Klädskolan del 3 – Skalplagg

I klädskolans tredje avsnitt har vi nått fram till det tredje lagret – skalplagg. Designern och produktutvecklaren Niklas Kull ger bland annat värdefulla tips om hur man ska klä sig på toppturen.

Skalplagget är det sista lagret i trelagersprincipen som även består av underställ och mellanlager. Dels ska skalplagget skydda dig mot yttre faktorer som väta och vind och dels ska det transportera bort fukt från din kropp.

Två- och trelagers
Skalet består ofta av två eller tre lager. I trelagersskalet är det en baksida närmast kroppen, ett membran i mitten som släpper igenom fukten från din kropp men håller borta vätan utifrån, och ett yttertyg med en finish. I ett tvålagersplagg är backingen (lagret närmast kroppen) inte fastlaminerad utan hänger löst. Backingen kan bestå av olika material och kan vara fodrat. Två- och trelagersplagg tål väta lika bra men trelagers är mer slitstarkt medan tvålagers ofta känns lite smidigare.

Membran
Gore-Tex är ett av de vanligaste membranen och det som skiljer det från många andra är att Gore-Tex kontrollsäkrar alla plagg innan de godkänns för försäljning.

Färgsättning
Om man vet att man ska använda plagget i ödemarken rekommenderas en stark färg, en så kallad alarmfärg, på plagget då det blir mycket lättare att söka efter dig om något skulle hända.

Passform
Välj skalplagg utifrån vad det ska användas till. Ta med övriga plagg vid köp av skalplagg så du får en känsla för hur de funkar tillsammans.

Varför är skalplagg så dyra?
Skallplagg är högteknologiska, väldigt allsidiga och kan användas i många olika miljöer och väder. Därför kostar de också en slant.

Rätt klädd för olika aktiviteter
Vid svettiga toppturer kommer man behöva ett membran som andas bra. Idag har det utvecklats membran med fler hål vilket gör att de andas bättre. Den typen av plagg fungerar även vid liftburen åkning men vid mer stillasittande kanske komforten prioriteras mer och då kan det passa bättre med en tvålagersjacka med padding (foder).

Ventilation
Oavsett hur bra membranet är på att transportera bort fukt kommer du att vilja ha möjlighet att ventilera plaggen. På byxorna rekommenderas att ventilationen sitter på utsidan då det kan skava lite om den är placerad på insidan. När det gäller jackan är det viktigt att ventilationen ska kunna öppnas även när man bär en ryggsäck. Tvåvägsdragkedja är att föredra för att kunna släppa in luft från båda hållen.

Vattenpelare
I skalsammanhang är det mycket snack om vattenpelare och enkelt förklarat kan man säga att det är ett mått på hur mycket vattentryck ett tyg klarar av innan det går igenom och börjar läcka. Vattenpelare mäts i millimeter och många av dagens högteknologiska plagg klarar tryck upp mot 30 meter. Om man exempelvis ställer sig på knä vid en myr då blir det ett tryck på 25 meter.

Tvätt
För att förlänga plaggens livslängd är det viktigt att man tvättar dem med jämna mellanrum. Två tecken på att det är dags att tvätta är 1: Om du ser att jackan börjar bli smutsig, exempelvis av oljefläckar från din hud, är det ett tecken på att tyget har börjat kloggas igen och då funkar inte fukttransporten lika bra längre. 2: När tyget blir blött när du är ute. Det beror på att membranet har börjat kloggas igen så att fukten inte vaporeras ut som den ska.
Följ tvättråden och gå in på respektive membrans hemsida och läs om det. Välj tvättmedel med omsorg, om det är för starkt kan det påverka finishen. Det är viktigt att värma upp plagget efter tvätt, i ett torkskåp exempelvis, då återaktiveras finishen.

Lagning
En klassisk quickfix på berget om man får en reva i plagget är silvertejp, vilket funkar i brist på annat. Men det finns även en typ av plåster, en patch, som är smidigt att ha med sig på turen. Väl nere från berget kan man lämna in plagget där det är köpt, de ska hjälpa dig. Du kan även lämna in plagget hos en certifierad sömmerska.

Softshell
Softshell är ett stretchigare alternativ till vanliga “hårda” skal. Fungerar bra vid aktiviteter där du rör dig mycket. Softshell är slitstarkt och andas bra men står inte emot väta alls lika bra som ”hårda” skal.

Sammanfattning skalplagg

Skalplagget skyddar mot väta och vind samt transporter bort fukt från kroppen
Det finns både två- och trelagers skal
Välj en stark färg så syns du bättre på fjället
Ta med övriga plagg när du ska köpa dina skalplagg så att passformen blir bra
Välj skalplagg utifrån vad de ska användas till
Det är viktigt att kunna ventilera jackan även när man åker med ryggsäck
Vattenpelare är ett mått på hur mycket vattentryck ett tyg tål
Skalets livslängd förlängs om du tvättar plagget med jämna mellanrum
Följ tvättråden och värm upp plaggen efter tvätt, då återaktiveras finishen
Softshell är ett stretchigare alternativ till vanliga skal men det står inte emot väta lika bra

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.