Detta är Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2019

Ni som läser Skandinaviens största skidmedie har fått säga vad ni tycker. Här är Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2019.

Denna vinter löpte omröstningen om Sveriges bästa skidorter och underkategorier under perioden 12 november – 31 december. Vi hade omröstningar i sex olika kategorier: bästa skidort, bästa barnskidort, bästa park, bästa offpist, bästa pist och – den för i vinter nya – bästa topptursområde. Totalt samlade dessa in 17 747 röster (+1,4% sedan i fjol). Det är den största liknande omröstning som någonsin har gjorts i Sverige, vad vi känner till.

Bästa skidorten 2019 har vi presenterat tidigare, här ser du vilken skidort som är allra bästa enligt er som röstat för barnfamiljer som ska till svenska fjällen. Inom kort presenterar vi också vinnarna i de andra kategorierna. Men nu till bästa barnorten!

 

Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2018/2019

1. Ramundberget i Funäsfjällen

Ramundberget eller ”Ramis” som många säger ligger i Härjedalen och är en skidort med mycket natursnö och skidbackar i alla vädersträck. Här finns 30 mil längdspår, 42 nedfarter, 10 liftar, restauranger, caféer, konferensanläggning, Topsport, lanthandel, Mickelinas värld, pool, gym, cykling, kanot, golf, jakt och vandringsleder. Boendet består av ett fjällhotell, stugor och lägenheter, totalt närmare 2000 bäddar.

Våravslutningarna här brukar ofta vara succéartade med mycket folk och bra åkning. Fram till några år sedan använde berget sig bara av natursnö, vilket gjorde hela anläggningen mjukare och med bättre kvalitét. Nu är detta tyvärr inte längre möjligt då vintrarna blivit alltför varma. Berget bjuder på högfjällsåkning likväl som skogsåkning. Alltsammans i fin miljö och oftast även bra väder.

Ramundberget är ett gemytligt skidområde med något för alla, från stora till små. Man är riktigt duktig på att kombinera alpint och längd också, med ett rejält spårnät för den senare skidsporten. För barnen är Lill Ramis deras egna dedikerade lilla alpina paradis och en del av Mickelinas Värld i Ramundberget.

Lill Ramis har knapplift, rullband, snowracer, åkmadrass, pulka, snögubbar och allt som behövs för att få knattarna att hålla geisten uppe. En gång per dag kommer maskotten Mickelina på besök. Dessutom finns Mickelinas egna längdskidspår alldeles nedanför LillRamisbacken. Med andra ord erbjuder LillRamis det mesta som gör dagen till något alldeles extra.

Ramundbergets vinterturism startade 1934-1936 när studenter från “Den Akademiska fjällklubben” besökte orten för att stå på skidor. Bondeparet som de bodde hos hade investerat i sängar så att alla skulle få plats. När de sedan fick dubbelt betalt mot vad de angav att de ville ha så tändes ett ljus hos entreprenören. Det blev startskottet för en turistepok som står sig än idag. Den första liften uppfördes 1959, en släplift, och sedan dess har anläggningen konstant utvecklats.

Ramundberget har 4,6 i betyg utifrån 83 recensioner här på Freeride, ett riktigt bra omdöme! Och ja, Funäsfjällen vann vår huvudkategori i år också som Sveriges allra bästa skidort 2019!

Vad tycker du om Ramis?

Vad tycker du om Ramundberget?

2. Kläppen

Sälens sydligaste skidort vann denna kategori förra vintern, i år blev man tvåa.  Med maskotarna Trolle & Trolla i spetsen kör Kläppen tema Troll för barnen. Trolle cup är exempelvis en tävling där ungarna får susa ned mellan mjuka trollfigurer och tunnlar, medan alla hejar på. Andra saker på temat är bland annat Trollsafari, skattjakt, troll after ski och trolldisco. När det kommer till skidåkningen har Kläppen många blå och gröna pister, barnområden och rullband finns likaså, givetvis också barnskidskola.

Vad tycker du om Kläppen?

Vad tycker du om Kläppen?

3. Björnrike i Vemdalen

Björnrike i Härjedalen drivs sedan några år tillsammans med Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna av Skistar. Den familjevänliga skidorten har 11 liftar, 16 nedfarter och 446 meter fallhöjd. Sveriges längsta Expresslift Grizzly Express tar hela familjen upp till toppen av fjället. Från samtliga liftavstigningar kan du välja mellan att åka en lätt eller svår pist. I Björnrike heter barnområdet Björnvallen och bjuder på Valles skogsbana, Valles musikstudio, en minipark enkla hopp och rails, rullband, pulkabacke och enkla skidbackar. Björnvallen är också samlingsplats för skidskolan.

Sammantaget är Björnrike är ett familjevänligt skidområde med stort barnområde, en park och många boenden precis vid backen. Här finns flera restauranger och skidområdet ligger i söderläge vilket innebär långa soliga dagar. Inte konstigt att det är en storfavorit bland familjer.

1968 invigdes Björnrike fjällhotell och samma år öppnade den första linbanan. Precis som i Vemdalen består högfjället av blockterräng som närmast ser sprängt ut medan du i skogen hittar tall, gran, björk och asp. Samma liftkort gäller på alla anläggningar (Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna) och du kan prova många backar om du väljer att besöka alla. Alla skidorter ligger en liten biltur från varandra.

Vad tycker du om Björnrike?

Vad tycker du om Björnrike?

Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, hela listan

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.