30 grader: Den magiska gränsen för att ha kul på semestern?

Elias Henderson är filmskaparen som vet att det går att ha kul i säker terräng under 30 graders lutning. I denna film och krönika visar han och förklarar att flack åkning inte behöver vara synonymt med tråkig åkning.

<< Denna text är en debattartikel. Åsikterna som förs fram är skribentens >>

De flesta av oss kan känna igen sig i den härliga känslan av lätt fluffigt puder som flyger över huvudet i en fin brant sluttning. Det är första dagen på semesterveckan i Alperna, solen lyser och det är en perfekt temperatur på minus 5 grader. Glädjeskrik hörs vid sidan av dig då dina bästa kamrater upplever samma sak som dig. Risken för att laviner ska inträffa är låg, och många branta åk som vanligtvis inte går att åka är öppna för att målas med spår, som får den mest erfarna puderräven att häpna.

Det ovan nämnda kanske låter som ett drömscenario, och i många fall är det precis så. Om du inte har tid att spendera en hel säsong på en plats och har möjlighet att ta del av de få dagar där alla element samspelar. De flesta har inte den möjligheten. Den veckan du har lyckats ta ledigt från jobbet, spenderat mycket pengar på att ta dig till Alperna/svenska fjällen eller valfritt område för att tura, kanske inte förhållandena är så perfekta som du tänkt dig. Om du inte har tur.

Film av Elias Henderson: Mellow Perspective

Antingen så har det inte snöat på länge och det är bara stenhårt och lavinrisken är låg. Det är ett enklare scenario, i alla fall om du är i en skidort. Då kan du njuta några fina piståk i solen, ta en lång lunch, gå på afterski och uppskatta att du är ledig. Eller gå på tur för att lyckas hitta någon bortglömd sida med lite mjukare snö. Kanske lära dig något nytt med hjälp av en skid/snowboard lektion, så som park, puckel eller förbättra den där carvingsvängen.

Ett annat scenario som är betydligt svårare att hantera, i alla fall rent psykiskt. Det är om det är hög lavinfara, det snöar och puderåkningen är fantastisk. Du har spenderat de tre första dagarna av veckan i skogen och de börjar bli uppkört. (Det kan självklart inträffa laviner i angränsning till och i skogen men detta är för att bygga upp scenariot).

Det är sol i prognosen för nästkommande dagar med temperatur kring minus 3 grader. Lavinprognosen visar 3, med en beskrivning om vedvarande svaga lager. Snön kom även med mycket vind, och det finns mycket osäkerhet inblandat hur reaktiv den nya snön är uppe på det gamla lagret. Solen kan komma att värma upp sydsidorna under dagen. Du har bara två åkdagar kvar på semestern, förväntningarna är stora i gänget att ta sig upp och få åka öppna branta sidor med fart efter att ha svängt mellan träd de sista dagarna. Ni vet om att lavinrisken är hög men det finns inte så mycket tid kvar att få göra de där perfekta åket, ta den där puderbilden till sociala medier och göra alla hemma avundsjuka.

”Du har bara två åkdagar kvar på semestern, förväntningarna är stora i gänget att ta sig upp och få åka öppna branta sidor med fart efter att ha svängt mellan träd de sista dagarna. Ni vet om att lavinrisken är hög men det finns inte så mycket tid kvar att få göra de där perfekta åket, ta den där puderbilden till sociala medier och göra alla hemma avundsjuka.”

Detta dilemma är vanligare än man tror, tänjer man lite extra på gränserna då tidsaspekten finns där? Det är ett helt år till nästa gång jag kanske får möjligheten? Håller man sig under 30 grader och cruisar i puder, undan från utloppszoner. Eller är jakten på branta åk i puder för stor, andra har ju åkt brant under dagen och det har gått bra. Om man bara tänker ur ett säkerhetsperspektiv så ska det vara ett enkelt val att välja bort lavinterräng efter ett snöfall med den lavinprognosen. Men pudersugna människor är inte alltid så logiskt tänkande, då det i de flesta fall går bra, du fastnar inte i en lavin och dör. Men det kan lika fort sluta så illa, eller vara nära att göra det utan att vi vet om det. Om man åker offpist i lavinterräng så måste man vara medveten om riskerna man utsätter sig själv och sina vänner för, men även nära och kära där hemma som väntar på att du kommer hem.

