Afterskibaren i Ischgl och corona-stormen

När corona-pandemin slog till med kraft i mars 2020 kom den österrikiska skidorten Ischgl att stå i centrum. Flera smittade kunde härledas till den tyrolska skidorten och till en speciell afterski. Nu drivs en stämningsansökan om senfärdighet och eventuellt mörkande av fakta.

Notering bilder: bilderna är från en skidresa vintern 2018. Personerna på bilderna är inte fotograferade under corona-utbrottet våren 2020 således. Den inledande scenen är också ett minne från denna resa.

Det droppar då och då från de fuktiga fönsterna, där de utgör en barriär mot kylan. Musiken som strömmar ut i lokalen är av sorten schlagerpop och lätt att sjungna med i, men vinner knappast några finkulturella priser.

Det höga ljudet gör att jag måste luta mig mot min väns öra för att hon ska uppfatta några av orden jag försöker uttala. Runt om i den rustika lokalen springer serveringspersonal antingen i lederhosen eller dirndl och serverar törstiga gäster i stora ölsejdlar.

Notering: För dig som undrar vad som gäller kring skidsemester corona i Alperna och Norge har vi gjort en samlingsartikel i september 2021 kring det.

Stämningen är på topp på afterski-stället Kitzloch och den accentueras under kvällen med den höjda promillehalten. För många som besöker de österrikiska alperna under en vecka på vintern är detta en stor del av resan. Och Kitzloch är något som är i det närmaste synonymt med en österrikisk afterski.

Men i början på mars skulle istället Kitzloch få en bitter smak av det hejdlösa festandet. Coronasmittan hade tagit sig till Ischgl och en bartender från Kitzloch stod i centrum.

Ischgl är ett gigantiskt skidsystem med 45 liftar, där skidåkningen sker både i Österrike och Schweiz. Skidåkning har betytt mycket om inte allt för Ischgl. Innan skidåkningen var dalen Paznaun som Ischgl ligger i, en fattig bondby. Den turism som då fanns låg längst in i dalen, där orten Galtür tog emot luftturister.

Men med skidturismen har en lukrativ bransch växt fram, enligt Sveriges Radios utrikeskorrespondenten Caroline Salzinger omsätter skidåkningen 150 miljarder i Österrike. Och för Ischgl sägs det att de inte är 100 procent beroende av skidturismen, utan 110 procent. Skidorten kan tidvis kännas plastig, där man satsar på en målgrupp som värdesätter lyx. Och en stor del av Ischgls personlighet är alla afterskibarer. Orten ser sig nämligen gärna som ”ett Ibiza på snö”.

Men är det girigheten som gjort att regionen nu blivit stämd av en konsumentorganisation? Den 7 mars bekräftas en bartender på Kitzloch smittad av Covid-19, senare ska även gäster och flera ur personalen ha blivit smittade från baren. Ischgl blir ett nytt epicenter av smittspridningen i Europa och man kan koppla 6000 coronapatienter från 45 olika länder, till besök på skidorten.

Först cirka en vecka senare, efter bartenderns positiva provsvar, stänger man orten. I dokument som media tagit del av tolkas det i konversationen som att ekonomiska intressen gått före hälsa, vilket regionen dock inte medger. Senfärdighet och det eventuella mörkande av fakta har fått en konsumentorganisation att stämma regionen. I en artikel i BBC hävdar chefen för konsumentorganisationen att 32 dödsfall kan kopplas till besök i någon av de österrikiska skidorterna. I stämningsansökan finns det även svenska medborgare som hävdar att de blivit smittade i Ischgl, vilket SVT rapporterat under hösten.

I Tyskland, som är det viktigaste gästlandet för Ischgl, har man kallat Ischgl för ”lilla Wuhan”. Och när nya utbrott skett har man kallat det för ”ett nytt Ischgl”. För bara några veckor sedan ville den politiskt tunga förbundskanslern Angela Merkel se att alporterna stängde ner sina anläggningar över vintern. Retoriken har varit tuff och runt om i världen finns det vittnesmål om smittorasism. Asiater upplevde det i Frankrike i början av pandemin, USA-presidenten Donald Trump kallar smittan för ”Kinavirus” och mellan broderländerna Norge och Sverige har stämningen tidvis varit sämre.

Tove Kockum, Innsbruckbo förklarar situationen:
– Österrikarna känner att de blivit utpekad som syndabock med det som hände i Ischgl. En situation som skulle likaväl kunna hända på andra orter, tycker dem.

