Guide: Hur tvättar man en dunjacka?

Hur tvättar man en dunjacka egentligen? Freeride guidar dig i åtta enkla steg.

Går det att tvätta en dunjacka i maskin? Och går det att torktumla den? Rädslan att förstöra en jackan i tvätten är oftast stor. Men att tvätta en dunjacka är faktiskt inte så krångligt som många tror även om det är tidskrävande.

I första hand är det bästa rådet att undvika att tvätta en dunjacka i den utsträckning som det går. Vädra och punktbehandla fläckar till att börja med. Men tids nog så når du gränsen, din dunjacka måste helt enkelt tvättas. Men oroa dig inte, det är inte speciellt svårt, följ bara dessa steg så kommer det gå galant:

1. Läs tvättråden

Läs igenom och följ tvättinstruktionerna som finns på etiketten på din dunjacka. Där finns viktig information, i synnerhet om vilken temperatur du kan tvätta jackan på. Om du inte har kvar tvättråden på din jacka kan du ofta hitta dem på märkets hemsida.

2. Förbered jackan

Stäng alla dragkedjor och kardborreband och vänd jackan ut och in. Om jackan har pälskrage som är avtagbar ska den avlägsnas innan tvätt.

3. Rengör tvättmedelsfacket

För säkerhets skull kan det vara bra att kontrollera om du behöver rengöra tvättmedelsfacket på din tvättmaskin. Ibland finns rester från sköljmedel eller tvättmedel kvar som kan skada jackan.

4. Tvättmedel och sköljmedel

Använd helst tvättmedel som är till för dun. Annars väljer du ett skonsamt tvättmedel och använder endast en tredjedel av den rekommenderade mängden flytande tvättmedel. Undvik sköljmedel/mjukmedel eftersom det kan skada dunet och försämra plaggets funktionalitet.

5. Extra sköljning

Efter att du tvättat dunjackan på rekommenderat program så är det bra att köra en extra sköljning så att allt tvättmedel verkligen försvinner.


Story: NICKE BLEV BEGRAVD AV LAVIN I JAPAN ”JAG SLETS MELLAN PANIK OCH HOPP”


6. Torktumla

Ja, det är bra att torktumla dunjackan om inget annat anges på tvättinstruktionerna. Ta ut jackan direkt när tvätten är klar, behåll den ut och in och placera cirka tre tennisbollar i torktumlaren tillsammans med jackan. Bollarna motverkar att dunet klumpar sig. Vill du vara extra noggrann tar du också ut plagget varje halvtimme och skakar det för hand för att ytterligare förhindra att dunet klumpar sig. Torktumla jackan på låg värme tills den är helt torr, observera att detta kan ta flera timmar. Tänk på att jackan kan kännas torr på utsidan trots att dunet inte har torkat. När dunet är torrt bör jackan ha återfått sin ursprungliga form.

7. Slå lätt på jackan

Genom att slå försiktigt på jackans utsida med insidan av handen separerar du dunet i den torra jackan och det fördelar sig bättre.

8. Impregnera vid behov

Om dunjackan har tappat sina vattenavvisande egenskaper efter tvätten kan det vara bra att spraya jackan med impregnering som är till för kläder med dun i.

Observera att detta övergripande rekommendation. Utgå alltid från tvättinstruktionerna i ditt plagg. Lycka till!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.