Så hur ska man göra för att inte behöva hamna i detta dilemma? Det enkla svaret är så klart att inte åka i lavinterräng om förhållandena inte tillåter detta. Men folk gör ju det oavsett, det är det vi ser alla göra på film och sociala medier. Det har blivit en större press att skynda sig till brantare linjer för att komma först och kunna posta den feta linjen på Instagram. Det där med att vänta några dagar för att snön ska stabilisera sig existerar inte på samma sätt längre. Att använda sig av en bergsguide är inte fel om du nu inte anser att du redan har samma kunskap som en sådan. Då de oftast har följt hur snön har förändrat sig under säsongen och vet var det är säkrast att åka, och då kanske kan visa till fina åk bortanför lavinterräng om det är sådana förhållanden. Att anlita en guide första dagen för att ställa frågor om snö, hur förhållandena har varit lokalt där du är, vilka lager som finns i snön, vilka åk som kan rekommenderas och så vidare är ingen dum tanke. Ett annat tips om man inte vill lägga pengar på en guide kan vara att hålla koll på väderprognoser och lavinförhållandena ett bra tag innan avresa till destinationen. Samt gräva snöprofiler på olika platser om du besitter den kunskapen själv.

”Jag kan intyga att det går att ha kul under 30 grader, pudret är fortfarande lika fint”

Men jag kan intyga att det går att ha kul under 30 grader, pudret är fortfarande lika fint att åka i. Klippor att hoppa fungerar lika bra under den lutningen. Det går att välja mindre linjer där konsekvensen av en lavin är liten, men det måste väljas med expertis, så se till att gå en lavinkurs. Bygg ett hopp, pressa benen och ha kul redan uppkört puder. Med lite fantasi hittar man alltid något kul att göra så länge man får glida nedåt i snö. Ett stort plus är också att du vet att du kommer hem igen. Alla som gillar att åka offpist och puder kommer att befinna sig i lavinterräng, det gäller bara att välja de rätta dagarna med mindre sannolikhet att laviner inträffar. Man kan så klart aldrig vara helt säker, det är bergen som bestämmer. Men om man har pondus nog att avstå det där åket på semestern som man inte är så säker på är en god idé har man tagit ett steg i rätt riktning. Det finns alltid kul åkning att hitta så länge man byter perspektiv och är villig att tänka sig något annat. Vi åker skidor eller snowboard för att det är kul och det ger oss ett avbrott från vardagen, där vi bara är i nuet. Jag tror att många kan uppleva detta bortanför lavinterräng också, jag vet att jag inte är perfekt och kommer förmodligen att göra dumma val i berget ibland, men förhoppningsvis blir inte läxan att dö, för det är saken med laviner, det kan inträffa oväntat och inte lämna något annat än förödelse bakom sig.

Jag ska inte avsluta på ett så dystert vis, med tanke på hur många som går på topptur eller åker i lavinterräng i närhet av skidanläggningar så går det i de flesta fall bra. Men man vill inte hamna eller vara nära att hamna i statistiken där det inte gör det. Så när ni åker på semester, eller som jag som har turen att kunna gå på tur rätt utanför dörren. Bergen finns kvar, det finns alltid nästa säsong eller säsongen efter det. Det är coolare att avstå ett åk och vända än att de blir ditt sista åk någonsin. Sen kanske vissa åk aldrig passar sig att åka men, fantisera om att åka dem går alltid. Ställ frågan, är detta åk värt det?

Text: Elias Henderson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.