Reine Barkered vann Xtreme Verbier 2017

Reine Barkered vann på Bec des Rosses för tredje gången gillt. En händelserik finaldag är till ända i Verbier och Freerides utsände summerar vad som hände.

Tjugoandra upplagan av Xtreme Verbier och tioårsjubileum för finalen av Freeride World Tour. Det var ingenting annat än en fenomenal föreställning av världens bästa tävlande friåkare som vi fick se idag på facet Bec des Rosses i Verbier, Schweiz.

Damer skidor

Störst bland damerna på skidor gick Jackie Paaso. Ett imponerande drop som tyvärr slutade med en våldsam krasch och ett skadat knä.
– Jag vet inte vad som är fel men jag hoppas och tror att det inte är allvarligt, berättar Jackie.
Hon har i skrivande stund fått en första check av läkare, men väntar fortfarande på en MR-undersökning.

Jackies väninna och konkurrent, österrikiska Eva Walkner, tog hem segern efter att ha visat bra åkning på Bec des Rosses. Vinnare av hela touren för damerna på skidor blev Evas landsfrände Lorraine Huber. Lorriane slutade trea i dagens tävling.

Herrar skidor

Reine Barkered kröntes åter till kung av Bec de Rosses och visade freeridevärlden vart skåpet ska stå. Åreåkaren gick för fullt idag samtidigt som han visade en enastående kontroll på skidorna, vilket resulterade i 95 poäng från domarna och gav honom segern i Xtreme Verbier 2017. Tredje segern för Reine, tidigare 2012 och 2014, som nu tangerar vår svenska freeridelegend, Kaj Zackrisson, som också har tre segrar på Bec.
– Det är sjukt. Hela veckan har jag gått och tänkt att jag verkligen måste vinna Verbier, totalen fick komma i andra hand. Det känns så bra, att få vinna tredje gången också, nu är jag med i ”Verbierklubben” med Kaj, Aurélien Ducroz och de andra som har vunnit tre gånger här, säger en sprudlande glad Reine direkt efter tävling.

Din linje kanske är bland det sjukaste jag sett, är det den sjukaste du kört?
– Nja, kanske inte den sjukaste jag kört. Sista klippan var verkligen på håret men det är den sjukaste jag kört i år helt klart.

Hur kändes det på start när du stod där uppe och väntade?
– Fruktansvärt dåligt. Jag var yr, jag trodde jag hade syrebrist eller något på grund av den höga höjden.

Hur gick snacket med Turdell på förhand idag?
– Det gick bra. Tyckte vi hade en bra dialog där vi peppade igång varandra. Sen fick vi ett snack via telefon när jag satt i målfållan, jag lurade ut honom på min linje men lite synd att han inte satte den helt och hållet.

Vad har du att säga om tourvinnaren Leo Slemmet?
– När vi såg honom från starten trodde vi att han skulle vinna med sin 360 på det värsta stället på hela berget. Och jag är så glad för hans skull, om inte jag eller Turdell skulle vara i topp i totalen så finns det ingen person som jag är mer glad att det går bra för. Efter allt han varit med om senaste året är det helt fantastiskt att han får vinna Freeride World Tour, berättar en smått stoked Reine som slutade två i den totala rankingen.

Världsmästaren Leo Slemett var nöjd efter sitt åk även om det inte räckte hela vägen till seger i årets Xtreme Verbier.
– Jag försökte få in freestyletricks, köra en big mountain-linje och samtidigt behålla flytet åket igenom, beskriver Leo sitt åk.

Hur var det på start inför åket?
– Det var lugnt. Jag lyssnade på musik. Jag såg Loic Collomb-Patton krascha men tänkte inte så mycket på det. Istället fokuserade jag på mitt, försökte behålla en bra känsla på skidorna och vara glad över att åka skidor.

Dagen bjöd på en giganternas kamp som direkt efter tävling beskrivs som den i särklass bästa upplagan av Xtreme Verbier av grundaren för Freeride World Tour, Nicolas Hale-Woods.

Förutom en lektion i Big mountain skiing från Reine och en uppvisning från Leo Slemett om hur man tar med sig sina färdigheter från parken till de stora klipporna fick vi också se Kristofer Turdell som gick störst för dagen, men misslyckades med att stompa landningen. Efter den något missade landningen gjorde dock Gällivaresonen en fantastisk räddning, en formidabel bedrift att karln stod på skidorna och inte tomahawkade nedför branta Bec des Rosses. Turdell fick 83,66 poäng, vilket gav en sjätteplats i dagens tävling. I den sammanlagda rankingen slutade Kristofer trea. En fin tredjeplats på Turdells andra säsong på FWT. Ett resultat som lämnar en eftersmak av att det finns mer potential hos den norrländska åkaren, som rör sig lika smidigt som en katt på berget.

Dagens tredjeplats gick till Amerikanen Ryan Faye, 90,66 poäng. Rookien Faye visade ingen respekt för Bec des Rosses. Han började starkt med ett bra drop, följt av en, inte helt ren, 360 i ett åk som rundades av med en backflip. Ett bra åk överlag där poängen drogs ned något på grund av bristande kontroll från Fayes sida. Fayes åk var ungefär motsatsen till Reine Barkereds åk vad gällde kontroll. Det var samtidigt ett av de åk idag som gav flest ”ahhhh” och ”oooohhhh” från publiken, eftersom det hela tiden låg på gränsen. Rookien slutade åtta i årets FWT.

Den regerande världsmästaren från 2016, tillika vinnare 2014, Loic Collomb-Patton från Frankrike valde en helt egen linje som ingen annan kopierade. En något tvekande Loic inledde åket bra, men gav ett osäkert intryck inför det stora och avslutande droppet. Denna tveksamhet gav honom alldeles för lite fart och fransmannen landade kort, träffade sten och kraschade rejält och tumlade i snön nedför bergssidan. Väl i målfållan gav Loic intryck av att ha ordentligt ont och framförallt vänster axel tycktes ha tagit mycket stryk. Loic fick snabbt vård, men försvann sedan bort från området. När säsongen nu summeras slutade Loic på en femteplats i FWT.

På fjärde plats i den totala rankingen finner vi schweizaren Yann Rausis, som också i dagens tävling slutade fyra med sina 86,33 poäng. Årets rookie på FWT. Schweizaren med Verbier som hemort visade upp en kontrollerad åkning i den högra delen av facet, men saknade riktigt stora features för att nå en topplacering. Genom att kvalificera sig till föregående tävlingen i Alaska och tävlingen här i Verbier har Yann säkrat en fortsättning på den stora freeridescenen även nästa år. Den mest kreativa linjen av de skidåkande herrarna stod troligen kiwin Sam Lee för, med sitt lite knöliga val av på varandra följande drops belönades han med en femteplats idag.

Damer snowboard

Anne-Flore Marxer från Schweiz vann damernas snowboardklass i Xtreme Verbier och slutade tvåa i det totala sammandraget. Totalvinnaren blev franska Marion Haerty, som knep silver i Verbier.

Snowboard herrar

Vår svenska snowboarder Christofer Granbom kraschade i sitt åk och slutade på en sjätteplats för dagen.
– Jag är glad att vara här nere levande och inte ha en skråma på kroppen. Jag gick för det men var orolig för att det skulle sluffa mycket, och det var väl det som ställde till det för mig. Jag drog med mig mycket sluff i droppet så hela landningen vara bara helt vit och jag såg inte vart jag skulle landa, berättar Christoffer om sitt åk.

Ställde nysnön som kommit senaste dagarna till det för er?
– Ja, den sluffar mycket och man drar med sig mycket snö. Man behöver vara försiktig så man inte ställer till det för sig själv.

Känner du dig nöjd med linjeval och ditt åk för övrigt?
– Ja, jag är nöjd att jag körde den linje jag gjorde. Jag kunde inte sova inatt för att jag var så nervös inför tävlingen, har aldrig varit så nervös innan, men jag visste att det gick att krascha i den linjen utan slå sig allt för mycket.

Vann dagens snowboardtävling för herrarna gjorde amerikanska Sammy Luebke, som också vann hela FWT med den teoretiskt maximala poängen 10 000 (vinst på fyra tävlingar a 2500 poäng stycket, det är de fyra bästa resultaten på hela tourens fem stopp som räknas i totalen). Sammy stod för hårresande åk, med bland annat ett enormt drop. Han berättar om tävlingssäsongen.
– Det här har varit en vinter som inte händer så ofta, jag har inte varit så har konsekvent med bra åkning i varje tävling tidigare. Jag har haft en bra säsong och umgåtts med roliga människor som delar min mina känslor på toppen av berget, beskriver Sammy sin säsong.

Du var redan en vinnare inför dagens tävling men ändå gick du för det fullt ut, kände du dig nervös inför tävlingen?
– Jag var lite nervös men jag ville gå för det fullt ut ändå när det är tävling. Jag var lite nervös för några features och visste inte om de var de rätt att välja, men när jag väl började åka slogs autopiloten på och det slutade rätt bra, fortsätter Sammy.

Höjdpunkterna från finalen av Freeride World Tour 2017 i Verbier

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.