Kläppen satsar 200 miljoner på ny stolslift och fem nya pister

Kläppen i södra Sälen bygger ut med ny stolslift och fem nya pister som blir blåa och gröna, området får namnet Kläppen Syd och det stora projektet med lift och pister påbörjas 2020. Nya hotell Kurbits ”med dalakänsla rakt igenom” står klart till kommande säsong. Totalt satsas 200 miljoner över två år på dessa projekt.

I början av 2020 kommer avverkning av skog och senare markberedning att påbörjas inför det nya skidområde som planeras på Kläppenbergets södra sida. Stolslift och fem pister ska byggas. Givetvis för målgruppen familjer som Kläppen, likt de flesta andra kommersiellt gångbara skidorterna i Sverige har stenhårt sikte på.

Kläppens skidområde får, i och med detta, ytterligare en topp som är belägen söder om den topp där idag ”Gondol Sälen” avslutar sin färd och där Toppstugan ligger. Det nya området får därför namnet: Kläppen Syd:
– Vårt mål är att vi ska vara Skandinaviens mest upplevelserika vintersemesterort för barnfamiljer. Att vi nu utökar vårt skidsystem med nya pister och en ny lift är ett led i att nå detta mål. Vi arbetar efter en masterplan där vi planerar ännu mer skidåkning för våra gäster, men vi tar planen framåt ett steg i taget – allt för att klara av investeringarna och växa i lagom takt.

Kläppen Syd kommer att infatta 5 nya pister och en ny stollift. Det nya området går att nå både från den nya liften och från Gondolens toppstation. Terrängen och lutningen på den aktuella bergssidan ger de nya pisterna svårighetsgraderna blå och grön.

Precis som på Kläppen i övrigt kommer det nya området att ligga inbäddat i skog som skyddar snön i pisterna från vinden, vilket gör att snön ligger kvar längre i pisterna, enligt pressmeddelandet.

200 miljoner investeras de kommande två åren, vilket inkluderar lift, pister och nya hotell Kurbits som ska ligga som ska ligga på Tranantorget. Hotell Kurbits kommer att innehålla 30 lägenheter i två plan, med totalt 140 bäddar. Sportshopen på Tranantorget är redan nu riven, för att ge plats åt det nya hotellet som får absolut ski in/ski out-läge på Kläppen:
– Vår filosofi är att skidåkning och boende ska gå hand i hand – vi bygger mer boende och då självklart även mer skidåkning. Vi börjar därför bygga vårt hotell redan nu och det står klart till kommande säsong. Förutom lägenheter kommer hotellet att innehålla sportshop och en ny restaurang. För oss är det viktigt att man som gäst ska känna att man är i Sverige och Dalarna, därför kommer hotellet att ha dalakänsla rätt igenom!

Och Kläppen vill kunna komma med fler liknande stora satsningar framöver, enligt deras VD:
– Vi arbetar efter en masterplan där vi planerar ännu mer skidåkning för våra gäster, men vi tar planen framåt ett steg i taget – allt för att klara av investeringarna och växa i lagom takt. När masterplanen är förvekligad till fullo kommer antalet pister att ökas med mer än det dubbla, jämfört med idag.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.