Lofsdalen – Den lilla byn med den stora skidåkningen

Lofsdalen är en doldis i skidvärlden men faktum är att denna genuina familjeidyll erbjuder Sveriges femte högsta fallhöjd och levererar grym skidåkning för såväl offpisträven som barnfamiljen. Dessutom innehar Lofsdalen Europas högst belägna whiskylager.

I södra Härjedalen ligger Lofsdalen, en liten och genuin skidort med storslagen skidåkning. Denna fjällby ligger nära till hands för många och på bara sex timmar tar du dig till Lofsdalen från Stockholm med bil.

Lofsdalen må vara lite av en doldis i skidsammanhang. Väl på plats är det dock enkelt att förstå att berget Hovärken (1125 meter över havet), som buktar upp i det vidsträckta Härjedalska fjällandskapet, faktiskt levererar fantastisk skidåkning.

”Lofsdalen har Sveriges femte högsta fallhöjd och Rännan, vår brantaste backe, har 42 graders lutning”

Skidanläggningen innefattar 25 nedfarter och 9 liftar där den nedre delen av berget består av gröna och blåa nedfarter som passar hela familjen. Övre delen av berget bjuder dock på riktigt utmanande åkning med bra fallhöjd och riktigt brant lutning på sina ställen.
– Lofsdalen har Sveriges femte högsta fallhöjd och Rännan, vår brantaste backe, har 42 graders lutning. Från toppen av Hovärken går flera röda och svarta nedfarter och när det är rätt förutsättningarna så finns fina möjligheter till riktigt bra offpist. Förklarar Lotta Anestedt, VD Destination Lofsdalen.

Dessutom finns både park, skicross-bana och en stor skidskola som, i enighet med Lofsdalens skidanläggning i övrigt, finns till för såväl barnfamiljer som skidentusiaster.
– Lofsdalen satsar mycket på skidskolan och den är till för alla typer av skidåkare, från skidlekis till vuxna privatlektioner.

”Lofsdalen är en mindre ort och det ser vi som en styrka. Vi kan ge ett personligt bemötande och det tror jag våra gäster uppskattar”

Lofsdalen är en liten fjällby med blygsamma 170 fasta invånare som förfogar imponerande 10 000 bäddar året om. Trots ett stort antal turister under såväl sommar- som vintersäsong så är Lofsdalen knappast förknippat med håll igång och stimmigt uteliv.
– Lofsdalen är en mindre ort och det ser vi som en styrka. Vi kan ge ett personligt bemötande och det tror jag våra gäster uppskattar. 

Ja, det är många som uppenbarligen trivs i denna lilla by. En av dem är Sebastian Percival 40 år, med bakgrund som säsongare i Engelberg, som idag bor söder om Göteborg. Han åker till Lofsdalen för femte gången i vinter:
– Jag och min familj har uppskattat högfjällskänslan och den vackra fjällnaturen, det är snösäkert och genuint i Lofsdalen, säger han. 

Omgivningarna i kombination med att skidsystemet är byggt så att det är lätt att hålla ihop familjen har gjort att Sebastian, hans fru och tre barn har återvänt år efter år. Dessutom har de börjat nyttja utbudet av de 122 kilometer långa längdspåren som sträcker sig kring Lofsdalen:
– Förra gången vi var där upptäckte vi mer av den fina längdskidåkningen. Det är härligt att åka en sväng efter den alpina skidåkningen. Ibland följer hela familjen med, men om barnen är trötta så kan jag och min fru åka själva.

”Det är nära till allt i Lofsdalen. I skidbackarna är det enkelt att hitta, så det fungerar att släppa iväg barnen på små egna äventyr”

Barnen är nu 6, 9 och 11 år och kan åka en del själva i systemet:
– Det är nära till allt i Lofsdalen. I skidbackarna så hamnar man på i princip samma ställe när man kommer ned till botten. Ja eller max en lift bort från varandra. Detta gör att det fungerar att släppa iväg barnen på små egna äventyr.

Och när hela familjen åker ihop tar de gärna en sväng bort mot släpliftarna Bergs- och Tvärliften:
– Där finns det rolig, böljande terräng som hela familjen uppskattar. 

Charmiga släpliftar i all sin ära. Men för trötta ben finns dessutom två stycken 6-stolsliftar, Lången Express och Toppen Express. Den förstnämnda går halvvägs upp till toppen, där flera gröna och blåa nedfarter har sin start, medan den sistnämnda tar dig ända upp till toppen av Hovärken där backarna som ringlar ned från kalfjället har röd eller svart markering.

På toppen av Hovärken finns dessutom en Skybar med milsvid utsikt över både de norska och svenska fjällen och detta är också platsen för Europas högst belägna whiskylaget. I källaren huserar hundratals privata tunnor med Mackmyra Whisky och i baren finns Sveriges största utbud av samma whisky.

Likt många skidanläggningar så är även Lofsdalen oftast fullbokat kring skolloven. Men för dig som har möjlighet så finns det bra paketerbjudande under mellanveckorna (se faktaruta längre ned) och mellan 9-29 januari så är priset på liftkort hela 20 procent lägre.

”Vi har åkt vecka 10 eller 11 tidigare och har aldrig stått i liftkö faktiskt, grymt skönt!”

Mellanveckorna i Lofsdalen innebär mindre trängsel och lägre priser, vilket aldrig varit mer relevant än i dessa tider. Sebastian Percival och hans familj bekräftar glädjande att liftköer är något han hittills inte upplevt i Lofsdalen:
– Vi har åkt vecka 10 eller 11 tidigare och har aldrig stått i liftkö faktiskt, grymt skönt!

LOFFES FAMILJEVECKOR 9 januari – 28 mars 2021

Ta med dig hela familjen och kom till Lofsdalen under Loffes familjeveckor under vecka 2-6 samt 10-12. Från 5463 kr för två vuxna och 2 barn (0-7 år) i Tallbacken.

Under dessa veckor händer det massor av skoj för hela familjen. Träffa Loffe, utmana Lofsdalens skidlärare i storslalom eller häng med på familjekväll. Alla barnaktiviteter är gratis för dig som bokar detta paket. 

I paketet ingår:

  • Boende
  • Sänglinnen
  • Loffes barnaktiviteter (förbokas i Skidbodens reception)
  • Inträde i Aktivitetshusets Lekland måndag – fredag 

Obligatoriskt:

  • Skipass i 6 dagar 

Ditt skipass börjar gälla dagen efter ankomst. Har du/ni inte egna keycard finns detta att köpa för 50 kr. Receptionen laddar ditt liftkort i förväg om du förköper ett Keycard. 

Paketet gäller: 

  • Vecka 2-6 samt vecka 10-12

Mer information på lofsdalen.com

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.