Så vallar du skidor och snowboard

Skidvård für alles. Här berättar vi hur du vallar din snowboard eller dina alpina skidor. En enkel manöver som gör din åkning roligare, eftersom du svänger enklare och glider snabbare. Dessutom håller dina grejer längre. 

Att vårda sina skidor eller sin snowboard borde vara lika självklart som att tvätta sitt underställ innan någon annan person uttryckligen ber en att göra det.

Men belagets och kanternas hygien är ofta eftersatt och då det är ett förfall som sker långsamt utan att lukta så märker man sällan förändringen själv, inte heller omgivningen.

Är du en slarver när det gäller skidvård eller reser du alltid med en snötermometer och ett resestrykjärn på dina skidresor? I fem enkla steg hjälper vi dig att komma igång med vallandet.

Du behöver:

  • En ren trasa / papper
  • Valla
  • Strykjärn
  • Sickel
  • Vallaborste
  • Två stolar
  • Hyfsad ventilation

Du behöver kanske:

  • Vallaväck
  • Fil/diamantbryne

1. Rengör (och kanske fila lite)

Börja med att rengöra belaget. För många räcker det att torka av belaget med en våt trasa. En annan metod är att med sickel skrapa bort den ytliga smutsen och torka av eventuellt skröfs med lite hushållspapper.

Skulle du ha rejält smutsiga skidor kan det behövas kemikalier för att rengöra, då finns det vallaväck och liknande från vallatillverkarna. Starka rengöringsmedel använder du helst i välventilerade utrymmen och tänk på att det utöver din egen hälsa är dåligt för det mesta som lever, kolla upp hur du ska slänga trasorna. Sista steget i rengöringen kan för de ambitiösa vara att borsta belaget med en skidspecifik stålborste, borsta alltid i åkriktningen.

Det går också att rengöra belaget genom att valla en omgång och sickla av innan det kallnat, men är lite omständligt enligt min mening.

Fila eller icke, det är frågan

Om dina kanter är jämna och fina, utan några grader, kan du hoppa över detta steg.

Låt inte heller filandet vara något som känns så jobbigt att du struntar i att valla… Det är bättre att du har ett vallat belag med halvbra stålkanter jämfört med att du har ett torrt belag och dåliga stålkanter. Ta ett helvete i taget som Olof Palme sade, eller stycka elefanten bit för bit som någon annan uttryckte det. Med dessa reservationer: låt oss prata fil.

Många inleder sin vallnings-session med att fila kanterna mer, eller mindre, eller tom PRO-level. Kanternas skick är inte bara avgörande för greppet på hårdare underlag utan det är också det som avgör om dina svängar ska stjäla fart eller vara njutningsbara.

Mindre filande: Man kan använda en flatfil eller ett diamantbryne för att dra av grader på stålkanterna, inte för att egentligen vässa stålkanterna men för att få bort spår av stenkontakt vilket gör kanterna gott.

Mer filande: Är du nyfiken på hur du själv de facto kan fila dina stålkanter så läser du om det här.

PRO-level: Är det riktigt illa behöver du slipa hos ett proffs, då kan det vara nödvändigt att lämna in på en planslip. Om du slipar dina skidor via skidbutik så ingår ofta valla också, så du åkan du sluta läsa här tänker du kanske nu…. men då glömmer du sommarförvaringen vilket är någon gång på senvåren/försommaren för de flesta av oss då du ska valla med kopiösa mängder och inte sickla efteråt.

2. Valla

Om du inte har en specifik vallabänk med skidhållare går det bra att lägga skidorna mellan två stolar. Det kan vara fördelaktigt att trycka i pjäxorna, både som en stabiliserande vikt och för att hålla inne dina skistoppers. Många moderna bindningar håller inne sina stoppers om man trycker ner häldelen, annars kan man lösa det med ett kraftigt gummiband eller spännband.

När du ska välja valla är det bra att ha lite koll på vilken typ av snö och temperatur du ska åka i. Ett alternativ kan vara att hitta en bra valla som täcker ett stort temperaturspann, det finns några alternativ som är bra allround.

Välj dessutom en valla som inte innehåller fluorföreningar, PTFE är uselt för allt levande och det finns massor av fluorfria vallor som glider riktigt bra, förhoppningsvis är högfluorerande valla förbjudet att sälja inom något år.

När du ska smälta på din valla ska strykjärnet vara så varmt att vallan precis bara smälter, börjar det ryka är det för varmt. Droppa valla i lagom mängd över hela belaget och när det är klart stryker du ut dropparna så att det täcker.

Håll hela tiden strykjärnet i rörelse och gå inte över samma område med för täta intervall. Lär känna ditt strykjärn och lär dig hur du kan arbeta med det. Ett strykjärn utvecklat för valla är absolut bäst men det går bra med ett helt vanligt strykjärn för kläder, men blanda aldrig användningsområdena, det är dumt att smälta in vaxet i favoritskjortan. När hela brädan eller skidorna har vaxats så är det dags att stänga av strykjärnet och vila någon halvtimme, drick valfri kall dryck och posta dina vallabilder på valfri bilddelningsplattform.

3. Sickla

Låt brädan eller skidorna svalna ordentligt innan du börjar sickla, vissa väntar till dagen efter med att skrapa men dom allra flesta anser att en halvtimme räcker.

Om du använder en stålsickel får du lite bättre effekt men måste jobba lite försiktigt, är man klantig så kan man skada belaget. Med en plastsickel kan man ösa på lite mer.

Jobba både tryckande och dragande i åkriktningen och skrapa av en hel del av vaxet. Vallan ska vara kvar i den struktur som finns i belaget men du ska egentligen bara ha kvar en ganska liten del av all valla som du precis smält på.

4. Borsta

Skaka loss armarna lite efter det hårda passet med sicklandet, det är nu dags för rond två – borsten. Med en borste ska du jobba bort ytterligare valla och skapa en ytstruktur som glider bra.

Även med borsten ska du jobba i åkriktningen, åker du mycket switch så är det fortfarande drag med borsten från nose till tail som gäller., men om någon vallanörd har en studie som bevisar att det är sämre att dra från tail till nose kan hen posta den i forumtråden.

Borsta så att det bildas ett fint pulver av valla. Gör det tills hela belaget är borstat och sen lite till, borsten ska jobba lagom intensivt i 5-10 minuter. Proffsen jobbar med tre olika borstar. Vissa med en roterande borste på skruvdragare.

5. Glid

Steg fem är att njuta av sitt glid och plötsligt inse hur otroligt nice det är med välskötta skidor, svängarna blir bättre och du kommer inte sist ner längre. Du slipper bli omåkt på transportsträckorna, utan kan istället lugnt glida förbi dina motstånd… förlåt: kompisar menar jag.

Är du en generös själ? Berätta för dina polare hur man vallar och bjud in till vallafest. Dela med dig och predika din nyvunna passion.

Mer information om hur du vårdar dina skidor finns att se i freeride programserie skidvårdsskolan.

Hur gör du när du vallar? Har du några specialtrick? Eller har du något trick för att göra processen ännu mer simpel? Skriv i tråden och upplys oss!

Text: Kalle Bern
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.