Nytt underställ? Köp inte underställ förrän du läst detta

Ett bra underställ kan vara skillnaden på en bra och dålig dag. Detta funktionsplagg hjälper dig att hålla värmen när du är ute och rör på dig på vintern och får bort överflödig fukt från huden. Men vilket underställ är bäst? Och vad är egentligen skillnaden på ett understället av syntet och ull? Freeride hjälper dig i djungeln av underställ.

Att klä sig rätt när vi åker skidor är inte lätt. Oavsett hur noggrant du har studerat väderprognosen så är risken alltid överhängande att din kroppstemperatur inte är överens med ditt klädval för dagen. Det är helt enkelt svårt att klä sig rätt, det är i det närmsta omöjligt för att vara ärlig. Temperatur, luftfuktighet och vind förändras allt som oftast under dagen och därför finns det ingen given klädsel som passar en hel dag. Dessutom rör vi oss med olika intensitet under en och samma dag, därför är det lämpligt att klä sig lager på lager, det vill säga hellre flera tunna lager istället för få tjocka lager vilket gör det möjligt att enkelt ta av eller ta på sig extra lager för att reglera temperaturen.

I skidbacken klär sig många med tre lager (åtminstone på överkroppen), till exempel ett underställ närmast kroppen följt av fleecetröja och skaljacka. Som ovan nämnt så är det en hel vetenskap att klä sig rätt och det går att begrunda varje lager in på molekylnivå, men i denna artikel ska vi åtminstone djupdyka in i vårat första lager; underställets svettiga värld.

Vad är egentligen ett underställ? Varför ska vi använda underställ när vi åker skidor? Vilket material är bäst? Hur ska passformen vara? Och vad kostar egentligen ett underställ?

Understället är det plagget som du vanligtvis har närmast kroppen i samband med utomhusaktiviteter i kyla. Underställets primära uppgift är att hålla dig varm och komfortabel även när du svettas. Därför ska det sitta nära kroppen så att det kan transportera bort fukten, men understället ska inte vara så tight att det hindrar rörelsefriheten. Sitter understället för löst kan det vara svårt att få plats med det under andra plagg utan att det blir obekvämt. Lagom är bäst när det kommer till storlek på ett underställ helt enkelt.

Vilket material är bäst?

Materialet är avgörande, men vilket som är bäst går dessvärre inte att svara på. Det beror helt enkelt på vad du använder ditt underställ till. Däremot går det med säkerhet att säg att ett underställ av bomull inte är att föredra, bomull drar lätt åt sig fukt vilket snabbt kommer att kyla ned dig så fort du slutar svettas, därmed är det inte ett material som lämpar sig särskilt bra i skidbacken.

Vad gäller material så kan du utgå från att desto intensivare aktivitet du ska utföra, desto mer syntetiskt material ska du välja. Syntet transporterar nämligen bort fukt från kroppen på ett utmärkt sätt vilket gör att det passar bra om du svettas mycket eller om du tränar i ett högt tempo, exempelvis längdskidåkning.

För alpin skidåkning så är i regel tempot något lägre och då kan ull vara att föredra. Ull absorberar fukt (precis som bomull) till viss del, och kan faktiskt absorbera 30 procent av sin egen vikt. Skillnaden är att när du svettas så transporteras delar av fukten vidare ut genom ullmaterialet, men en del stannar också på vägen. Men till skillnad från exempelvis bomull, så kan ullen absorbera vätska (upp till cirka trettio procent av sin egen torrvikt) utan att du upplever den som blöt. Detta är en unik egenskap som är extra bra om du växlar mellan aktivitet och vila, till exempel i skidbacken och sittliften

Så summa summarum – ull värmer, trots att det blir blött, men det transporterar inte bort fukten lika bra som ett underställ gjort av syntetiska material. För många är därför  en blandning av ull och syntet det optimala, synteten leder bort fukten och ullen värmer.

När det kommer till ull så finns det flera olika varianter. Ull från får är vanligast, men även lamadjur, kashmirgetter, alpacka och andra djur kan ge oss ull som stickas till plagg med olika egenskaper.

På funktionsplagg idag så är det merinoull som dominerar marknaden, det känner säkert många till. Men vad är egentligen skillnaden på merinoull och vanlig ull? Jo, det är enkelt. Merinoull kommer från de lurviga merinofåren som ger en fin ull som inte kliar, perfekt att ha närmast kroppen med andra ord. Och de tunna fibrerna och de täta krusningarna skapar mikroskopiska luftfickor, så när din kropp avger värme, så byggs ett isolerande och värmande luftlager upp i dessa fickor.

Förutom att ull värmer bra så har materialet en annan fantastisk egenskap, det luktar sällan illa. I ull finns nämligen ämnet kreatin som bryter ned illaluktande bakterier, och skulle ett ullplagg ändå börja lukta så räcker det oftast med att endast vädra plagget för att få bort lukten.

Vad är egentligen skillnaden på ett dyrt och ett billigt underställ?

Syntetmaterial är i regel billigare och mer slitstarka än ull. Det finns en uppsjö av olika syntetmaterial, exempelvis polypropylen, polyamid och polyester. Samtliga av syntetmaterial är är producerad av olja, det vill säga en icke förnyelsebar råvara, vilket för många konsumenter är en avgörande faktor. De flesta tillverkare hävdar att just deras speciella material är det bästa, och det kan vara stor skillnad på hur bra syntetplagg andas och hur svettabsorberande de är. Tyvärr märks det oftast inte förrän du använd det några gånger.

Oavsett material så finns det många andra faktorer som spelar in när det kommer till pris, vikt på plagget, stickteknik, mönster, detaljer som knappar, dragkedjor, förböjda armar och knän med mera.

När understället är producerat av ull beror prislappen dels på tjockleken på ullfibrerna, en tjock och varm produkt på exempelvis 240 gram kostar mer än en tunn sommarprodukt som kanske väger 150 gram. Men priset beror också givetvis på vilken ull som används och för att säkerställa en god djurhållning så kan det som konsument vara värt att granska tillverkningen lite extra när du köper ett underställ av ull.

Hur tar jag hand om mitt underställ och hur tvättar jag det?

Läs alltid tvättråden på dina underställ, det kan vara avgörande för dess framtid oavsett vilket material det är producerat av. Underställ av ull så behöver inte alls tvättas lika ofta som underställ av syntet, så länge det luftas. När det väl behöver tvättas så gör du det vanligtvis med ullprogrammet på tvättmaskinen. Undvik att använda tvättmedel med enzymer, det kan förstöra fibrerna i ullen. Det är också smart och enkelt att använda en tvättpåse, då minskar du risken att knappar, dragkedjor och liknande från andra plagg fastnar i understället. 

Vad gäller syntetunderställ så är det en god idé att undvika sköljmedel då det också kan förstöra fibrerna i plagget. Används också helst flytande tvättmedel, det finns en risk att pulver inte blir ordentligt bortsköljt vilket sliter på plagget och kliar på kroppen. Se också till att inte lämna plagget fuktigt innan du tvättar det, det ger tyvärr en utmärkt grogrund för bakterier och dålig lukt.

 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.