Efter 20 000 höjdmeter med Dynafit Radical Pro: Hur bra är pjäxorna?

Freeride.se har hård- och långtestat Dynafits senaste freeride-inriktade turpjäxa, Radical Pro. Testaren har hunnit lägga dryga 20 000 höjdmeter bakom sig med pjäxorna på foten så långt denna säsongen, så det är ett minst sagt djupgående test av pjäxorna som presenteras.

Vägen till Radical Pro

Säsongen 18/19 vann Dynafit guld i kategorin Freeride/Touring pjäx-kategorin med skon Dynafit Hoji Pro Tour. Den stora innovationen var ”Hoji Lock System”, ett låssystem som aktivt pressar ihop pjäxan och eliminerar glappet som normalt finns i turpjäxors åkläge.

Till stora delar av skidvärldens förtret valde dock Dynafit att inte sätta någon tåklack på pjäxan, vilket gjorde den inkompatibel med massor av mer alpininriktade bindningar och även stegjärn med tåbygel.

Året efter släpptes ”Free”-versionen av Hoji, med tåklack. Men nu var det på många sätt en helt ny pjäxa! Den nya versionen hade annan passform, var betydligt tyngre, styvare, hade mer friktion i gåläget och en mycket aggressivare skaftvinkel. Även om konstruktionen i grund och botten var densamma var det tydligt att Hoji Free var en pjäxa som var betydligt mer inriktad på liftburen åkning.

Till säsongen 21/22 har den nya pjäxan Radical Pro lanserats, och av allt att döma är det en uppdaterad Hoji Pro Tour, nu med tåklack!

Första intryck

Freeride har tidigare recenserat Hoji Pro Tour, så det är på många sättet en bra utgångspunkt. Även delen som handlar om att köpa pjäxor generellt kan vara värt en titt för de flesta. För att sammanfatta den delen; fötter är olika, pjäxor likaså. Det går att läsa på om olika pjäxors egenskaper till höger och vänster, men om du slutar upp med en pjäxa som passar dina fötter som ett par foppatofflor, eller är så hårt skruvstädade på plats att du ser fram mot att dagen ska ta slut redan innan första åket, är det inte en bra pjäxa. Den viktigaste egenskapen hos en pjäxa är att den sitter bra på din fot.

Med det sagt – den direkt uppenbara skillnaden mellan Radical Pro och Hoji Pro Tour är att tåklacken är tillbaka! Inga fler problem med bindningskompabilitet jämfört med andra turpjäxor alltså! I övrigt är den generella utformningen vid första anblick relativt lik Hoji Pro Tour, men skenet bedrar. Radical Pro har en något justerad passform. Den mest märkbara skillnaden är att det tidigare väldigt låga insteget har ökats på något. Även tungan har fått sig upp uppdatering – den nya varianten är inte längre delad längs med tungan, utan istället på tvärs nere vid vristen. Tanken är att den inte ska förhindra gårörelsen mer än den gamla varianten samtidigt som den ger bättre kontaktyta och stöd för optimal kraftöverföring vid åkning.

Också strapen högst upp på pjäxan har bytts ut. På Hoji Pro Tour och Free sitter det ett, anser jag, ganska genialiskt spänne. Det kan bäst beskrivas som samma slags spänne som på booster straps, eller som på de små”spännband” som går att köpa på alla Clas Kjellsson-butiker, men med ett tunt snöre som fästs in så att allting släpps upp bara genom att det. Det ger ett spänne som är extremt enkelt att dra åt ordentligt och dessutom snabbt att släppa upp ordentligt för att maximera gåläget.

Radical Pro har istället en vanlig kardborre-strap. Ett beprövat koncept som självklart funkar, men jag tycker ändå det är ett nedbyte. Jag förstår inte riktigt varför Dynafit valt att ändra det.

På tal om spännen har Radical Pro lite av ett rymdskepps-utseende, helt i linje med de flesta andra moderna toppturspjäxorna. Att lista ut exakt hur allt ska spännas för att sitta så bra som möjligt tar lite tid, men konstruktionen är väldigt genomtänkt så slutresultatet är riktigt bra.

Volymen i Radical Pro är… rejäl. Turpjäxor bör vara rymligare i skalet än alpinpjäxor. Foten måste ha rum att svälla och pjäxan ska vara bekväm i timtal utan att skalet ”flexas ut” på det sättet som sker vid åkning – men även med det i åtanke är nog Radical Pro en pjäxa som passar bäst till oss med mer Kalle-Anka-stuk fötterna.

För egen del är det första gången i mitt liv jag inte behövt trycka skalet på en pjäxa över huvud taget – jag har till och med behövt ta några tilltag för att få ner volymen på pjäxan ett hack. Om det säger mer om pjäxan än om mina fötter vet jag inte, men det råder ingen tvekan om att det finns ordentligt med plats där inne. Sannolikheten att du ska få Radical Pro att sitta riktigt bra om du normalt gillar att åka låg-volymsutgåvor av racepjäxor är förmodligen försvinnande liten.

Linern tillverkas av Dynafit själva och efter värmning och inkörning känner jag inte att jag skulle vilja byta till en Intuition eller någon annan liner ens om jag fick den gratis. Den är av högsta kvalitet och perfekt anpassad till pjäxan (något annat vore ju i och för sig konstigt). Det är inte heller någon ultratunn strumpläst till liner för att spara på vikten, tjockleken är precis lagom så att bra anpassning till foten och värme inte är några problem. Den har ingen snörning eller någon annan form av fäste mellan tunga och skaft, vilket är lite ovant i turpjäxor för min egen del.

Rekpriset på pjäxan ligger på 6499 riksdaler och Radical Pro är därmed, faktiskt, bland de billigaste pjäxorna i den riktiga prestandaklassen bland styvare turpjäxor! Det finns gott om pjäxor i den här kategorin som kostar både en och två tusenlappar mer. Ett klart trevligt prisläge alltså. Att en fågel dessutom viskat i mitt öra att många välrenommerade pjäxbutiker och bootfitters i Sverige valt att gå ned ytterligare en hundring eller två från rekpriset är inte ovälkommet.

Sulorna uppfyller ISO 9523 och är, enkelt förklarat, kompatibla med alla bindningar utom rena alpinbindningar. Det vill säga det går helt fint att använda Radical Pro tillsammans med pin-bindningar, rambindningar, hybridbindningar och MNC-bindningar.

Uppför

Precis som noterats i recensionen om Hoji Pro Tour är Hoji Lock-systemet ”väldigt speciellt och ganska komplicerat”, på gott och ont. Det är lätt att bli lite skrämd av konstruktionen, men jädrar – det funkar ju! På vägen upp är gåläget betydligt bättre än de flesta andra pjäxor av samma typ. Det är fortfarande inte lika friktionsfritt och lättrörligt som en riktig lättviktspjäxa, men banne mig inte långt ifrån.

På många liknande pjäxor är det svårt att ta ut steget ordentligt när det är flackt eller helt platt. Det är helt enkelt för mycket motstånd för att skalet ska glida bakåt i steget på ett naturligt sätt. Med Radical Pro är det inga problem alls, jag glider fram med riktiga bautakliv på anmarscher och genom flackare partier. Kanske är det placebo, men jag upplever att gåläget till och med är något bättre än på Hoji Pro Tour, är det den nya tungan som spelar in månne?

Gåmekanismens konstruktion innebär att det finns ett ”hårt stopp” för rörelse bakåt. Dynafit uppger själva rotationen (Range Of Motion, ROM) till 60°, vilket är ganska mycket. För egen del kan jag bara konstatera att jag inte märker av stoppet om jag inte verkligen tvingar fram det vid torrtestning. På tur märker jag det inte över huvud taget, ens när det är helt platt eller lite nedför. För turkänslan och effektiviteten är det långt mycket viktigare att gåläget är så pass friktionsfritt som det är – det gör mycket större skillnad! Ett maximalt utslag på hur många grader som helst hjälper inte ifall det blir alldeles för trögt för att göra så mycket med redan vid 30°.

En tanke Dynafit har med Hoji Lock är att det ska vara möjligt att lämna pjäxorna ”spända” och bara ställa över dem i gåläge, Hoji Lock-systemet ska se till att pjäxan öppnas tillräckligt för att ha ett OK gåläge. I teorin är det en bra idé, speciellt vid tillfällen när det görs korta varv på en mindre sluttning, men i praktiken får i alla fall jag inte till det.

