På tur i Japan: do´s & don´ts

Att topptura bland träandar, stora snömängder och vilda samurajer på en diet av rå fisk framstår lätt som ogörligt. Freeride tillsammans med bergsguiden Christian Edelstam reder ut begreppen om vad du ska göra, och inte göra, när du skidturar åtta tidzoner österut. Här är tio saker som får dig att antingen vilja begå Harakiri eller blomma som en Kanzan.

1.

Ta inte av dig båda skidorna samtidigt: När du ska ta av eller på dina stighudar: ta då en skida i taget. I och med de japanska snömängderna kan det bli ett omständligt projekt om du sjunker ned och får snö under pjäxorna. Behåll en skida på så har du en platå där du har ett bättre utgångsläge för att sätta på eller ta bort stighuden på den fria skidan.

2.

Släpp inte dina skidpolare ur sikte i skogen: Att Japan är känt för sin skogsskidåkning är ett så sömlöst placerat PR-trick att det i Svenska Akademiens ordlista numera återfinns under ”sant”. Detta innebär att du kommer att åka i skog när du väl tagit dig till Fjärran Östern. Det är dock svårt att hålla koll i en snöig skog och därför behöver ni ha en viss förhöjd medvetandegrad angående gruppen. Välj din egen linje, men ha uppsikt på dina skidkompisar och bestäm vart ni ska ses och hur långt ned ni ska åka. Och på tema skog: Vet du varför de japanska bergsguiderna ofta har med sig rep trots att det är glaciärfritt? Jo, skidåkare faller ner i de hål som bildas kring träden, och en och annan kamikazeåkare plaskar också ned i de inte alltför ovanliga bäckarna under snön.

3.

Kom inte med smala turskidor: Det finns skäl till att skidmärken namnger friåkningsskidor efter pudriga japanska nordön Hokkaido, eller bara allmänt japansusande gamla klassikern Gotama (R.IP). På detta tema kan rekommenderas bredare skidor. Troligen inget besvär om du är en svensk freerajder som egentligen helst åker lift, men på senare år börjat tura. Alla bredder under tresiffrigt är strängt förbjudna på japanska toppturer. Men kommer du bara över det så kommer du att sväva nedför sluttningarna smidigare än en ninja.

4.

Ordentliga stighudar: Bra stighudar är väldigt bra i Japan. Varför? Det är inga femtonhundra fallhöjdsmeter lång turer som du gör i ett svep uppför. Det är istället kortare stigningar än i Alperna och därför också fler tillfällen då du ska av och på med stighudarna. Dåliga stighudar och/eller dåligt klister är då som att gå en karate fight utan midjebältet.

5.

Favorit i repris (aka pudrets pulsåder): Nyttja samma skintrack, om ni kör kortare puderstänksåk. Lägg första uppförsspåret smart så att ni i botten av kommande åk kan använda det redan upptrampade spåret och spara energi. Tänk: er egen otrafikerad highway to powder.

6.

Skippa storpacket med solkräm: Det snöar och är molnigt ofta i Japan. Vad gäller solskydd räcker såldes modell mindre. Sayonara Big Pack.

7.

Lita inte på lunchpaketet: Om du har lunchlåda från ditt hotell som du inte gör själv riskerar du undernäring och/eller svält. Du kommer garanterat att behöva förstärka – dubblera eller trippla – det antal kalorier som dina japanska värdar tror att du behöver på berget. Till och med norska medresenärer – som är uppvuxna på brödlunch – instämmer i att lunchpaket generellt är för klena i energi.

8.

Beakta fryspunkter: På tema mat & dryck: Du som gillar fickplunta, samt både tar med dig seden dit du kommer och tar seden dit du kommer: fyll på Sake om du vet att det inte blir kallare än cirka minus 10 grader. Japan är också en av världens största och bästa whiskeyproducenter, och med det gulbruna guldet har du ytterligare täckning ned mot minus 20 grader. För övrigt förespråkas sportdryck för alla typer av toppturer, ett globalt gångbart och genialt vederkvickande dryckestips!

