Slopestyle-eliten jagar OS-biljetter i Stubai

Österrike står värd för säsongens andra världscuptävling i slopestyle. Sju svenskar finns på startlistan, men bara två – Jesper Tjäder och Henrik Harlaut – är än så länge klara för OS. Det blir en hård kamp i den välkända parken Stubai Zoo.

Slopestyle tävlingen i Stubai går nu i helgen, fredag 24 till söndag 26 november 2017. Det handlar då inte bara om poäng till FIS världscup i slopestyle. Därutöver finns både prischeck på vardera drygt 200 000 SEK (25 000 schweizerfranc) till vinnarna i dam och herr, samt viktiga poäng inför respektive lands uttagningarna till vinters OS i Sydkorea. Till parken Stubai Zoo kommer totalt 136 tävlande män och kvinnor från 26 olika nationer. Fredag och lördag hålls kvaltävlingar, medan finalen går på söndag.

På damsidan startar 41 åkare. OS-vinnaren 2014 i Slopestyle Dara Howell från Kanada kommer till Stubai, likaså tvåan och trean på aktuell ranking världscupen Giulia Tanno från Schweiz och svenska Jennie Lee-Burmansson. Ledartrion tävlar mot de fem topplacerade i totala världscupen Slopestyle förra året: Sarah Hoefflin (Schweiz), Coline Ballet-Baz (Frankrike), Johanne Killi (Norge), Isabele Atkin (Storbritannnen) och ny-rehabiliterade Emma Dahlström (Sverige). Emma Dahlström är officiellt med på startlistan men från svenska landslagets förbundskapten Patric Hopstadius kommer annan information:
– Emma är anmäld till världscupen Stubai för att dra nytta av potentiell träning. En start i tävlingen är inte planerad i nuläget.

En glad Emma Dahström är tillbaka i tävlingssammanhang i tränngssyfte

https://www.instagram.com/p/Bbmn-RRlTPf/?taken-by=emmadahlstrom_

De tre ledarna av aktuell rakning på herrarnas världscup Slopestyle kommer också till start: James Woods från Storbritannien, Andri Ragettli från Schweiz och totalvinnaren 2015 av världscupen Slopestyle samt X Games Big Air-vinnaren 2016 Fabian Bösch även han från Schweiz. Ledartrion får slåss mot namn som Noah Wallace (USA), Birk Ruud (Norge) och dubbla X Games-vinnaren Øystein Bråten från Norge.

Från svenskt håll startar totalt sju åkare. På damsidan har vi nämnda 15-åriga Jennie-Lee Burmansson som knep bronset i årets första slopestyletävling i världscupen som gick i Nya Zeeländska Cardrona i slutet av augusti. Vann gjorde Kelly Sildaru, också 15 år, men tyvärr har estniskan skadat knäet och missar inte bara helgens begivenheter i Tyrolen utan även hela OS i Sydkorea. Emma Dahlström är tillbaka efter vårens knäskada och operation men är alltså i Österrike för att träna. Bland herrarna återfinner vi de redan helt OS-klara Jesper Tjäder och Henrik Harlaut. Vi får också se Hugo Burvall, Emil Granbom, Oliwer Magnusson och Oscar Wester.

Jennie-Lee Burmannson summerade första träningsveckan i Stubai på sin Instagram

https://www.instagram.com/p/BbuPPHaFAzo/?taken-by=jennieleeburmansson

Henrik Harlaut och Jesper Tjäder OS-klara

I Sverige är alltså bara Tjäder och Harlaut helt klara för att tävla om OS-medaljer i Pyeongchang där tävlingarna går 8-25 februari. PyeongChang 2018 blir Harlauts och Tjäders andra OS. Båda tävlade i Sotji 2014 då grenen skidor slopestyle hade premiär på OS-programmet. Där slutade Henrik Harlaut på en sjätteplats och Jesper Tjäder på en 24:e plats.

