GoPro släpper nytt: Hero 6 Black och Fusion

Kamerajätten GoPro slog på stora trumman igår: två nya kameror GoPro Hero 6 Black och GoPro Fusion, samt en mjukvaruuppdatering till drönaren Karma. 

Igår klockan 18.30 svensk tid höll GoPro en typiskt överdrivet ösig amerikansk presentation av deras senaste tillskott till actionkamera-marknaden. GoPro Hero 6 Black är en uppdatering på Hero 5 Black, GoPro Fusion är märkets första 360-kamera och drönaren Karma har fått mjukvaruuppdateringar.

Det var grundaren och VD:n Nick Woodman som under en halvtimme visade upp sina nya stoltheter och entusiastiskt berättade(skrek) ut i cyberspace om hur man skapat funktioner som ”är bortom vad vi någonsin kunnat skapa tidigare på GoPro“.

”Lugn i bussen Nick…” var första spontana reaktionen hos Freerides utsände reporter vid den svenska visningen i Stockholm. Men allt eftersom fler filmer och funktioner presenterades fick GoPro sakta, men säkert över oss skeptiker till att gå hem från spektaklet mäkta imponerade över några av kamerajättens nyheter.

Freeride.se har inte hunnit testa kamerorna, utan utgår i denna artikel från information som kommer från GoPro, det vill säga ta som vanligt reklam med en nypa salt, tills ni läst er genom oberoende recensioner, långtidstest och/eller prövat kamerorna själv. Nedan förtäljer vi mer om respektive nyhet. Vi börjar med GoPro Hero 6 Black, sedan GoPro Fusion och sist om GoPro:s drönare Karmas mjukvaruuppdatering.

 

Gopro Hero 6

Release datum: 28 sept kl 19.30
Rek pris: 5799kr
Sammanfattning: det Gopro vill förmedla med nya Hero 6 handlar det (liksom i Jönsonligan) om ett nytt chip som gör kameran dubbelt så snabb som den tidigare varianten. Andra nya funktioner är filmande av slowmotion i 4K, möjlighet till att zooma, fota HDR (High Dynamic Range – bilder med stora kontrastskillnader mellan ljust och mörkt) och en bättre bildstabilisator. Nedan går vi in närmare på de olika funktionerna.

En snabbare kamera

Alla bildfunktioner, som t.ex. slowmotion och bildstabilisering, körs av Gopros nya processor GP1. Det är Gopros första egengjorda chip, efter att man fram tills nu varit beroende av en annan tillverkare för just den biten. För GoPro innebär det att man kan addera funktioner som är svårare för konkurrenter att kopiera. För konsumenten menar GoPro att det är deras kvickaste chip hittills och att den gör att kameran arbetar rappare på alla sätt.

Slowmotion i 4K

Gopro Hero 3, 4 och 5 har alla haft 4K som högsta upplösning, vilket gjorde att det inte kändes helt orimligt med en ytterligare uppgradering av pixlar för Hero 6. Men icke. GoPro har nöjt sig med att fortsätta med 4K, och har istället koncentrerat sig på att förbättra möjligheten till slow-motion i bästa möjliga kvalité.
Med Hero 6 kan du välja att filma i 4K upp till 60 fps (frames per second, alltså bilder per sekund), 2,7K i 120 fps och filma i ”super-slow-mo” i upplösningen 1080 (HD) och 240 fps.

RAW blir kvar

Att fotografera i RAW finns kvar som funktion på samma sätt som i Hero 5, utan ändringar. RAW innebär att du kan spara så mycket som möjligt av informationen i en bild, och har stor möjlighet att redigera bilden i efterhand. RAW-funktionen går dock fortfarande endast att använda när du tar en bild i taget, det vill säga inte för att fota sekvens eller burst mode.

HDR-bilder och dynamiskt omfång

Det nya med Hero 6 är att GoPro lanserar möjlighet till att ta HDR-bilder (high dynamic range), vilket innebär att kameran tar flera olika exponeringar samtidigt av samma bild, som läggs ihop till en bild. I en HDR-bild kan du därför se mer information och färgåtergivning i mörka partier (lågdagar) och ljusa partier (högdagar) som annars hade blivit svarta eller överdrivet ljusa. Det går inte att redigera HDR-bilder lika mycket som en RAW-bild, men det blir förhoppningsvis rätt exponerade filer från början och det går att använda HDR i sekvensläge till skillnad från RAW.

GoPro pitchar också för att det vanliga dynamiska omfånget är bättre i den nya kameran, alltså att den fotografer och filmar bättre i situationer där ljuset skiljer sig mycket, liksom att den agerar bättre i lågt ljus. Tidigare versioner av Hero har inte varit någon succé i dåliga ljusförhållanden.

Touch zoom

Om du lessnat på att filma/fota med extrem vidvinkel är detta ett välkommet tillskott. För första gången går det att zooma med en Gopro, genom att dra på skärmen med fingret innan du börjat filma. Hur mycket det påverkar kvalitén för filmen låter vi vara osagt innan vi testat själva.

Quickstories

Quick stories ska vara ett tillägg till GoPros tidigare redigeringsprogram, men ska nu hjälpa till med redigeringen så att du inte ska behöva klippa allt själv. Genom att kameran analyserar ”höjdpunkter” i klippen som t.ex. när du utbrister i ett glädjetjut eller när kameran förflyttar sig snabbare än i andra delar av klippet, ska kameran kunna välja ut dessa sekvenser och lägga i en tidslinje. Det här är funktionen som undertecknad är mest skeptisk till, då det känns ganska orimligt att den ska fungera i realiteten. Blir spännande att testa.