Ödmjukhet inför viruset och de orter som drabbats är ingen nackdel, även i Sverige finns det mindre smickrande berättelser. I början av smittspridningen rapporterades det om att pistörer tagit hand om skadade skidåkare som varit ”i Corona-karantän” i skidbacken, även liknande berättelser finns från afterski. Och bara några dagar innan säsongsöppnandet i Åre avslöjandes en fest på ett av Skistars personalboenden strax väster om Åre. Festen som står i strid med Skistars policy för personalboenden, innebär ett beteende som i värsta fall kan leda till död, men även äventyrar hela skidbranschen i Sverige. Från högsta ort fick man veta allvaret i detta via ett internt möte. Känslan av att skidorterna har öppet lite på nåder såg man i Skistars aktiekurs den 18 december, då statsminister Stefan Löfven annonserat en presskonferens. Marknaden tolkade detta som att dåliga nyheter skulle presenteras och aktiekursen föll tydligt innan presskonferensen.        

Ischgl vill inte återuppleva förra vinterns mardröm, utan har för denna vinter vidtagit en rad åtgärder. Förutom fysiska åtgärder för att undvika trängsel och krav på munskydd FFP2 skall all personal testas för Covid-19 innan anställning och även under hela vintern en gång per vecka. Även turister kan testa sig i ett särskilt testcenter som är öppet 24/7 och provsvar får man efter 2 timmar.  Sedan finns en ”Corona-app” samt ett påkostat nytt video-övervakningssystem vid liftarna som tjuter om folk är för nära varandra. Alkohol är förbjudet på offentliga platser utomhus. After ski körs inte i sin vanliga form. S-T-O-R-A resurser har alltså lagts ned för att säkra Ischgl.

Öppningsdagen blir på julafton och är förbehållen lokalbor och dagskortsgäster. Men frågan är om det finns någon ekonomisk vinning att hålla skidorten öppen? Orterna Serfaus och Kaunertal har valt att hålla stängt. Det som just nu gäller vid besök av Österrike är 10 dagars karantän om gästen kommer från ett land som klassas som riskområde och den 26/12 går Österrike in i sin tredje lock-down.

Den förväntande ekonomiska lågkonjunkturen för skidorterna kan få andra betydelser än det rent skidmässiga. I Kappl som ligger en mil från Ischgl äger orten 72 procent av skidanläggningen:
– Vi har inte haft ett enda dåligt ekonomiskt år sedan vi beslutade att bygga liftarna i slutet av 70-talet, sades det från Kappl något år innan pandemin kom.

Frågan är om det finns skidbyar i alperna som äventyrar samhällsviktiga funktioner då de redan budgeterat med vinster från skidturismen?

Det är inte bara skidorter som Ischgl som uppmärksammats på grund av senfärdighet, utan även internationella skidförbundet FIS. Fortfarande sker tävlingar på flera utspridda tävlingsorter runt om i Europa, vilket gjort att bland annat norska längdlandslaget tillfälligt hoppat av världscupen. Och i en intervju i SVT gav nyligen en av Sveriges främsta skidåkare genom tiderna André Myhrer uttryck för att det är idiotiskt att åka runt och tävla i Europa just nu.

I Tyskland försökte företrädare för Bundesliga hävda betydelsen av deras aktiviteter. Det hela avfärdades i tyskt manér med meningen:
– Ni är inte systemviktiga.

Det är svårt att hävda att skidåkning och skidåkare är systemviktiga. Innan pandemin gjorde Ranstad/Sifo en undersökning om det mest respekterande jobbet. Läkare var i toppen, i botten fann man influencers och kabinpersonal. Nu under pågående pandemi lär denna ranking förstärkts ytterligare i både toppen och botten. Och man får även anta att vaccinforskare just nu ligger bra till. Kanske får även skidåkningen vänta detta år eller är det toppturande som gäller?
– En effekt av pandemin i Österrike är det nästan maniska toppturandet. Det finns skidorter som pistat backar och sedan tar de ut rättmätigt en avgift för parkeringen. Det är inte ovanligt att parkeringarna är fulla med över 500 bilar, säger Tove Kockum.

Klart är ändå att skidindustrin både är i, och står inför ett stålbad, precis som många andra turistrelaterade branscher. I Ischgl använder man slogan ”Relax if you can”. Är det något man själv kan leva upp till när utfallet av stämningsansökan blir klar?

Text: Petter Berggren

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.