Så förvarar du skidor och skidprylar på sommaren

Säsongen fick ett abrupt slut för de flesta i år, men desto mer tid för att ge din utrustning den kärlek den förtjänar. Freeride hjälper dig med förberedelserna inför sommarförvaringen.

De flesta av oss kan nog med handen på hjärtat säga att vi inte sköter om vår skidutrustning till fullo, eller hur? Det är enkelt att slarva, och på vårkanten känns det för många mer relevant att ställa fram utemöblerna och grillen i god tid. Det finns också något romantiserat med en sliten skidutrustning, det talar ju liksom för att du spenderat mycket tid på berget, och vem vill inte det?

Men oavsett hur mycket din utrustning används eller hur viktigt det är att få fram gasolgrillen, så är det faktiskt inte roligt med runda stålkanter på den isiga säsongspremiären eller mögliga stighudar på den första toppturen.

Så ta dig tiden, dröm dig bort till fluffiga vinterdagar och fixa din skidutrustning, det är värt det. Här är freerides guide för den bästa förvaringen över sommaren.

Skidor

Skidorna är dina käraste ägodelar. Vårda dem därefter så håller de längre och du kan lägga pengarna på skidresor och liftkort istället för nya lagg.

 • Skölj med vatten och tvätta bort lera, damm och annan smuts från skidorna. Låt dem sedan lufttorka i vårsolen, se till att laggen torkar ordentligt innan du går vidare.
 • Slipa skidorna. Tänk på att dina nästa svängar med största sannolikhet kommer bli på hård konstsnö. Om du inte orkar eller tar dig tid till att slipa skidorna, se åtminstone till att ta bort eventuell rost från kanterna innan sommaren.
 • Laga och fyll i eventuella repor och skador i belaget och skrapa bort överbliven valla. Vill du vara riktigt petig tvättar du belagen med en ”Base Cleaner” (finns på välsorterade sportbutiker).
 • Valla skidorna och sickla inte. Se till att kladda på ett ordentligt lager med valla så att det täcker ordentligt.
 • Förvara skidorna torrt utan direkt solljus. Om du måste sätta ihop skidorna, se till att inte spänna och påverka skidans naturliga spann/rockerprofil. Perfektionisten använder här lite hushållspapper mellan belagen där kanterna möts istället för klassiska straps.

Mer information om hur du vårdar dina skidor finns att se i freeride programserie skidvårdsskolan.

Bindningar

Bindningar är egentligen ganska ointressanta, de ska bara fungera. Och dagens hybrid- och lättviktsbindningar kostar dessutom skjortan, så ta hand om de du har.

 • Skölj och tvätta med vatten och låt lufttorka i solen. Samma procedur som för dina skidor och görs förslagsvis samtidigt för att spara tid.
 • Skruva ned DIN-skalan så lågt det går så att fjädrarna får en välförtjänt semester. Det förlänger livstiden och precisionen på dina bindningar. Men kom ihåg att dra tillbaka dem innan säsongspremiär, kanske en Post-It lapp är en bra idé?
 • Att tvätta och smörja bindningarna med något slags fett är ingen dum idé. Använd speciellt fett för alpina bindningar, risken är annars att du använder produkter med lösningsmedel som tar bort det smörjande fettet.

Pjäxor

Att köpa nya pjäxor är ofta både kostsamt och smärtsamt, så se till att dina inkörda favoriter håller i många år framöver.

 • Tvätta och torka skalen torr med trasa. Det kan också vara en god idé att se över så du inte fått några sprickor eller andra större skador på plasten.
 • Ta ur innerskorna. Det minskar risken för mögel, svamp och oönskad odör.
 • Spänn pjäxorna så håller plasten formen bättre. Kontrollera också så att alla spännen fungerar som de ska.
 • Förvara i rumstemperatur.

Stighudar

Stighudarna kan vara lätta att glömma bort, men ingen vill ha mögliga hudar under skidorna när toppturen väl blir av.

 • Se till att hudarna är torra, men överdriv inte, du ska inte torka ut dem.
 • Sätt hudarna klister-mot-klister eller använd medföljande skydd. Se till att allt klister är täckt.
 • Förvara svalt utanför påsen om du inte vill ha mögliga stighudar på säsongspremiären, då proppar du ned dem i sin förvaringspåse på en varm och fuktig plats och låter tiden göra sitt.

Kläder

Ärligt, när tvättade du skalkläderna senast?

 • Tvätta och torka enligt klädernas anvisningar och instruktioner. Se till att tvätta skidstrumpor, underställ och mellanlager. Dina skalkläder har säkert inte tvättats lika frenetiskt som tidigare nämnda textilier, men se till att hålla efter skalet också. Det tappar nämligen sin funktion i takt med att membranet täpps igen av svett, smuts och dylikt.
 • Förvara inte dunkläder komprimerade så att de förlorar den puffiga och isolerande förmågan.
 • Mata inte insekter och liknande med ullkläder i något gammalt garage. Förvara ullen på ett säkert ställe.

Transceiver

Att ta hand om sin sändare kan vara skillnaden mellan liv och död, så här finns inga ursäkter.

 • Ta ur batterierna för att undvika korrosion. Tejpa gärna fast en påminnelse på transceivern så att du kommer ihåg att sätta i nya batterier när vintern väl kommer.
 • Skicka din transceiver på service/uppdatering. Har du aldrig gjort det? Någon gång ska vara den första…

Handskar

När vårsolen värmer är det är lätt att glömma bort hur jobbigt det är med dåliga handskar, men det  kommer en lång kall vinter igen och då vill du inte frysa om fingrarna.

 • Smörj om du har skinn/läder-handskar. Ofta får du fett med när du köper handskar, annars hittar du det på närmsta sportbutik.

Första-hjälpen-kit

Se till att alltid ha med ett första-hjälpen-kit med i ryggsäcken, och se till att fylla på med det som saknas.

 • Torka ur och fyll på.
 • Har du inget? Köp ett, det är väl investerade pengar.

Se över så mycket som möjligt när du är igång. Det viktigaste är att inget är fuktigt innan det åker ut i garaget, var extra noga med utrustning som har med din och andras säkerhet att göra, till exempel dina lavingrejer. En god idé som också kan spara på ett och annat vredesutbrott är att kika så ingen gammal macka ligger kvar i ryggsäck.

Avslutningsvis när du går igenom din grejer, hur mycket av allt använder du egentligen? Var ärlig mot dig själv så gör du både plånboken och miljön en tjänst. Sälj av det du inte behöver längre, Sveriges största begagnatmarknad av skidutrustning finns här på freeride.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera