BIG IN JAPAN: Datum och platser för Freeride World Tour 2018 släppta

Både Chamonix och Alaska är strukna ur Freeride World Tours program för vintern 2018. Istället kommer världens bästa tävlande friåkare att få åka till sushipudret i fjärran östern, samt leta sig in till British Columbia och en stad med starka historiska band till träindustri och järnväg. Andorra, Fieberbrunn och Verbier finns kvar på schemat.  

Knappt har ekot från Reine Barkereds segervrål från den 3 april i Verbier slutat studsa innan det är dags för en ny säsong av världens bästa friåkningstour. Idag släpper (äntligen!) Freeride World Tour (FWT) vinterns fem platser för var åkarna skall fightas om titeln som världens bästa friåkare på bräda och skidor.

Stoppen på FWT 2018 blir, i kronologisk ordning, Hakuba (Japan), Kicking Horse (Kanada), Vallnord-Arcalis (Andorra), Fieberbrunn (Österrike) och Verbier (Schweiz).

De två stora ögonbrynshöjarna i det nya schemat på touren är att tvenne klassiska stopp är strukna – varken Haines, Alaska eller Chamonix finns med på Freeride World Tour 2018. Tävlingen som skulle gått i den franska skidmetropolen förra vintern fick som bekant flyttas till Andorra och skidorten Vallnord-Alcalis på grund av snöskäl. I just den tävlingen passade svenska brädåkaren Christoffer Granbom på att smälla dit resten av startfältet och kamma hem guldet, enda tävlingen på FWT 2017 i snowboard herrar som amerikanen Sammy Luebke inte tog förstaplatsen.

Tävlingen i Alaska 2017 som gick i slutet på mars kunde knappast ha bjudit på mer puder, men den fick samtidigt skjutas upp flera dagar innan den kunde köras.

Först härjade en snöstorm, därefter var snön instabil på tävlingsfacet ”The Venue”. När tävlingen väl kördes fick Reine Barkered erfara att snön trots allt inte riktigt hade satt sig i alla aspekter av bergssidan. Om lavinen som nära nog tog honom läser du här. En tävling i Alaska innebär också stora logistiska uppoffringar för både arrangörer och åkare. Restimmarna blir fler än önskvärt och väl på plats i Alaska är det inte helt enkelt för friåkarna att värma upp särskilt mycket.

Wildcards för herrar skidor släpptes i torsdags och de tre lyckliga blev George Rodney (USA), Markus Eder (ITA) och Taisuke Kusunoki (JPN). Fler fribiljetter för åkare i klasserna snowboard män och skidor kvinnor kommer att meddelas i närtid. Hur Wildcardsen bestäms bygger dels på sportsliga, dels mediala skäl. Av Freeride World Tours officiella regelbok går att utläsa att det finns tre olika typer: ”Tour wild cards”, ”Local organizer wild card” och ”Injury wild cards”.

Som vanligt ger FWT-arrangörerna, som har sitt huvudsäte i Lausannes stadsdel Lutry, Schweiz, ett generöst väderfönster för varje deltävling. Väder, vind och snö är inte helt saker som går att planera på förhand.

Freeride World Tour (FWT) 2018:

  • Hakuba, Japan  20 – 27 januari 2018
  • Kicking Horse, Kanada: 3–9 februari 2018
  • Vallnord-Arcalís, Andorra: 1–7 mars 2018
  • Fieberbrunn, Österrike: 9–15 mars 2018
  • Verbier, Schweiz: 31 mars – 8 april 2018
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer