatural trick på hoppen nu, då jag tror det var där han blev bortdömd lite under X Games tidigare i år!

– Wester och Emma är båda tillbaka efter skada och har fått jobba lite i motlut inför OS året 2018. Nu ser bägge ut att vara tillbaka i fin form och de har ju helt klart vad som krävs. Wester gick och vann WC i Font Romeu dagen innan julafton och Emma kom fyra sista världscupen inför OS. Så jag tycker inte vi ska lägga 100 procent fokus på Henke och Jennie-Lee, även om det är de som snackats upp mest under vintern 😉

Om vi släcker de blågula ögonen. Damernas slopestyle: Vilka ser du som de stora favoriterna där?
– Jag tror ju stenhårt på Tess Ledux från Frankrike, hon är precis som Jennie-Lee en sjukt ung och duktig åkare. Sitter på en feet framlänges dubbelcork 1080 med bra grab, och det är något ingen annan av damerna har.
– Utöver henne har Johanne Killi åkt sjukt bra på sistone, lärde sig Switch Dubbel 1080 under Xgames och den lär hon plocka fram i sitt OS åk också. De är två åkare att hålla ögonen på! Johanne fick dock åka till sjukhus på rutinkontroll efter fall i dagens träning, men enligt norsk media ska det inte vara någon fara med henne, men det får väl visa sig.

Herrarnas slopestyle: Vilka är förhandsfavoriterna där i din bok?
– Det är mycket svårare att säga något kring herrarna, alla är svinbra. Øysten Brååten är i sjukt bra form och levererar alltid, sjukt teknisk både på rails och hopp. Sen gillar jag både Alex Hall och Joona Kangas. Alex är lite ny i stora sammanhang men varit med länge och har extremt bra ös när det är tävling. Han kommer kunna göra ett sjukt åk om han får ned det på fötterna. Joona är mera av en traditionell filmåkare och jag förväntar mig inte det svåraste, men förmodligen det snyggaste åket under hela spelen (efter Henkrik Harlaut såklart).

Sista frågan: Var kommer du att sitta och kommentera? Ett industriområde utanför Stockholm eller på plats i Korea? Eller nån heeeelt annanstans?
– Vi kommenterar från Eurosports nya lokaler ute i Bromma, Ett blott stenkast hemifrån Söder. Ganska gött faktiskt att kunna sova i egen säng hela veckan 🙂

Atleternas diet brukar journalister ofta fråga om, men kommentatorernas diet behandlas sällan mer än styvmoderligt. Så: vilken är din favoriträtt just nu?
– Sedan jag sa upp mig från heltidsjobbet på Oakley så gäller det ju att rulla på en budget, så linsgrytor har jag ätit min livskvot av sedan dess. Fortfarande hooked på dem!
– I övrigt gå kör jag stenhårt på 100 % vegansk sedan två år tillbaka (heja glada djur och glad planet!!) Några andra favoriter är rotsaker i ugn med hummus (ger er recept nedan!) och råris med bönor, stekta grönsaker och avocado. Mmmmm…

Och vad kommer du att äta innan sändningarna?
– Svart kaffe och cliffbars mest troligt, #vinnardieten.

OS slopestyle skidor

Lördagen den 17 februari:

02.00 Freeskii (d) slopestyle, kval

05.oo Freeskii (d) slopestyle, final

Söndagen den 18 februari:

02.00 Freeskii (h) slopestyle, kval

05.15 Freeskii (h) slopestyle, final

Hela det skid- och brädrelaterade OS-programmet

Hur ser man OS?
Kanal 5 sänder de viktigaste tävlingar ur svenskt perspektiv dygnet runt, sammanfattningar på eftermiddagen och magasinsprogram på kvällarna. Kanal 9 är ett komplement till kanal 5 när fler grenar krockar. Eurosport 1 kör hockey, medan Eurosport 2 har ett bredare internationellt utbud. Allt går att se via EurosportPlay. SVT satsar på ett OS-magasin och Radiosporten sänder över 150 timmar..

Jeppenators mumsiga OS-Hummus

Grejerna:

  • en burk med kikärtor, brukar vara 400 gram
  • en vitlöksklyfta
  • en-två matskedar sesampasta (tahini) 2 msk tahini
  • juice och rivet skal från en halv citron
  • rejält med olivolja, minst en deciliter men gärna två!
  • krydda med lite spiskummin, salt och peppar

Utförandet: 

  • Mixa allt i en matberedare eller med mixersta
  • ringla på lite extra olivolja på toppen, strössla lite chilliflakes och off you go!

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.