Jennie-Lee tog sensationellt guld i Stubai

Det blev en sensationell seger i världscupen i slopestyle av 15-åriga Jennie-Lee Burmansson igår. Henrik Harlaut blev bästa svenska herre på en fjärdeplats.

När säsongens andra världscupstävling i Slopestyle gästade Stubai i Österrike i helgen, under det ack så viktiga OS-året slog Jennie-Lee Burmansson till. Den blott 15 år unga talangen från Sälen stod för en monumental bedrift när hon istället för att se och lära passade på att visa och lära ut:
– Det känns helt otroligt. Känns så jäkla bra och jag är sjukt glad. Alla i landslaget är sjukt glada för min skull, säger Jennie-Lee Burmansson.

Jennie-Lees första världscupsstart i slopestyle slutade med en tredjeplats i Nya Zeeländska Cardrona i slutet av augusti. Det var den första tävlingen som hon överhuvudtaget har kunnat vara med på eftersom hon först inför denna säsongen har minimum åldern inne. Men i helgen kunde alltså Jennie-Lee kliva högst upp på podiet.

Efter en tredjeplats i lördagens kval som bara den skickade svallvågor, bestämde hon sig för att det inte räckte. Under söndagens final slog hon till redan i första åket. Alla visste att Jennie-Lee hade den kapaciteten men ingen förväntade sig att det skulle gå så fort:
– Det är lite sjukt att det går så bra, men jag kör bara min grej och det verkar ju funka. Det är lite förvånande faktiskt, säger Jennie-Lee Burmansson.
Och Jennie-Lee trivs utmärkt bland världseliten i slopestyle:
– Det är världseliten och det är så kul att tävla mot de bästa i världen och köra i de här parkerna. Det är liksom världsklass på allting, säger Jennie-Lee Burmansson.

Jennie-Lee ligger nu i ledning på totalrankingen av världscupen i slopestyle 2017/2018 efter att två av sju tävlingar har gått. Hon har 160 poäng, två är Tanno Giulia från Schweiz med 130 poäng och trea ligger Katie Summerhayes från Storbritannien med 109 poäng.

Förbundskaptenen Patric Hopstadius är inte förvånad över Jennie-Lees kanonstart på säsongen, men imponerad efter söndagens finaler som genomfördes i ganska dåliga förhållanden på glaciärskidorten Stubai:
– Jennie-Lee har en exceptionell förmåga att tävla. Taktiken har gått ut på att utnyttja hennes styrkor i dessa svåra väderförhållanden och det funkade, säger Patric Hopstadius.
Och han fortsätter utveckla resonemanget:
– Jennie-Lee är helt opåverkad av yttre faktorer som press och är i absoluta världsklass på att veta hur hon skall utnyttja sina styrkor. Hennes största styrka just nu är att hon är så vansinnigt stabil i sin åkning. Något som borde vara omöjligt att vara i den åldern, säger förbundskapten Patric Hopstadius.

Jennie-Lee Burmanssons vinnaråk bestod av följande trick: left cork 720 tail, right 540 reverse tail, switch left 540 safety, left 270 in to forward, frontside switch-up to forward.

Bästa svensk på herrsidan blev Henrik Harlaut med en fjärdeplats. Näst bästa svensk blev Oscar Wester som förbättrade sig i andraåket och slutade på en sjundeplats. Jesper Tjäder som var i ledning efter kvalet ramlade i bägge åken i finalen och slutade på en 14-plats. Rookien, 17-åriga Oliwer Magnusson visade styrekebesked med en 11-plats. Emil Granbom och Hugo Burvall tog sig inte vidare från kvalet, och slutade på 17:e respektive 26:e plats.

Som vi berättade inför helgens världscupstävling i Slopestyle i Stubai startade inte Emma Dahlström, men var med och tränade.

Jakten mot OS går nu vidare och för svensk del är Jesper Tjäder och Henrik Harlaut uttagna och klara. De tävlingar som är kvar före OS som ger rankingpoäng (WRL) är Font Romeau i franska Pyrenéerna, samt Aspen Snowmass och Mammoth Mountain i USA.

Resultat Final Damer Slopestyle WC Stubai

1. Jennie-Lee Burmansson (SWE) 80

2.Katie Summerhayes (GBR) 77

3.Caroline Claire (USA) 75,20


Resultat Final Herrar Slopestyle WC Stubai

1.Öystein Bråten (NOR) 91,40

2.Evan McEachran (CAN) 86,20

3.Colby Stevenson (USA) 81,80

4.Henrik Harlaut (SWE) 79

7.Oscar Wester (SWE) 69,60

11.Oliwer Magnusson (SWE) 56,80

14.Jesper Tjäder (SWE) 28,60

Utslagna i kvalet: Emil Granbom och Hugo Burvall

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.