Vilken är Sveriges bästa skidort 2018/2019?

Låt oss även i år kora Sveriges allra bästa skidort. Förra vintern samlade våra omröstningar in över 17 000 röster. Låt voteringen börja!

Två år i rad har vi på Freeride gjort den största undersökningen om vilken som är Sveriges bästa skidort. Första året fick vi in drygt femtusen svar, förra vintern nära 6 500 röster. Åre har vunnit omröstningarna bägge gångerna, men Funäsfjällen var inte långt efter nu senast, trea förra vintern blev Kläppen. 2017 blev tvåa och trea Kittelfjäll, respektive Idre. Frågan var bara rakt på ”Vilken är Sveriges bästa skidanläggning?”.

Förutom huvudkategorin Sveriges bästa skidort, korade vi också: Sveriges bästa park, Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, Sveriges bästa pist och Sveriges bästa offpistberg. Totalt fick vi på alla omröstningar in 17 485 röster. Mer om hur vi tänkt med omröstningen läser du längst ned.

I år tar vi också för första gången fram Sveriges bästa topptursområde.

Hjälp gärna till med att sprida denna undersökning till dina vänner, så att vi kan få fler deltagare och därmed en riktigt bra och rättvis lista över Sveriges bästa platser att åka skidor på, må så vara om du vill köra park, pist, puder eller tillsammans med barnen. Och har du svårt att välja? Du kan kryssa i 3 alternativ per omröstning.

Utan vidare omsvep, låt omröstningen börja!

 

 

 

 

 

Vilka är nominerade och varför?

I huvudkategorin bästa skidort är drygt 30 skidanläggningar möjliga att välja. Det är de orter som är populärast (flest sökningar, mest trafik, flest sidvisningar etc) på Freeride.se. Till de övriga fyra kategorierna har vi tagit hjälp av Forumet på Freeride.se, där medlemmar fått chansen att tycka till, vi har också lyssnat på de kommentarer som kom in under förra årets omröstning.

Vi kommer inte att lägga till några fler alternativ när nu röstningen är igång. De skidorter, pister, offpistberg, barnvänliga destinationer och parker som inte är med i år får chansen att nomineras till nästa år.

Funäsfjällen, Åre, Vemdalen och Sälen – Vad ingår egentligen?

Notering om gränsdragning. En sak som komplicerar en sådan här typ av omröstning en smula är de skidorter som hävdar att de har flera skidsystem i sig. Åre, Funäsfjällen, Sälen och Vemdalen hör allesammans till denna skara. Det är inte möjligt att utan bil/buss/apostlahästar/cykel/moped/bandvagn/åsna eller annat transportmedel ta sig mellan vissa delar av respektive skidorter, allt är inte sammankopplat med lift. Du skidar inte mellan centrala Åre och Duved, du kan inte åka skidor från Stöten till Lindvallen och ner till Kläppen, du kan inte åka skidor mellan Vemdalsskalet och Björnrike och du kan inte bränna ner från Ramundberget och sedan hamna i Tänndalen eller Tännäskröket. Ni förstår poängen…. Hur lösa detta i omröstningen?

Vi har tänkt så här: de skiddestinationer som har liftkort som inkluderar åkning i flera system, där du inte behöver köpa ett dyrare särskilt liftkort, är att betrakta som en och samma skidort. Detta gäller för Åre, Funäsfjällen och Vemdalen. Det är bara Sälen som det inte gäller för. Dalarnas största skidområde delas upp i: Stöten, Kläppen och Ski Stars Sälen (Lindvallen-Högfjället & Tandådalen-Hundfjället) där det sistnämnda klustret har samma ägare och du åker i alla dessa fyra system på samma liftkort. Och allra längst norrut i vårt land åker du på samma liftkort i Riksgränsen och Björkliden, som ligger 3 mil isär.

Vad gäller bästa barnskidort har vi dock valt att separera, eftersom man där vill ha ett så specifikt svar som möjligt. Aningens bökigare logistik och barn är inte två saker som gifter sig särskilt väl.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
13 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (13)