För det första blir det så pass mycket mer motstånd i gårörelsen att pjäxans turegenskaper blir kraftigt lidande. För det andra klarar jag helt enkelt inte att skifta från gå- till åkläge med pjäxorna spända så mycket som jag vill ha dem när jag åker, utan måste oavsett knäppa upp spännena på skaftet, ställa över i åkläge och sen spänna igen.

Med det sagt är det inte så att den funktionen med Hoji Lock-systemet är totalt bortkastad. När jag klättrar med pjäxorna låter jag dem ofta fortsätta vara i gåläget, men spänner spännena framtill. Det ger lite extra stöd som är trevligt när det ska stås på tå längre tid, dessutom håller de mer tätt ifall byxor och snölås glider upp – något som inte är helt ovanligt om man tvingas stegjärna genom lite djupare snö!

Det går självklart att göra så på nästan alla turpjäxor, men Radical Pro behåller tillräckligt med rörlighet för att inte bli otympliga vid klättring samtidigt som det blir lite extra stöd. Resultatet av att göra detsamma med de flesta andra turpjäxor är att de blir tillräckligt stela för att det ska bli väldigt hämmande.

Att linern inte har någon snörning, kardborrefästning, eller annan funktion för att hålla ihop den saknar jag inte alls. Jag har inte haft några problem med skavsår, att tungan glider runt och lägger sig fel eller att den ”glider ur” sin position och hamnar på utsidan av linern. Förmodligen har helt enkelt utformningen av innerskor kommit så pass långt att det inte behövs längre, sakerna sitter på plats oavsett.

Sammantaget kan jag inte annat än konstatera att det är det bästa gåläget jag känt på bland pjäxor i den här klassen trots att det (för mig) inte fungerar helt som Dynafit tänkt det. Det är fortfarande ytterligare ett hack bättre med riktiga lättpjäxor, men Radical Pro har minskat den skillnaden betydligt.

Utför

Vi startar på samma ställe här – Hoji Lock-systemet funkar verkligen! Normalt för de flesta pjäxor med gåläge är att det finns ett litet glapp i mekanismen när pjäxorna är i åkläge, det vill säga att skalet kan röra sig någon millimeter eller så fram och tillbaka utan något motstånd över huvud taget. Det brukar också bli påtagligare med tiden när prylarna slits ut lite. Något sådant finns över huvud taget inte på Radical Pro.

Det var länge sen jag ägde ett par pjäxor utan gåläge och därmed utan ”gålägesglappet” – även om jag aldrig upplevt att jag stört mig på det är det helt uppenbart något jag saknat. Radical Pro ger sån otrolig kontakt! Vilken känsla! Det var som sagt länge sen jag åkt in mig ordentligt på en alpinpjäxa, men jag tror inte att jag skulle märka någon skillnad mellan den här skapelsen och ett dubbelbultat skal i ett blindtest när det kommer till hur direkt kontakten är. Riktigt bra jobbat!

Flexet är väldigt progressiv och välbalanserad och det är inga problem alls att få ner ordentligt med kraft i skidorna. Det finns gott om stöd i skaftet – Dynafit listar flexet som 120 och även om flextal sällan säger väldigt mycket speglar det definitivt att det är en styv pjäxa det rör sig om. Att driva rejäla puderskidor, även i ganska dassigt före, går helt fint. Ett flex som är så pass progressivt, det vill säga att det börjar lättsamt och spjärnar mot mer och mer ju mer skon flexas, i kombination med den direkta kontakten ger en riktigt bra åkkänsla med tydlig precision och en behaglig närvaro.

Något som förekommer på vissa styvare turpjäxor är problem med att pjäxans fot ”kollapsar” när de pressas ordentligt. Det är ingen katastrof för åkningen, men kan leda till att responsen i pjäxan plötsligt blir betydligt sämre när den pressas ordentligt. Det är något som blivit ovanligare med modernare pjäxor, men jag vill ändå nämna att jag inte sett det minsta spår av sånt beteende från Radical Pro. Spekulationer om exakt hur det kommer sig överlåter jag till mer teknisk kunniga pjäx-entusiaster.