Sveriges Olympiska kommitté (SOK) meddelade att Harlaut och Tjäders var uttagna redan den 9 september 2017.  Men alla uttagningar är inte klara ännu. Emma Dahlström har redan säkrat en så kallad kvotplats till OS, men är dock inte ännu uttagen av Sveriges olympiska kommitté.

Viktiga rankingpoäng i Stubai inför OS-uttagningarna

Världseliten inom slopestyle är som sagt i Stubai även för att plocka poäng till OS. Varje nation kan max skicka 4 atleter per kön inom respektive tävlingsgren i första steget. Det finns dock en viss tänjbarhet på detta – om någon nation har fler än fyra aktiva inom kvalgränsen (topp 30 herr, topp 24 dam) höjs gränsen med respektive plats. Om vi leker med tanken att Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder, Oliwer Magnusson, Emil Granbom och Hugo Burvall skulle hamna i topp 30 så höjs den totalt kvotlistan till 32 internationellt. Slutlig korrigering sker 21 januari 2018 då kvalperioden avslutas.

Just kvalet till OS baseras på så kallad ”WRL” (Olympic Quota Allocation List) och ska inte blandas samman med rankingen på världscupens slopestyle säsongen 2017/2018. OS-kvalet började januari 2017 och avslutas januari 2018. Återstående världscupstävlingar ger poäng till OS-rankingen. Det är fyra tävlingar i Slopestyle kvar före OS i Sydkorea. Efter helgens tävlingar i Stubai, återstår Font Romeau i franska Pyrenéerna, samt Aspen Snowmass och Mammoth Mountain i USA.

Emil Granbom laddar upp i Österrike inför helgens tävling i Stubai

Who else had a flipped out weekend? @emilgranbom sure did!

A post shared by Freeskiing Sweden (@freeskiswe) on

För att ha chans på en OS-biljett österut krävs WRL-rankingpoäng i top 30 bland män, respektive top 24 bland kvinnor. I nuvarande ranking ligger, förutom klara Tjäder och Harlaut, Oscar Wester på en 20:e plats, Oliwer Magnusson 29:a och Emil Granbom n just nu på fel sida strecket med en 31:a plats på rankingen. Hugo Burvall har inga rankingpoäng ännu eftersom han inte gjort någon start i Slopestyle än så länge. Han tog dock nyligen silver i Big Air världscupen i Milano. Emma Dahlström ligger 4:a i OS-ranking slopestyle just nu, medan Jennie-Lee ligger 29:a i kraft av sin debuttävling med bronspeng i Cardrona, Nya Zeeland.

På skidor är det bara slopestyle som körs i OS 2018, medan det på snowboard även tävlas i Big Air. I Kina under OS 2022 i Peking kommer Big Air även att köras på skidor.

Lång säsong i Stubai

Men tillbaka till Österrike. Stubai-glaciären ligger drygt 3 000 meter över havet och är Österrikes största glaciärskidort. Här har Österrikes skidförbund (ÖSV) och Freeski Austria byggt upp en tävlingsplats som, enligt deras egen utsago ”har extra allt” vad gäller slopestylebana med hopp och rails. Förberedelserna har pågått länge. Så här ska banan se ut:

Säsongen i Stubai startade redan i mitten av september och sträcker sig ända till juni. Stubai är för fler än de rena parkåkarna. På Freerides avdelning Offpist hittar du 14 åk från Stubai. Friåkarna Carl och Olle Regnér var tillsammans med Kristofer Turdell på plats Stubai redan i början av oktober för att stretcha framsida lår och visa upp strumpor från Alpingaraget, samt slänga iväg mist fem 360 per dag och en och annan bakåtvolt.

Hela Startlistan Slopestyle Stubai 24 – 26 november 2017 ser du här nedan.

Norska Birk Ruud laddar på sitt eget sätt i Stubai…

https://www.instagram.com/p/BbAVrVSAGyi/?taken-by=norfreeski

Jesper Tjäder har testat GoPros nya 360-kamera Fusion, som släpps i början av 2018 (den osynliga selfie-pinnen ingår)

One run with #GoProFusion @gopro #goproathlete

A post shared by Jesper Tjäder (@jespertjader) on

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.