Big air för skidåkare tar plats på OS programmet

Fler svenska medaljchanser när Internationella olympiska kommittén beslutar att big air för skidåkare tar plats på OS-programmet.

Under onsdagen beslutade IOK att OS-programmet utökas med freeskigrenen big air. Detta innebär ytterligare medaljchanser för svenska superstjärnorna Henrik Harluat, Jennie-Lee Burmansson och Emma Dahlström under OS 2022.

– Det är något vi både hoppats och mer eller mindre förväntat oss. Det kan bli ett lyft för freeskiingen. Det är så klart en stor fördel att ha två grenar att kunna slåss för väl när man är på OS, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing i Svenska skidförbundet till TT.

Under vinter-OS den gångna säsongen fick endast snowboardåkarna möjlighet att tävla i big air. Skidåkarna däremot fick nöja sig med att göra upp om medaljer i slopestyle.

– Det är sjukt orättvist. Det var länge tal om att vi skulle få med Big air också. Sedan blev vi alla väldigt besvikna när vi inte skulle få det. Arenan är ju byggd, varför får inte vi åka? Det känns bara tråkigt, sade Emma Dahlström till Aftonbladet då.

Under samma möte som big air gavs OS-status röstades det nej till att låta nordisk kombination för damer och telemark ta plats som olympiska grenar. Besvikelse hos våra grannar i väst som uppfan sporten telemark efter beskedet.

– Det är självklart väldigt viktigt för oss att telemark kommer in på OS-programmet, men vi måste vara realistiska. Det här var första gången vi provade, och vi har lärt oss massor genom den här processen. Vi har jobbat i flera år för det här, men vi ska prova igen inför OS 2026, säger Birger Goberg, norsk medlem av telemarkkommittén i Fis, till NTB.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer