Freeride Video Awards 2015

Prisutdelningen

Freeride Video Awards 2015 är avgjort, se filmen från prisutdelningen:

Årets största videotävling för amatörer är härmed öppnad. Freeride Video Awards är en tävling  som är öppen för alla och går ut på att hitta Skandinaviens nästa stora filmskapare likväl som nästa talang. För åttonde året i följd förklarar vi härmed Freeride Video Awards öppnat.

Idag är det enklare än någonsin att göra film. De senaste sju åren har vi hittat nya talangfulla filmare och skidåkare genom Freeride Video Awards. I år tänker vi inte vara sämre. Nu kan du ladda upp ditt tävlingsbidrag, redan idag.

fva15_philips
fv15_smith fva15_head
fva15_stf fva15_sweet

Tävlingen kommer även i år att ha två huvudklasser, Big Mountain och Jibb/Park och både skid-, snowboard- och telemarksåkare är välkomna att ställa upp.

Tre delkval, i januari, februari och mars, kommer att leda fram till den stora finalen i april dit totalt tolv bidrag tar sig. Från varje delval skickas alltså fyra bidrag vidare, två från varje klass. De bidrag som flest “+gillar” i varje delkval (ett från varje klass) går direkt till finalen. De två resterande bidragen som går vidare från varje delkval plockas ut av en jury. Man får ställa upp med ett bidrag i varje delkval vilket alltså ger tre chanser att ta sig till grande finale.

Varje månad pågår samtidigt en separat tävling med fina priser i potten. Varje månad har vi en kategori som en jury kommer att välja en vinnare i:

 • Januari: Bästa Krasch
 • Februari: Bästa ladd
 • Mars: Bästa luft

Över hela tävlingsperioden har vi också individuella priser där vi ser både på filmskapande och åkning.

 • Bästa skidtjej
 • Bästa skidkille
 • Bästa snowboardåkare
 • Ambilight (Bästa ljus)

Rösta i finalen

Kika på tävlingsfilmerna

Delkval 1

Visa alla


Delkval 2
Visa alla


Delkval 3
Visa alla

Prisborden:

Jib/Park


Här kan du se prisbordet för Jib/Park

Big Mountain


Här kan du se prisbordet för Big Mountain 

Extra priser


Läs mer om de individuella priserna och bedömningen

Schema

Delkval 1
Uppladdningsperiod: 1-31 januari
Röstningsdagar: 1 jan – 7 feb
Vinnare presenteras: 8 feb

Delkval 2 (1 februari drar tävlingen igång)
Uppladdningsperiod: 1-28 februari
Röstningsdagar: 1 feb – 7 mars
Vinnare presenteras: 8 mars

Delkval 3
Uppladdningsperiod: 1-31 mars
Röstningsdagar: 1 mars – 7 april

Final
Finalbidrag från delkvalen presenteras 8 april
Finalröstning: 9-15 april
Vinnaren meddelas: 16 april
Prisutdelning: 26/27 april

Regler för Freeride Video Awards

 • Filmen ska innehålla skid-, telemark- eller snowboardåkning och vara mellan 1-5 minuter lång.
 • Vinnarna utses av Freerides medlemmar och genom en jury. Upptäckta fuskförsök medför att aktuella röster raderas och att medlemmen blir avstängd från Freeride.
 • Den tävlande garanterar att ingen medverkande i filmen kan kräva ersättning från Freeride.
 • Den tävlande garanterar att bidraget innehåller film, musik och grafik som får visas utan kostnad på Freerides webbplats och i marknadsföring för Freeride Video Awards.
 • Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

I år har vi ett samarbete med Epidemic Sound där du som FVA-deltagare får tillgång till hela deras arkiv för att använda fritt på Freeride.se. Klicka bara på länken nedan för att skriva upp dig på ett premiumkonto utan kostnad. Musiken du tar är licensfri för alltid men du kan bara hämta musik fram till april. Besök Epidemic Sound

Vanliga frågor

Får jag delta med flera bidrag i tävlingen?
Ja, du får gärna delta med flera (olika) bidrag.

Hur lång får filmen vara?
Filmen måste vara minst 1 minut och max 5 minuter.

