På Kungsberget sover snön sött

För många svenskar har skidsäsongen nått sitt slut. Skidorna ställs in i förråden och byts ut mot cyklar, skateboards och badbyxor. Men trots att de svenska skidorterna nyligen stängt för säsongen finns det vissa som redan nu börjat blicka mot nästkommande säsong. På Kungsberget pågår nämligen arbetet med att säkra upp snö inför skidpremiären till vintern.

Den vita mark som skänkt glädje och hopp under vintermånaderna har bytts ut mot lera och grönska. Men medan de flesta skidanläggningar runt om i vårt avlånga land välkomnat sommarvärmen och gått på semester finns det en skidanläggning som redan nu kämpar för att få en så bra start som möjligt på nästa års skidsäsong. Kungsberget, strax utanför Gävle och Sandviken jobbar nämligen för fullt med att försöka spara drygt 20 000 kubikmeter snö till nästkommande säsong.

Att ”spara snö” är i sig inget nytt fenomen. Våra norska grannar i väst har under några år experimenterat och hittat olika tillvägagångssätt för att på enklaste sätt spara snö till den kommande skidsäsongen. Vissa lägger en filt över snön medan andra lägger sågspån över det vita guldet. Tanken är att man vill skapa de bästa förutsättningarna vid säsongsstart. Att man, oavsett om vädergudarna välsignat skidorten med bra väder eller ej ska kunna öppna så många backar som möjligt vid premiärdagen.

Kungsberget har på senare tid anammat metoderna från Norge och använder sig av en filt av mikrofiber som man lägger tätt ovanpå snön för att isolera den från sommarvärme och regn. Förra året kunde skidanläggningen i Sandviken öppna rekordmånga backar vid premiärhelgen:
– Förra året lyckades vi spara ungefär 40 000 kubikmeter snö, vilket gav oss väldigt bra utgångsläge inför premiärdagen. I år lyckades vi dessvärre inte att få ihop så stor mängd snö då vädret försvårade arbetet och vår snötillgång. I år räknar vi med att vi lyckats spara ungefär hälften så mycket, säger Anders Zetterlund som arbetar med snö på Kungsberget.

Det är ett gediget arbete som ligger bakom snösparandet där både pistmaskin och grävmaskiner har varit inblandande. Under sommaren krävs det inget underhållsarbete men Kungsbergets personal kommer att övervaka snön och den filt som används som täcke. Detta för att minska risken kring eventuella sabotage. Snön är värdefull och viktig, helt central för en skidorts möjlighet att ge gästerna finna upplevelser i backarna.

Att schakta ihop all snö till flertalet större högar och få täcket på plats tar ungefär tre dagar. Trots att 30-40 procent av snön smälter innan vinterkylan når skidberget möjliggör detta att rekordmånga nedfarter kan öppnas tidigt på säsongen, något som man alltså lyckades med inför säsong som precis passerat:
Snön tar vi från puckelpistområdet och parken. Sedan skyfflar vi ihop den kvarvarande snön och lägger ut en stor filt över det sparade området. Sedan vilar snön fram till november när det börjar bli kallt. Det är dock viktigt att ta av filten i tid då den är mest lätthanterlig vid plusgrader, berättar Anders Zetterlund.

I Norge och i synnerhet Trysil har man sedan några år tillbaks använt sig av kutterspån som ”täcke”. Något som Anders Zetterlund anser är mer effektivt men desto mer svårhanterligt uppe i backen. Även om snösparandet detta år är blev betydligt mindre än förgående år så är det ett steg åt rätt riktning och Kungsberget tittar ständigt åt vad som kan förbättras när det gäller att spara och hantera snö under sommaren:
Första gången vi försökte spara snö använde vi oss av en vanlig markduk som liknar den duk som vi använder idag. Det var ett experiment för att se hur mycket snö som kunde sparas med det lite billigare alternativet. Det gick inte så bra, vi hade ingen snö kvar men det var mer ett projekt för att se om det var möjligt säger Anders Zetterlund och skrattar.

Hur mycket snö Kungsberget kommer ha till sin befogenhet inför öppningshelgen i december är osäkert men säkerligen kan vi räkna med att se liknande projekt på fler skidorter i Sverige de kommande åren. Freeride längtar redan efter november månad och Kungsbergets avtäckning av snön. Men för stunden säger vi på redaktionen: God natt snön och sov så gott.

Text: Johan Björck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.