Impregnera skidkläder: Steg för steg

Hur impregnerar man egentligen skidkläder? Och hur vet man när de behöver impregneras? Och vilken impregnering ska man använda? Freeride hjälper dig!

Efter att du använd dina skalkläder flitigt en tid kan plaggens vattentäta förmåga avta och du kan komma att behöva ge dina trotjänare lite kärlek. Men för att få bästa möjliga resultat är det några saker du behöver ha koll på. Men ta det lugnt, Freeride guidar dig genom all nödvändig fakta:

Impregnering och membran, vad menas med det egentligen?

En stor del av skidkläderna vi bär idag är försedda med någon typ av membran, exempelvis Dermizax, PROOF, Atmos och Gore-tex. Membranets uppgift är att hålla fukt utifrån borta men samtidigt släppa igenom fukt (läs svett) inifrån. Det vill säga – plagget är vattentät men andas.

Utanpå membranet sitter oftast ett yttertyg som är impregnerad med en DWR-impregnering (durable water repellency). Det innebär i praktiken att yttertyget stöter bort den största delen av vattnet som plagget utsätts för men om vattnet ändå tränger igenom impregneringen så sätter membranet stopp. Idag är de flesta kläder impregnerade med med en fluorkarbonfri impregnering vilket är bättre för miljön, men de behöver impregneras lite oftare.

När behöver jag impregnera mina skidkläder?

Efter en tids användning slits dina kläder och med det också impregneringen. Det är enkelt att testa om dina skidkläder behöver impregneras. Spraya eller skvätt lite vatten på kläderna (testa gärna på de mest utsatta delarna, exemepelvis axlar och rumpa). Om vattnet pärlar sig och rinner av yttertyget fungerar impregneringen som den ska men om vattnet sugs upp och tyget blir blött är det dags att återimpregnera eller återaktivera impregneringen.

Återaktivera impregneringen, vad menas med det?

Även om yttertyget blir blött så hindrar membranet i kläderna fortfarande vattnet från att tränga igenom. Men om yttertyget är genomvått andas inte kläderna lika bra och därför känner du dig ofta fuktig om impregneringen inte fungerar som en ska.

Ofta räcker det att återaktivera impregneringen. Det gör du genom att värma upp plagget i  exempelvis en torktumlare eller ett torkskåp efter att du tvättat det, då återaktiveras den vattenavstötande behandlingen. Strykjärn på låg värme fungerar också, men det kan vara en bra idé att lägga en handduk eller liknande mellan plagget och strykjärnet. Var noga med att alltid följa tvättråd och angivna temperaturer för det plagg du tvättar och torkar.

Denna metod att återaktivera impregneringen fungerar några gånger, men till slut måste du återimpregnera klädernas yttertyg.

Kläderna behöver impregneras. Wash-in eller spray?

Det finns två sätt att impregnera dina kläder på; med en impregneringsspray eller med ett impregneringsmedel som körs direkt i tvättmaskin, så kallat wash-in. När du tvättar in impregneringen så impregneras hela plagget, både in- och utsida. Spray impregnerar endast där du själv väljer att applicera det. Men vilket ska man använda?

Ett tyg med membran eller beläggning är i regel vattenavstötande även på insidan. Men på vissa andra skalmaterial ska fodret absorbera fukt och transportera det vidare till tygets utsida. Ett sådant tyg ska inte behandlas med wash-in eftersom insidan då blir vattenavstötande vilket gör att plagget tappar sin funktion. För att veta vilken typ dina kläder är kan du droppa lite vatten på fodret och se om det sugs in eller rullar av. Om det sugs upp på insidan så är insidan en del av transporten av fukt och ånga och då ska du undvika wash-in.

Är du osäker så använder du spray vilket kan rekommenderas av flera anledningar. Det går i regel åt mindre impregnering vilket innebär att inga onödiga kemikalier spolas ut med sköljvattnet och du kan spraya lite extra på utsatta ytor som vi nämnt tidigare, alltså till exempel axlar och rumpa.

Oavsett om du väljer att impregnera med cash-in eller spray så rekommenderas en fluorkarbonfri impregnering vilket är skonsammare för naturen men fortfarande ger ett fullgott skydd mot vatten.

Impregnera med spray

  1. Tvätta plagget enligt tvättinstruktioner.
  2. Läs och följ instruktionerna på impregneringen som ska vara avsedd för det plagg du ska impregnera. Det kan exempelvis skilja sig åt om plagget ska vara torrt eller fuktigt vid applicering.
  3. Täck arbetsytan och spraya jämnt över tyget på cirka 20 centimeters avstånd eller enligt anvisning. Undvik att andas in impregneringen.
  4. Låt torka och stryk bort eventuellt överflöd.
  5. Torka plagget i torktumlare, torkskåp eller med strykjärn för att aktivera impregneringen, följ tvättråden. Det finns vissa impregneringar som inte behövs aktiveras men det anges då i instruktionerna.

Impregnera med wash-in

  1. Tvätta plagget enligt tvättinstruktioner.
  2. Läs och följ instruktionerna som ska vara avsedd för det plagg du ska impregnera. Följ instruktionerna för rätt dosering och tvättprogram. Kom ihåg att ta hänsyn till klädernas tvättinstruktioner också.
  3. Torka plagget i torktumlare, torkskåp eller med strykjärn för att aktivera impregneringen, följ tvättråden. Det finns vissa impregneringar som inte behövs aktiveras men det anges då i instruktionerna.

Du kan impregnera även om de inte har något membran, till exempel softshell, men om dina kläder är tillverkade med ett membran av Gore-Tex bör du vara lite extra uppmärksam.

Gore-Tex, vad gäller då?

De flesta produkterna med Gore-Tex impregneras precis som vilket plagg som helst, men vissa behöver annorlunda hantering, till exempel Gore-Tex Active Shakedry. Dessa plagg har inget yttre lager av textil utan yttre lagret utgörs av själva membranet och därmed behövs ingen impregnering. Besök Gore-tex hemsida för mer information om hur du tar hand om dessa kläder.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
kommentarer
Kommentera