Precis som på Hoji Pro Tour är Radical Pro en väldigt upprätt pjäxa. Framåtlutningen är angiven till 11°, väldigt långt från vad som är normalt på en alpinpjäxa. Det leder till en annorlunda åkkänsla, den lämpar sig bättre för en mer neutral åkposition och balanserad åkning än rejält plöstryck och maximala g-krafter. Jag själv trivs väldigt bra i mer upprätta pjäxor av flera anledningar, men det är inte för alla, och eftersom framåtlutningen inte är justerbar är det bra att vara medveten om. För just turpjäxor är det dock inte så dumt med ett mer upprätt skaft eftersom det bjuder in till en avslappnad och energieffektiv åkstil, något som spar på krafterna de längre dagarna.

En sista pytteliten detalj som kan vara irriterande, men nu är vi verkligen inne på löjliga detaljer, är vristspännet. Jag är en stark förespråkare av vristspännen – att ha nånting placerat för att hålla ner och bak hälen är sjukt bra. Det är ett jobb som det här vristspännet gör helt fantastiskt bra också.


Packlista topptur 24 prylar

En helt annan sak: klurar du på vilka saker du ska ha med dig ut på topptur? Konsultera då vår packlista topptur, där vi också går igenom en del saker som man kan tänka på före, under och efter toppturen.

Stort test: Freeride har testat lätta toppturspjäxor som alla väger kring 1000 gram.


Den irriterande detaljen är att det är ett spänne av ”snowboardtyp”. Det finns många fördelar med det, bland annat att stegen för hur hårt det ska spännas är väldigt små och att det är väldigt enkelt att justera. Att det är så enkelt att justera innebär också att det händer att spännet justeras oavsiktligt när jag spårar i djup snö. Sjukt liten detalj, och jämfört med de totalt hopplösa vanliga mikrojusterbara spännena med skruv (som kan vara inställda på precis vad sjutton som helst efter 2-3 timmars spårande) är de ljusår bättre. Men det bör ändå nämnas.

Slutats

Jag kan inte annat än konstatera att det här är en mycket kompetent turpjäxa. Jag måste verkligen nagelfara för att hitta detaljer att kritisera som inte har direkt med preferens att göra. Om jag primärt åkte lift skulle jag se efter något lite bulkigare, men då framförallt för att få en sko som är bättre anpassat för den typen av slitage som det innebär att köra varv på varv av liftburen åkning. Prestandamässigt håller Radical Pro för att matcha vilken som helst annan alpinpjäxa.

Min största kritik är trots allt att Dynafit inte behållit samma design på strapen som på Hoji-pjäxorna. Lyckligtvis finns strapen till Hoji Free tillgänglig som reservdel, och det har inte varit några som helst problem att köpa ett par löst för mig. Det är en mycket enkel operation att byta ut dem, något jag gjort på mina pjäxor. De går att använda direkt som de är, men för helt perfekt passform måste en öljett tas bort – det tar typ 2 minuter med en tång. På ett sätt lite surt att direkt köpa en ”reservdel” till en ny pjäxa, men priset är så pass bra till att börja med att jag tycker det är överkomligt. Och uppgraderingen är definitivt värt pengarna!

Långsiktigt ser jag den största risken i att gåmekanismen ska börja strula. Sannolikheten att kunna reparera den, antingen själv eller hos en pjäxspecialist, är nog ganska begränsad. Det är ingenting jag är väldigt orolig över dock – om min erfarenhet från Dynafits pjäxor från tidigare håller i sig kommer tech-insertsen slitas ut innan gåmekanismen börjar strula.

Det enda som återstår för Dynafit som jag ser det är att se till att börja använda retur- eller icke-olje-baserat plast i sina pjäxor framöver. Där finns det fortfarande en stor förbättringspotential.

Dynafit Radical Pro

Vikt: 1380 gram (storlek 26.5)
Flex: 120
Läst: 103.5 mm
BSL: 297 mm (storlek 26.5)
Tillgängliga storlekar: 25 – 31.5
Innersko: Dynafits egen, formbar utan snörning
Spännen: 3, plus strap
Canting: Nej
ROM: 60°
Skaftvinkel: 11°
Rek. Pris: 6499 kr

BETYG

VIKT: 4
FLEX: 5
I&UR: 4
ANVÄNDARVÄNLIGET: 4
KOMPABILITET: 3
GÅLÄGE: 4.5

Totalbetyg: 4.1 (24.5/30)

 

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.