...

Världens första åk med skidor från toppen av K2

Polska Andrzej Bargiel är första i världen med att åka skidor ned för K2, världens näst högsta berg.

För ett år sedan försökte Bargiel sig på samma bedrift men fick avbryta på grund av höga temperaturer och riskabla förhållanden. I år däremot gick allt som planerat.

Bargiel nådde toppen av K2 söndagen 22e juli efter några veckors acklimatisering i området. På toppen klickade han sedan i bindningarna på skidorna och skidade ned mellan seracer och glaciärsprickor. Ett mycket svårt åk som inledningsvis gick längs Cesen Route för att sedan fortsätta via Messner traversen till Kukuczka-Piotrowskirutten. Sista biten ned till baslägret och firandet av bedriften tvingades Bargiel kryssa sig fram mellan livsfarliga glaciärsprickor.

Tillbaka i lägret kunde Bargiel sedan skriva in sig i historieböckerna och andas ut efter den mycket häpnadsväckande bedriften. Förutom första person att skida nedför K2 blev också Bargiel den trettonde polska bergsbestigaren att nå toppen på världens näst högsta berg.

K2 är känt som en av de svårast topparna att klättra. Med ett dödsfall per fyra lyckade toppförsök är berget det näst dödligaste i världen.

Sedan innan är den äventyrslystna polacken nuvarande rekordhållare i The Elbrus Race och han har även tilldelats Snow Leopard award, en utmärkelse som tilldelas bergsbestigare som nått toppen av samtliga fem berg i forna Sovjetunionen som mäter 7000 möh eller högre.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.