Pancho Snöfall – ett liv av skidåkning

Fem episoder med Pancho Snöfall, Lapplands egna cowboy, i huvudrollen. På ett otroligt snyggt och enkelt sätt får vi skidåkningens historia från 70-talet och framåt berättad. Hot-dogging, skidåkning på biltak i 200 blås och första upplagan av NM.

Detta är fem välproducerade episoder av Niklas Allestig som på ett kortfattat, snyggt och inspirerande sätt skildrar skidåkningens historia från 70-talet och framåt. Berättat av Pancho Snöfall, Lapplands egen cowboy, som vid 20 års ålder bestämde sig för att satsa på skidåkning. Sedan dess har han varit med på hela freestylekulturens resa, tävlat i speedski och åkt skidor på ett biltak i 215 kilometer i timmen, ett världsrekord som står sig än idag. I fem avsnitt betar han av hotdog-eran, speedskiing i hisnande farter, synkroniserad puderåkning och den moderna friåkningens framfart i Sverige. Gamla retro-filmsekvenser från en svunnen tid varvas med nya krispiga klipp från Borgafjäll, där Pancho Snöfall bor.

I första avsnitten får möter vi Pancho som berättar om hans syn på skidåkning, om att vara fri och att ta steget att satsa på skidåkning fullt ut.

 

I den andra episoden av denna serie tågar freestyle in i skidvärlden. Pancho berättar om tiden då denna legendariska sport fortfarande kallades hot-dogging och åkarna belönades för att ramla bland de gigantiska pucklarna.

 

I det tredje avsnittet får vi hänga med in i den galnaste av alla skidvärldar, speedskiing. Och om om det inte vore nog så berättar även Pancho Snöfall om hur de tränade speedskiing på sommarhalvåret genom att åka på biltak i hiskliga farter, något som blev en egen sport i sig.

 

Inget kan väl vara mer Sällskapsresan – Snowroller än detta. I episod 4 får vi en tillbaka blick till Powder 8, sporten som går ut på att lägga den snyggaste och mest synkroniserade 8:an i lössnö.

 

I det sista avsnittet får vi se skidåkningen utvecklas till vad det är i dag. Historian bakom Free Radicals, Robban Gustafsson och NM i Riksgränsen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.