Vinnarna i Freeride Video Awards

Det är med stor glädje som Freerideredaktionen nu presenterar vinnarna i den första upplagan av Freeride Video Awards. Kom till prisutdelningen på Stadion i Stockholm under Stadium Winter Jam 10-11 november!

Freeride Video Awards är avgjort. Otaliga timmar film och klippning resulterade till slut i 31 bidrag i den första upplagan av amatörskidfilmstävlingen. Det har sedan varit upp till Freerides besökare att kora vinnarna i klasserna Freeride Video of the Year, Best Park samt Best Big Mountain. Det är nu gjort. Så det är därför med röd matta, trumvirvel och fyrverkeri som Freeride presenterar vinnarna i årets upplaga av Freeride Video Awards.

Jonas Wahlstrand och Johan Rosengren
Jonas Wahlstrand och Johan Rosengren

Freeride Video of the Year

Ett inslag om film

Foto/Klipp: Johan Rosengren/Jonas Wahlstrand
Åkare: Emil Forss, Johannes Andersson, Jim Johansson Wolf, Jesper Guldbrand, Lars Illis, Kristoffer Edwall, Ramus Hammer.
Musik: Felix da Housecat – Harlot
Fischerspooner – The 15th
The Knife – Is it Medicine
Visa filmen

Per Levinson
Per Levinson

Best Big Mountain

The Perfect Element

Klipp: Per Levinson
Foto: Per Levinson, Mattias Fredriksson
Åkare: Per Levinson, Mattias Fredriksson, Henrik Liljeqvist, Magnus Johansson, Jörgen Häggling.
Musik: James Horner – The Plaza of Execution
Gretchen Wilsson – Redneck Woman
Franz Ferdinand – Take me out
Joe Diffre – Pick-up Man
Visa filmen

Christoffer Aldell
Christoffer Aldell

Best Park

Destination Sweden

Klipp: Christoffer Aldell
Foto: Christoffer Aldell, David Håkansson, Marcus Högberg, Kristoffer Davidsson.
Åkare: Kim Boberg, Jon Olsson, Jacob Wester, TJ Schiller, PK Hunder, Emil Forss, Viktor Ericson, Christoffer Aldell, Blayze Bramwell med fler.
Musik: Thornley – So far so good
Xeilon – Glacier sounds
Promoe – fit you haffi fit
Visa filmen

Prisutdelning och visning av vinnarfilmerna sker på Stadium Winter Jam på Stadion 10-11 november. Visning av filmen ”Ett inslag om film” sker även på Åre Filmfestival 27-29 oktober. Kolla även in ”Ett inslag om film” på nästa års VAST-awards DVD.

Segerintervju:
Johan och Jonas om hur man vinner

Johan Rosengren från Göteborg och Jonas Wahlstrand från Rättvik slog sina filmhjärnor ihop och makade samman filmen ”Ett inslag om film” som tog hem huvudpriset Freeride Video of the Year i den första upplagan av Freeride Video Awards. Johan Rosengren har läst film- och videoteknik på högskolan i Karlshamn där han även gjorde ett examensprojekt kring säsongslivet bland skid- och brädåkare. Jonas Wahlstrand fastnade för film på mediegymnasiet. Han kommer från Rättvik, ett ställe som av tradition fostrar bra filmare (bland annat skidfilmsvirtuosen Jerk Looman). Vi ringde upp Johan och Jonas för en segerintervju.


Foto: Magnus Bergqvist

Hur känns det att ta hem Freeride Video of the Year?
Johan: Det är skitkul. Vi hade inte räknat med att vi skulle vinna, det fanns så många bra bidrag med i tävlingen. Vi vann ju Guldpjäxan i Åre med ”Ett inslag om film” i våras och det var grymt. Då satt till exempel Kjell Sundvall i juryn. Men i Freeride Video Awards så vet man att det är Sveriges skidåkare själva som röstat fram oss. Det känns som en stor bekräftelse.

Berätta om filmen och bakgrunden till den.
Johan: Det är en kortfilm som blandar intervjuer och åksekvenser och behandlar hur det är att spela in en skidfilm idag, vad som är roligt och vad som är svårt. Vi ville lirka lite med begreppet skidfilmsproduktion.

Varför tror ni att just ni vann?
Jonas: Vi ville visa på att det inte behöver vara så seriöst att filma. Jag tycker även att filmen visar på att man inte behöver vara cool och tuff för att få till bra åkning. Jag är inte så mycket för en massa attityd.
Johan: Vi fick nog till en bra mix mellan pratsekvenser, åkning och musik som passade till.


Foto: Magnus Bergqvist

Foto: Magnus Bergqvist

Vad vill ni med ert filmande framöver?
Jonas: Vi kommer att jobba vidare ihop under ett gemensamt bolagsnamn. De åkarna som är med i ”Ett inslag om film” (Emil Forss, Johannes Andersson, Jim Johansson-Wolf, Jesper Guldbrand, Kristoffer ”Piffen” Edwall och Lars Ilis) kommer vara med i ”familjen”.
Johan: Nu i november kommer vår film Fame by Frame ut. Det blir betoning på åkarglädje och gemenskap. En glad film med betoning på jibb.

Vad är era bästa vinnartips till de som vill ställa upp i nästa års Freeride Video Awards?
Johan: Filma så mycket du kan, våga pröva nya vinklar med kameran. Åkningen är viktig, det är som filmens ”skelett”, men du måste bygga på ”kroppen” med bra miljöbilder, timelines och intervjuer.
Jonas: Man ska nog passa sig för mainstream-upplägget för skid- och snowboardfilmer. Det lyser alltid igenom om man har haft roligt under inspelningen, så se till att ha roligt! Jag tycker hellre att en film ska ge åkglädje och en känsla av att ”det där vill jag göra”, än att man känner ”oj det där kommer jag aldrig klara av”. Man ska kunna ta till sig det i filmen.

Resultat Freeride Video Awards 2006

Freeride Video of the Year
1. Ett inslag om film
2. XHC – Cross Hill Country
3. The Game
4. Destination Sweden
5. The Perfect Element

Best Big Mountain
1. The Perfect Element
2. Ride with honor and pride
3. The Old School IV
4. In A State Of Mind
5. Flush

Best Park
1. Destination Sweden
2. Addicted to snow
3. The Game
4. Rocker IC
5. Snowstorm

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.