I vilken storlek och filformat ska jag skicka spara mitt tävlingsbidrag?
Du kan ladda upp filmen i de flesta filmformat men för bästa resultat rekommenderar vi:
– MP4 H.264
– ACC/MP3 Stereo ljud (ej 5.1)
– 16:9 format
– PAR (Pixel Aspect Ratio): 1.0
– 25 fps/bilder per sekund

HD kvalitet:
– 1280 x 720 pixlar
– 6000 kbps

SD kvalitet:
– 640 x 360 pixlar
– 2000 kbps

Får man uppmana folk att rösta eller räknas det som fusk?
Det är okej att skicka ut tips till kompisar. Det är dock inte tillåtet att starta forumtrådar på Freeride. Vi kommer även kolla så att inte rösterna kommer från fejkade medlemmar.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Ashtraymofucku
  0
  Ashtraymofucku | 2015-02-24 16:38          

  Håller med föregående talare, det är väldigt svårt att hinna få ihop en riktigt bra film innan slutet av mars månad, gick ju bra för oss förra året eftersom man var i Japan men för oss och alla andra som befinner sig i Alperna är bästa filmtiden i mars- april. Är så synd eftersom FVA är nordens bästa filmtävling, men inget tvivel på att det skulle levereras fler bättre filmer om alla fick mer tid på sig.
  Hur som helst är det så sjukt grymt av er att ni kör denna tävling varje år. Ger oss alla amatörer en stor möjlighet att komma ut i median på ett bra sätt! Stort tack!

 2. Emillarsson
  2
  Emillarsson | 2015-01-23 16:12          

  jag håller med @liedhom till en viss det! Men tänk på att förra årets vinnare skickade in sitt bidrag första delkvalet förra året och nu är det så att det så att det faktiskt inte finns lika många duktiga filmskapare i sverige som lägger upp filmer på feeride mer. t.ex ante olofsson, han filmar level 1 och bunch som jag har förstått det och lägger inte alls ofta upp egna edits och typ aldrig mer på freeride, ett annat exempel är JoelE (användarnamn) han filmade MIH-touren det sista året som var och efter det har han och en till kille startat ett företag som heter Scene94 och gör reklamfilmer/musikvideos/spelfilmer och dokumentärer. så det är inte lika många skickliga filmskapare längre, det finns några upencummers, men det är inte så pass många så dem väger upp Ante och gänget!
  Men det att det här är för tidigt för att göra en bra film är ett extremt dåligt argument då ja till och med känner och vet folk som redan sitter på BANGER-filmer!
  Om man verkligen vill vinna FVA kanske kan ska ta lite tid på sig och inte lägga ut en film från sin asdåliga hemmaback (om du nu har en dålig hemmabacke), åk till sälen eller högre upp i sverige, kanske till och med utomlands som 9to5 som vann för några år sedan gjorde för att filma till ett vettigt bidrag!
  Tack!

 3. F-Grann
  0
  F-Grann | 2015-01-23 00:12          

  helt rätt @liedholm, detta är för stressigt och då blir det skit!

 4. liedholm
  0
  liedholm | 2015-01-18 12:09          

  Snälla. Återgå till det gamla upplägget där tävlingen avgjordes efter säsongen och kunde innehålla klipp från hela denna. Med nuvarande upplägg så är det så mycket skit som laddas upp. Vem vill se någon köra lite taskiga rails i två olika vinklar under 2 minuter eller någon som åker lift och sedan filmar några åk med sin GoPro? Med det gamla upplägget premierades de otroligt duktiga filmskapare vi har i Sverige och tävlingen höll en brutalt hög klass med deltagare som Second Hands och Schnabelkäse, bland flera.

  Nej. Gör om gör rätt och det snarast. Hellre 10 riktigt kvalitativa filmer som är genomtänkta, än 50-60 skräpfilmer.

 5. johan
  0
  johan | 2015-01-07 08:53          

  @F-Grann filmerna granskas löpande under tävlingens gång. När längden är justerad är de välkomna att ladda upp filmerna igen. Längden ska alltså vara 1-5 minuter för att kunna vara med.

 6. F-Grann
  1
  F-Grann | 2015-01-07 01:47          

  ser 2 filmer som inte följer reglerna!

 7. JohanSundstrom
  2
  JohanSundstrom | 2015-01-04 15:19          

  Riktigt schyssta priser!