Guide: Så väljer du rätt skidhandskar

Letar du efter nya skidhandskar? Ett par dåliga handskar kan ju faktiskt förstöra en hel skiddag. Men vad skiljer egentligen olika skidhandskar åt? Och vad ska du tänka på när du köper nya? Freeride guidar dig och ser till att du håller fingrarna varma i vinter.

Det finns en uppsjö av olika skidhandskar som skiljer sig stort från varandra; 3-fingershandskar, tumvantar, handskar av läder, och handskar som är fodrade med dun… och massvis av andra varianter. Men vilken typ av handske passar just dig? I denna artikel djupdyker vi i skidhandskarnas varma värld och reder ut begreppen.

Storlek:

Storleken på ett par skidhandskar är av största betydelse. Är handsken för stor kan det vara svårt med precisionen när du ska spänna pjäxorna, öppna ryggsäcken eller liknande aktiviteter som kräver lite fingerfärdighet med handskarna på.

Men en handske som är för liten är snudd på ännu värre, sitter den för tätt isolerar handsken inte tillräckligt bra och du kommer sannolikt frysa om fingrarna när det blir kallt. Dessutom blir flexibiliteten sämre eftersom händerna inte kan röras naturligt utan att klämmas, när du till exempel ska greppa något.

Vilken storlek är rätt?

Alla händer ser olika ut så det bästa är alltid att testa handsken innan eventuellt köp. Har du inte möjlighet till det finns det en klassisk tumregel för hur du på ett enkelt sätt mäter din hand:

Håll handen uträckt med samlade fingrar och sträck ut tummen så att handen formar ett L. Mät handens bredd på det bredaste stället på handens ovansida, måttet du får fram motsvarar din storlek, 9 centimeter = storlek 9. 

Om du hamnar mittemellan två storlekar rekommenderas det att välja den större storleken (förutsatt att du inte behöver kompromissa alldeles för mycket på fingerfärdigheten).

Modell:

Det är svårt att hitta ett par skidhandskar som är lagom varma hela säsongen. Det optimala är förstås att ha flera par om budgeten tillåter. Nåväl, oavsett hur många handskar du ska ha så de delas in i tre olika kategorier för underlätta för konsumenten; klassiska skidhandskar, tumvantar och 3-fingerhandskar.

Klassiska skidhandskar

Klassiska skidhanskar är den allra vanligaste modellen, alltså handskar med fem fingrar vilket ger flexibilitet och precision när du använder fingranra, till exempel för att hålla i stavarna (eller dra ABS-ryggsäcken). Denna typ av handske fungerar bra under större delen av säsongen, men när det är riktigt kallt ute kan det vara svårt att hålla värmen eftersom varje finger måste värma sig själv.

Undvik handskar som inte är anpassade för alpin skidåkning, exempelvis handskar för längdskidåkning eller terränglöpning, dessa är oftast alldeles för tunna.

Tumvantar

När fingrarna har kontakt med varandra så delar de värmen, därför är tumvantar ett bra alternativ när det är riktigt kallt ute eller om du är frusen av dig. Givetvis får du sämre precision med tumvantar men de är å andra sidan enkla att ta på och av. Det finns också tumvantar med separerade fingrar inuti, dessa vantar är inte riktigt lika varma men du blir något mer flexibel och kan därför vara en bra kompromiss.

För barn och snowboardåkare som inte behöver greppa stavar och ofta har händerna i snön så är tumvantar ett riktigt bra alternativ.

3-fingerhandskar

3-fingerhandskar kallas också lobster mittens och är kort och gott en blandning av ett par vanliga handskar och ett par tumvantar.  Långfingret, ringfingret och lillfingret grupperas i ett fack medan tummen och pekfingret är separerade var för sig, vilken kombinerar värmen hos ett par tumvantar och precisionen hos ett par klassiska skidhandskar.

Det går också att klä sig enligt 3-lagersprincipen även på händerna. Då använder du ett par tunna innerhandskar inuti dina vanliga handskar när det blir kallt. När graderna kryper ned ordentligt förstärker du med ett par överdragshandskar (eller vantar) som sista lager. Det finns också färdiga 3-i-1 handskar som motsvarar principen ovan nämnd samt handskar med avtagbart foder.

Yttermaterial:

Skinn

Fördelarna med skinn är många; skinn är slitstarkt, flexibelt samt i det närmsta vind- och vattentätt. Ett par bra skinnhandskar kan hålla i princip hur länge som helst. Men det finns nackdelar också; skinnhandskar kostar mer och det krävs att du sköter om dem genom att återfukta skinnet regelbunden och genom att torka och tvätta dem får rätt sätt. Vissa väljer även bort skinn av etiska och moraliska skäl.

Syntetmaterial

Det finns en uppsjö av handskar i olika syntetmaterial, och oftast får du vad du betalar för. Vissa skidhandskar har vattentäta membran, exempelvis Gore-Tex. Noterbart är dock att för att en handske ska bli helt vattentät så måste också sömmarna vara tejpade, det räcker inte med att membranet är vattentätt. 

Handskar av syntetmaterial är i regel inte lika slitstarka som handskar av skinn men kostar desto mindre, så här gäller det att kompromissa och prioritera efter hur mycket du kommer använda skidhandskarna.

Många handskar har en kombination av skinn och syntet. Då sitter skinnet på de ytor som i regel slits mest, till exempel på handflatan och runt tum. och pekfingret. Handskens ovansida är oftast av syntet då materialen kombineras.

Foder:

Skidhandskar är i princip alltid fodrade för att ge extra värme, och det finns givetvis en rad olika foder med olika funktioner, exempelvis dun, ull och syntet.

Dun isolerar utmärkt mot kyla och passar bra för dig som vistas i extremt kalla men torra miljöer, dunets isoleringsförmåga minskar nämligen när det blir fuktigt.

Ull har naturliga isoleringsegenskaper och värmer även när handsken blivit blöt, till skillnad från dun.

Ett syntetsikt foder, exempelvis primaloft, värmer inte lika bra som dun men det andas bra och torkar snabbt. En handske som är isolerad med syntetiskt foder isolerar också bra även när det är blivit vått. För dig som är aktiv, svettas lätt eller vistas mycket i våta väderförhållanden så rekommenderas därför en handske med syntetiskt foder.

Övrigt:

Manschett/mudd

De flesta handskar har standardlängd eller korta manschetter vilket innebär att handsken är designad för att sitta under ärmen på jackan, se därför till att du har möjlighet att dra åt jackan i ärmslutet med kardborreband eller liknande.

Handskar med lång manschett är utvecklade för att bäras utanpå jackan och dras oftast åt med ett elastiskt band. Är armen på din jacka stor kan denna lösning kännas osmidig och knölig.

Handledsremmar

Guds gåva till skidåkaren. Ett elastiskt band runt handleden som gör att du inte riskerar att tappa handskarna när du tar av dem i liften, de blåser heller inte bort på fjället när du ska ta fram kaffetermosen. Detta är absolut inget som bara är till för barn, när du väl vant dig med handledsremmar kommer du aldrig vilja vara utan. 

Handledsspänne

På de flesta handskar går det att spänna åt handsken runt handleden med hjälp av ett elastiskt band eller ett kardborreband. Detta kan vara användbart för men kom ihåg att inte dra åt dem för hårt så att det stoppar blodflödet.

Det finns också handskar utan handledsspänne som istället bara är elastiska runt handleden. Denna lösning fungerar oftast väldigt bra och känns smidigt under jackan. Dessutom riskerar du att kardborren går sönder.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.