Snabbare WiFi

Med det nya chipet (processorn) som GoPro gärna skryter med, har hastigheten för Wi-Fi tredubblats mot Hero 5. Nu med 5 Ghz för att snabbare kunna föra över film- och/eller bildmaterial från GoPro till QuickStories på en smartphone.

Ny bildstabilisator

GoPro menar att den nya bildstabilisatorn är ett av de största lyften för den nya kameran, och att den tar bort vibrationer ordentligt. Det kan handla om att du har kameran på hjälmen när du cyklar, springer med den i handen eller har satt fast den på utsidan av bilen – med den nya stabilisatorn analyserar kameran ditt filmmaterial en ruta (frame) i taget, och beskär bildstorleken något för att hålla bilden centrerad och för att eliminera skakningar. I klippen som freeride.se fått se där kameran jämför stabilisatorns av- och på-läge, syns en markant skillnad. GoPro beskriver det som att det nästan ser ut som att kameran sitter på en gimbal, och jag är beredd att hålla med. Vi ser fram emot att testa själva och se om det kan vara så bra.

Reklamrullen för nya Hero 6 Black (och lite Karma)

Nya röstkommandon

GoPro har utökat röstkommandon från Hero 5. Det går också att välja att ha kameran i sovläge, då den är avstängd men går att slå på genom röstkommando.

Första intryck av Hero 6

Kameran ser exakt likadan ut som GoPro Hero 5 Black vilket är lite trist, men det fyller en funktion i och med att samma batteri går att använda i båda kamerorna och att samma gäller även med andra specialdelar för Hero 5.
Slowmotion i 4K känns riktigt kul, likaså bildstabilisatorn om den är så bra som de har visat i exempelfilmerna. Om redigeringsmöjligheterna i telefonen blir snabbare och lättare i och med den nya Wi-Fi-hastigheten är det ett stort plus, så att man faktiskt pallar göra något av materialet utan att det blir en för stor apparat.

 

Gopro Fusion

Release datum: november 2017 i USA, i butik början på 2018 i Sverige (beställer du från GoPro:s webb lovar de att skicka den senast 30 november 2018.
Rek pris: 7 599kr
Sammanfattning: Äntligen(?) ger sig GoPro in i 360-djungeln. Jag säger äntligen för att jag tror och hoppas att priserna till kund blir lägre desto fler som konkurrerar om marknaden. Det säger sig självt att GoPro har ansträngt sig för att göra den bästa 360 actionkameran hittills, med en rad nya funktioner som konkurrenterna inte kan mäta sig med. Eftersom kameran beräknas säljas först i november i USA och i början på 2018 i Sverige, har GoPro inte släppt alla specifikationer kring kameran. Vi skriver vad som framgick under gårdagens presentation 28 september 2017.

Två 180 graders objektiv her 360-funktionen

Som 360-kamera är Fusion utrustad med två 180 graders objektiv som fångar allt som händer kring kameran. Den är utformad som en smal kvadrat varpå den blir något större på höjden och bredden än Hero 6, och kan därför inte användas på drönaren Karma riktigt än. Fusion filmar i 5,2K video, men det är inte vad kameran gör i 360-video som gör den speciell utan en annan helt ny funktion – overcapture.

Overcapture

Detta är ett helt nytt sätt att skapa film som känns väldigt intressant, då Gopro använder 360-funktionen till att filma åt alla håll samtidigt, och sedan ger användaren möjlighet att välja vilka delar i dessa 360-grader som hen vill göra till en ”platt” film som vem som helst kan titta på utan 360-video.
Som ett exempel kan du sätta kameran på ett stativ i mitten av en betongpool medan en skejtare åker runt i hela poolen. Efteråt väljer du själv hur du t.ex. bara följer skejtaren med kameran, likt att någon stått mitt i poolen och följt skejtarens varje rörelse för att inte missa något. Det blir en ”platt” film som alla kan se i telefonen, på tvn, i sociala medier eller vart än du visar den.

Tiny planet

Få marken du står på att se ut som en liten planet. En lustig effekt som kan fylla en funktion någon gång ibland, och går bra att mixa upp med mjuka övergångar till andra ”platta” klipp i gopros redigeringsapp.

Vattentät

Fusion når ned till 5 meter och lämpar sig inte särskilt för dykning men är kanon för de flesta andra vattensporterna.

Reklamrulle för GoPro Fusion

3D audio

Med en trevägsmikrofon på toppen av kameran spelar den in ljud som kommer att ändras i hörlurarna varifrån ljudet hörs beroende på var i bilden du tittar, om du använder VR-glasögon. Funktionen kallas 3D audio.

360 foto

360-bilder i 18 megapixlars storlek är melodin, men det går liksom i Overcapture också att välja delar av de 360 bilden för att göra en platt bild.

Första intryck av Fusion

Utan att ens ha känt på den, är jag ändå väldigt nyfiken på hur den här ska tas emot av användarna, och huruvida den kommer att skaka om 360/VR-branschen som den är nu. Overcapture känns som den stora viktiga grejen, och att dessutom kunna redigera genom Gopros app i telefonen gör 360 och VR mer lättillgängligt än någonsin. Spännande minst sagt.

 

Gopro Karma

Rek pris: 9999kr
Karma får några uppdateringar i mjukvaran, som går att ladda ner och installera gratis för alla som redan har Karman, liksom när du köper en ny.
En follow me-funktion är en av uppdateringarna för att underlätta filmandet utan att du behöver styra själv. Kameran följer då din kontrollenhet, som måste vara öppen och igång för att detta ska fungera. Att kunna sätta flera olika förinställda punkter för filmning är en annan ny funktion och att kameran kan riktas uppåt för att se vad som händer ovanför drönaren är även det en ny funktion.

Första intryck av Karma mjukvaruupddateringar

Karman har fått sig några uppdateringar som jag tror kommer vara väldigt populär.

Text: Erik Nylander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer