...

Packlista topptur: 24 prylar och 3 tankar

Topptur är underbart men kräver också lite förberedelser. Här följer en diger lista på packning och saker som du kan tänka på inför toppturen. Läs och ut och njut!

Toppturssäsongen står i full blom och det Årebaserade guideföretaget Summit Guides har låtit ta fram en enkel och behändig checklista som ska hjälpa deras gäster att packa bra och göra så det hela så najs och säkert som möjligt innan, under och efter toppturen.

Vi på Freeride tycker detta är ett bra och tydligt sätt att förmedla information och har därför dykt något djupare i detta ark. Vad gäller packningen, förberedelserna och allt som du ska tänka på under (och efter) toppturen.

Det första du ska tänka på är alltså vad du lägger i ryggsäcken, så nedan följer en komplet packlista inför toppturen.

Packlista topptur:

1. Spade

Spaden tillhör din lavinutrustning och är helt avgörande om olyckan är framme. Dessutom underlättar det när du ska gräva en solgrop lagom till lunchen.

2. Sond

Denna stickpinne ska också alltid finnas med för att lavinutrustningen ska anses komplett.

3. Transceiver

Lavinsändare ska alltid användas när du vistas i lavinterräng och skall förvaras så långt ifrån din telefon som möjligt. Se till att den är fulladdad och för säkerhets skull tar du också med extra batterier ut i fall något oförutsägbart skulle hända med din eller någon annans transceiver.

4. Skidor/bräda/stavar

Skidor med en bindning som klarar avsatt gå uppför alternativ splitboard eller snöskor. Oavsett vad du har du fötterna, glöm inte bort stavarna som helst bör vara av teleskopmodell.

5. Stighudar

Stighudar och förvaringspåse är bra att ha med, men den medföljande plasten kan du lämna hemma.

6. Pjäxor/boots

Du lär knappast glömma att ta på något på fötterna. Men har du flera pjäxor kan det vara värt att dubbelkolla att du tar dojorna med gåläge. Missa inte vårt test av toppturspjäxor.

7. Termos

Kanske det viktigaste ur trivselaspekt? En varm kopp kaffe (eller annan varm dryck) sitter så förbannat bra på fjället.

8. Hjälm

Kom ihåg att skydda ditt huvud, det är minst lika viktigt på fjället.

9. Solglasögon

Det kan vara direkt farligt att vistas på fjället utan att skydda dina ögon. Se till att ha ett par vettiga solglasögon med dig.

10. Goggles

Ett par skidglasögon skyddar inte bara mot sol, de skyddar också mot vind, och är därmed ett måste att ta med till fjälls.

11. Extra mössa/buff

Det är en konst att klä sig rätt när du är på topptur, men en extra mössa eller en multifunktionell buff kan vara skillnaden mellan att frysa eller inte.

12. Extra handskar

Viktigt! En tappad (eller snöfylld) handske på fjället kan förstöra en hel dag och i värsta fall orsaka förfrysningsskador. Så se till att ta med ett extra par.

13. Telefon

Oavsett hur fri från omvärlden du vill vara när du är på tur – telefon ska alltid finnas med, och den ska vara fulladdad. Punkt.

14. Inreach

InReach är ett satellitkommunikationsenhet som gör att du kan kalla på hjälp i en nödsituation, även om det inte finns mobiltäckning. Bör finnas med som ett komplement till telefon.

15. Karta

Som sagt, förlita dig inte bara på din telefon, en fysisk karta över valt område bör finnas med i ryggsäcken.

16. Kompass

Likaså en fysisk kompass…

17. Första-hjälpen-kit

Om olyckan är framme kan ett första-hjälpen-kit vara skillnaden mellan liv och död.

18. Lagnings-kit

Saker går sönder. Och det är extra jobbigt när det sker ute i en krävande terräng. Därför bör du alltid ha med någon form av lagnings-kit, då har du åtminstone en ärlig chans. Komplettera gärna med en rulle silvertejp för alla vet ju – det som inte går att laga med silvertejp går inte att laga.

19. Pannlampa

Om något händer på fjället som gör att mörkret hinner ikapp dig så kan en pannlampa rädda situationen.

20. Vindsäck

Även den säkraste väderprognosen kan fela och en vindsäck ger ett bra skydd när det blåser.

21. Vatten

Glöm för bövelen inte vatten, det är tungt, men definitivt värt att kånka på och vattenflaskan blir ju  faktiskt lättare i takt med att dagen går.

22. Matsäck

När det kommer till mat finns det bara en tumregel – hellre för mycket än för lite – och glöm inte bort att packa snacks, bars och liknande som gör det enkelt att fylla på energinivån snabbt.

23. Solkräm

Solen är extra stark på fjället då ljuset reflekteras mot snön, så glöm inte solskyddet.

24. Varm jacka

Här rekommenderas en lätt puffjacka. På vägen upp tror du antagligen att du packat din extra jacka i onödan, men när du når toppen och vinden ligger på så är den fluffiga jackan din räddare.

Efter att du packat klart finns det fortfarande en del saker som du bör förbereda, planera och genomföra – innan, under och efter toppturen.

Innan turen:

Innan du ger dig ut bör du ha kollat prognosen på en eller flera vädertjänster samt tagit del av lavinprognosen (lavinprognoser.se om du befinner dig i Sverige). Med hjälp av den informationen kan ni sedan planera dagen och gemensamt komma fram till ett lämpligt vägval, samt ett andrahandsalternativ.

Du bör också lämna någon form av färdmeddelande till en person i din närhet. Skriv ned vilka du ger dig ut med, telefonnummer till minst en av dessa, tid för avfärd och planerad hemkomst samt vilket område ni planerar att ge er ut på (så specifikt som möjligt) och både plan A och plan B bör finnas med i detta färdmeddelande. Meddela också vart ni parkerar bil om ni tar er dit med det färdmedlet, samt vilken bil ni åker i.

Under turen:

Kolla att alla har sin transceiver påslagen med hjälp av en transceivercheck och dubbelkolla också att all nödvändig packning faktiskt finns i ryggsäcken och inte ligger kvar hemma eller i bilen. Därefter ser ni till att alla i gruppen känner till (och är överens) om dagens planering, plan A och plan B.

Kommunicera med varandra under turen och se till att åka/gå en och en där det är nödvändigt. På fjället tar ni ansvar för varandra, glöm inte bort det. Och glöm heller inte bort det viktigaste – ha kul!

Efter turen:

När du är hemma meddelar du den du har lämnat färdmeddelande till att du är hemma. Sedan tar du fram något gott att tugga på, valfri kyld dryck samtidigt som du packar upp, torkar och förbereder packningen inför nästa tur.

Artiklar om Topptur
Skidtest Nordica Santa Ana 93 Unlimited:
Freeride vs Freetouring – vad är skillnaden?
Köpa stighudar: det här ska du tänka på
Pårtetjåkko i Sarek: Sveriges enklaste 2000-meters topp?
10 måsten för topptur: Pryltips för nybörjare ski touring
Skidtest K2 Dispatch 101:
Extrem topptur i Himalaya – för ett gott ändamål
ATK filar vidare på sina kraftiga tech-bindningar
Din första topptur: 11 tips
17 klassiska misstag nybörjare topptur

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.