Topptur för nybörjare – Så kommer du igång
Du har åkt massa pist, även gett dig av utanför pisterna för att hitta orörd snö. Men att gå för egen maskin, sätta på sådana där sälskinn (eller vad ska man ha egentligen?) under skidorna har du icke prövat. Här får du svar på hur du kommer igång med topptur på skidor.
I vinter känner du dig manad. Svenska fjällen är fantastiska, men det blir trångt i skidorterna under de stora loven över jul-nyår och sportloven, samt påsk. I år har vi corona och skidåkarna håller sig hemma i Sverige, men även vanliga år är det så klart massa folk i skidorterna. Det är svårt att få ett liftsystem att gå runt annars.
Men nu vill du vill svettas lite lagom mycket uppför, uppleva naturen vild och vacker, och åka fin, säker offpistskidåkning nedför. Du vill slippa trängsel och allt folk i skidsystemen.
Här är vår lilla artikel-present till dig: Ett gäng tips för att komma igång med toppturandet!
1. Köp inte utrustning direkt – Hyr eller låna istället
Det blir snabbt dyrt att köpa alla saker som behövs när du ska ge dig ut på dina första toppturer och därför är det bättre att låna ihop eller hyra utrustning för dina första toppturer. Det kan vara så att du inser att du inte alls tycker om att gå på topptur, föga troligt om du frågar mig, och då är det mycket enklare att inte äga en massa prylar.
2. Skippa de tyngsta och sämsta alternativen – säg nej till trekkers och rambindningar
Jag skulle säga att det är bättre att hyra dedikerade topptursprylar än att pröva gå med dina vanliga pjäxor i rambindningar då det inte alls ger samma upplevelse av toppturande. Det är så stor skillnad!
3. Topptura i ditt närområde
Din första tur kan man göra i den lokala slalombacken. Visst när du tänker topptur ser du säkerligen episka berg med fjordutsikt i Norge, men innan du åker dit är det rätt gött att få koll på sitt topptursgame. Norra Islands trollhalvö, Rogers Pass i Kanada, Lyngen och Lofoten i Norge kommer att finnas kvar när du är redo.
När jag bodde i Umeå och var helt grön på toppturande var vi ett gäng kompisar som gick på tur i Bräntberget, en ”skidbacke” på hela 48 höjdmeter.
Detta är ett utmärkt sätt att bli van med utrustningen, känna sig fram hur man enklast går, vänder sig om i brantare terräng och hur man gör omställningen från gåläge till åkläge.
Ett annat alternativ om man har möjlighet att ta sig till en skidort så finns det ofta en prova-på-kurs hos den lokala skidshoppen eller av skidanlänggningen. Dessa tillfällen är perfekta att pröva på en dedikerad utrustning, få guiding i hur man handhaver utrustningen och sig själv på berget. Dessutom får man träffa likasinnade som man kan ge sig ut på berget med!
4. Börja investera i det viktigaste – Pjäxan!
När du väl bestämmer dig för att börja investera i egen utrustning gäller samma sak som med dina alpina prylar, det absolut viktigaste att få till ordentligt är ett par pjäxor! När det kommer till att tura är det viktigt att pjäxan är bekväm nog att vistas i gäng timmar, att den erbjuder ett bra gåläge samt att den har adekvat utförsprestanda.
Mer om det senare. Vet ni hur vad som passar era fötter går det utmärkt att hitta ett par pjäxor på t.ex. Köp och Sälj här på Freeride. Det kräver dock en del erfarenhet och kunskap kring pjäxor för att få det bra och således är det enklaste att låta en erfaren bootfitter vägleda er i pjäxdjungeln.
5. När det väl är dags att ge sig ut utanför pisten, glöm inte transcievern!
Jag vet. Detta är inte det roligaste att lägga pengarna på men om oturen är framme och ni eller en vän hamnar i en lavin är det livsviktigt att den fungerar. Oavsett om den köps ny eller begagnad är det otroligt viktigt att transcievern testas för att säkerställa att funktionen är som den ska samt att ni lär er hur den ska användas.
Här gäller det att träna, träna, träna. När det väl är dags för att ge sig ut på berget är tumregeln ”On in the car, off at the bar” en bra måttstock att hålla sig efter. Inte så Corona-anpassad referens men det är mycket bättre att ha för vana alltid slå på transceivern när man lämnar bilen/bussen/hemmet och byta batterier ofta än att glömma och slå på den.
6. Kanske du redan äger dina nästa topptursskidor?
När det kommer till skidor och bindning finns det ett tillsynes oändligt utbud av båda delarna. Det härliga med skidor, tillskillnad från snowboard, är att du kan använda precis vilken skida som helst.
Har du ett par skidor du åker offpist med i vanlig liftburen åkning? Dessa kommer fungera hur bra som helst även på topptur. Det kan dock komma att behövas en ny bindning till dem. De kommer antagligen vara tyngre än ett par renodlade topptursskidor, men skidorna finns redan i din ägo och kommer fungera att åka lift med även om du monterar en topptursbindning på dem.
