Pist, all mountain eller freeride? Välj rätt typ av skidor

Hur väljer man rätt skidor? Vi kikar på för- och nackdelar med 5 olika kategorier, från supersmala race carve-skidor, via pist, all mountain och freeride hela vägen bort till feta offpistlagg. 

Tycker du också att det är svårt att köpa skidor? Vi visar vi dig fem olika typer av skidor och vad de är bra på, vad de är mindre bra på och vad som kännetecknar dem.

Du får svar på hur skidorna är konstruerade, vilken svängradie de som regel har, hur du väljer rätt längd, vilken rockerprofil de har och hur breda de är. Vi hoppas att denna översikt kan hjälpa dig när du ska välja skidor. Mycket nöje!

 

Videon är inspelad tillsammans med K2 som har en stor och bred linje med olika typer av alpina skidor. Vintern 2022 ser vi allt från den smalaste 74mm race carve-skidan K2 Disruption MTI till den feta offpistkidan K2 Reckoner 112.

Vi åker över hela berget, men tar snacket med skidexperten Andreas Håkansta jämte den mysiga restaurangen Kastrullen, mitt i Åre, där K2 har ett Testcenter. På helger under vintersäsong kan du gratis teståka nästa års skidor.

Finns det skidor som klarar all typ av terräng?

Åre är Skandinaviens största skidort och bjuder på all typ av terräng: branta, böljade såväl som enklare välpreparerade pister, fin skogsåkning, ett par klassiska rejäla raviner med lössnö och ett högfjäll med öppna snöfält och härlig offpiståkning på Baksidan av Åreskutan. Du kan även göra turer upp på Västerskutan, åka på branta offpistäventyr kring Blåstensbranten, eller varför inte göra ett dagsäventyr på 1000 fallhöjdsmeter hela vägen ned till Huså? Sveriges största piståk hittar du också här, 890 härligt, lårsugande fallhöjdsmeter från toppen av gondolen hela vägen ned till dalstation.

Med alla denna skidterräng: Vilka skidor fungerar bäst var och varför? Finns det någon typ av skida som klarar hela berget med bravur?

Vi dyker som sagt in i en skidbuffé med fem olika kategorier, från smalt till bredd. Skidorna och kategorierna som vi kikar på är:

  • Race carve – K2 Disruption MTI
  • Pist – K2 Disruption 78 Ti
  • All mountain – K2 Mindbender 99 Ti
  • Freeride – K2 Mindbender Ti 108
  • Offpist – K2 Reckoner 112

Samma tänk även på andra skidmärken

Förutom K2 som gör riktigt bra skidor finns det även flera andra kvalitetsmärken och det som vi går igenom i denna video är generell information och gäller oberoende av märke.

Pjäxor – din viktigaste pryl

Missa inte vår pjäxskola om du vill lära dig mer om skidutrustningens och funderar på att köpa pjäxor. Detta är din skidutrustnings enskilt viktigaste pryl.

Vill du bli bli en bättre offpistskidåkare så ska du inte missa vår offpistakademi där du lär dig att åka puder, brant såväl som i skogen.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.