9.

Se upp för terrängfällor: Var försiktig med terrängfällor, det finns många! Du vill inte fastna i en ravin utan utlopp, speciellt inte vid ett snösläpp. Notera också att snöförhållandena kan vara väldigt olika mellan skog och kalfjäll, därför ibland svårt att tolka de generella prognoserna.

10.

Bli ingen snösamlare: En kylslagen hårblötnings-klassiker är att placera hjälm och goggles på utsidan av ryggsäcken. Mer skrikande snösamlare får du leta efter. Skaffa en rygga där du kan få ned hjälmen eller säg till kroppen att sluta svettas om huvudet.

Christian Edelstam om Hakuba, Japan

Vad tycker du om Japan och Hakuba?
– Vi hade lite oflyt att vi tajmade ett ovanligt dåligt snöår förra vinter, alltså 2016. Det gjorde att terrängen blev begränsad för skidåkning med en hel del buskage och liknande som inte riktigt var snötäckt. Det bästa med just Hakuba är annars att kunna åka ordentligt och bra med puder bland träden när det snöar och är kort sikt, sedan när det klarnar och snöstabiliteten tillåter kan vi göra högalpina avstickare ovanför liftsystemen. Det är rejäla berg!

Skillnad mot Alperna och Europa?
– Oj, ja det är väldigt mycket som är annorlunda i Japan! Terrängen här är inte glaciärpåverkad. Det är istället rinnande vatten som har eroderat berg och sluttningar vilket gett dalar som är djupa och smala: V-formade kan man kallade det, vilket ger läskiga terrängfällor. Sedan är det väl de klassiska olikheterna: skogsskidåkningen är bättre här än i Europa, eftersom det – vanligtvis – är så mycket snö och oftast gles skog att åka i.

Är det några skidåkarmässiga kulturskillnader?
– Synen på off pist och friåkning är annorlunda här i Hakuba. I Alperna är det självklart att det åks off pist och gås toppturer. Här är sporten inte så gammal och det ligger kanske också i den japanska kulturen att man följer gruppen, medan det i Alperna är individer som kan bestämma själva. Detta gör att reglerna stundtals känns väldigt stela och rigida, med fler begränsningar om var man kan åka utan att riskera liftkortet. I det avseendet har säkerligen nordön Hokkaido kommit mycket längre än Hakuba. När Cortina här i Hakuba öppnade off pisten helt ökade liftkortsförsäljningen med 25 % vilket säger ganska mycket.

Förvåning när du kom hit?
Hur är samarbetet med de lokala guiderna?
– Det kanske beror på att off pist-åkning är relativt ung, men det är svårt att få information och kunskap från de lokala guiderna. Jag och mina kollegor har mest hämtat information från tillresta västerländska guider. Språket är en faktor också. Men jag får känslan av att de lokala guiderna, även de engelskspråkiga, vill leva lite på att de håller information och tips för sig själva. Detta gör det extra klurigt i och med att terrängen här är lite svår att se på plats, det är många åk man vill göra ner i skogar och raviner, men samtidigt går det inte att riskera att fastna på farliga platser. Om man jämför bergen här med exempelvis Engelberg, och Alperna generellt, så är det öppnare terräng där man ser vägvalen enklare på plats.

– Att bergen är så alpina som de är, de är höga och branta. Mäktigt är det! Det tog lång tid innan jag fick grepp på området, av de skäl som jag nämnde i förra frågan. Jag var här före själva mitt guidejobb började och pratade med lokala guider, skaffade terrängkartor, kollade Google earth och youtube-klipp. Detta är hittills den svåraste resa som jag har gjort vad det gäller att få fram information. En annan förvåning är maten som, trots skyhöga förväntningarna, verkligen är helt fantastisk!

När åker du tillbaka till Japan?
– Slutet av januari 2018. Då kör vi tredje upplagan av all inklusive-resan Pure Skitouring Japan, vi utgår från Hakuba. Min förhoppning är att monstruösa mängder snö ska ingå detta år.

Text: Anders Wingqvist
Foto: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.