7. Bindningsdjungeln… Undvik rambindning och trekkers
På bindningsfronten, om ni ska köpa ny bindning så skippa rambindningar och trekkers. Dessa går att tura med ja, men är otroligt tunga då man måste lyfta bindningen i varje steg.
Ett bättre alternativ är att leta en begagnad binding som ofta kan gå att hitta för samma pengar. Det kommer ge er en mycket trevligare upplevelse och ge er access till mycket mer terräng. Bindningar håller generellt väldigt länge, långt längre än pjäxorna och skidorna. En hjälp på vägen finns i artikeln ”Att välja rätt bindningar”.
8. Lika barn leka bäst – Dimensionera utrustningen lika
När man letar efter ett helt toppturskit är det bra om man dimensionerar skidor, bindning och pjäxa så att dessa ungefär har samma prestanda, (läs vikten på grejerna). Om man har en riktigt styv friåkningspjäxa med en superlätt skida kommer det bli väldigt obekväm åkning då pjäxan med enkelthet pressar skidan för hårt.
Samma sak om du har ett par lätta pjäxor med en för stor, bred och tung skida. Detta blir ett allt mindre problem eftersom pjäxorna blir bättre och bättre för varje år, men tåls ändå att tänkas på. För vägledning i hur tre väldimensionerade kit ser ut, se artikeln här.
9. Stighudar – Lämna allt överflödigt hemma
Stighudar kommer ofta ett nät eller en plastremsa när man köper de nya. Dessa är gjorda för användning vid långtidsförvaring och bör endast användas för det. Dessa bör aldrig lämna hemmet då de kommer blåsa bort första gången du ska rycka stighudarna på en topp där vinder blåser.
Undantagsfallet är om ni har ett par äldre hudar, Black diamond har ett par ökanda modeller, som verkligen sitter ihop. Ni som vet, ni vet vad jag snackar om. Övriga, lämna plastremsan hemma!
10. Lämna skaljackan hemma!
Detta kanske går emot det du hört från många, framförallt från de som säljer kläder för skidåkandet. Skalkläder är suveräna när de verkligen behövs, om det regnar eller om det är tung, fuktig snö som faller och/eller ligger på berget.
Men ska vi vara ärliga går man kanske mest på tur när vädret faktiskt är bättre än så. För dessa dagar fungerar det bättre att gå och åka i t.ex. en fleecetröja med vindjacka, en isolerad mellanlagersjacka eller en softshell. Detta ger dig utmärkt skydd mot elementen i allt utom regn och kommer hålla dig betydligt bekvämare på vägen upp och ner.
11. Det viktigaste av allt – Fika
Det blev lite mycket prylsnack här ovan. Förlåt. Lätt att det blir så då det finns så mycket prylar att välja bland. Det viktigaste är att man kommer ut och att man har en trevlig tid på berget, helst i goda vänners lag. Med det sagt så kan en tur på berget med prylar som inte håller måttet få vilken inbiten skidåkare som helst att vilja kasta in handduken. Då är det bra om man har kompisar som kan dra lite dåliga skämt, en termos med nybryggt kaffe och lite fika för att lätta upp stämningen. Vi är trots allt ute på berget för att vi älskar att stå på skidor!
12. När vädret inte är magiskt – Minigolf
När man tänker på toppturande ser man oftast framför sig stora utsträckta vyer uppe på en fjälltopp. Men som vi alla vet erbjuder det svenska vädret inte alltid bluebird och vindstill dagar.
De dagar när det är oväder på berget kan man hitta otroligt många roliga, men ofta korta åk i skogen. Att vara ute och gå i skogen, leta fyra-fem bra svängar är otroligt roligt och kan rädda upp dagar med det värsta av väder.
En annan sak där topptursutrustning kommer till sin rätt är i ett liftsystem. På många skidorter kan man utöka den vanliga utbudet av offpist ganska drastiskt genom att ha med sig topptursutrustningen. Ta liften upp som vanligt och släng sedan på stighudarna och vandra till åk som inte liftarna tar er till!
Slutord
Hoppas att detta kan vara ett hjälpmedel att ta er fram i den djungel som finns när det kommer till toppturande. En sak bara, detta är inte några ”regler” som är satta i sten, tvärt om faktiskt. Detta är endast tips på saker som jag har tagit med mig på min resa inom turande.
Kan de hjälpa till att få er att komma igång vore det underbart. Om ni tycker jag har helt fel eller vill lägga till fler tips och tricks, kommentera detta så hjälps vi alla åt att utveckla toppturandet i Sverige!
- Läs mer: På taggen topptur finns det massa flera artiklar att läsa!
Var ska du gå på topptur? Kika gärna på vår avdelning toppturer där vi samlar både grymma liftbaserade offpistrepor och toppturer! Lägg gärna till dina favoritturer så växer utbudet för alla!
När du har kommit längre med ditt toppturande kan det också vara skönt att ha en packlista topptur att checka av mot.
Text: