Köpguide: Att välja rätt skidglasögon

Bakom dina skidglasögon kan du va’ dig själv, som Docenterna nästan sjöng, och utan dem är det svårt att se ordentligt på berget. Därför har vi nördat ner oss i det som är bra att veta när det är dags att investera i ett par goggles.

Innehållsförteckning

Ramen runt skidglasögonen

Utan ramen är skidglasögon bara ett tjockt resår och en plastlins, och även om gogglar finns i en frustrerande stor mängd former och färger har de tre huvudsakliga funktioner – hålla fast linsen, hålla ute snön och vara bekväma. Ett par goggles som sitter bra ska inte klämma ihop näsan så det blir svårt att andas, ska vara lagom stora för ditt ansikte och passa bra med din hjälm (nu snackar vi passform, inte färg). En fingervisning är din hjälmstorlek eller ditt huvudmått – har du ett litet huvud, börja med att prova små eller mellanstora skidglasögon och vice versa. Gogglar med mycket tunn eller helt dold ram är hetare än överhettad bakpotatis för tillfället, och förutom att de ser balla ut ser du även bättre åt alla håll, vilket till exempel är trevligt om man åker park eller riktigt brant. Tänk dock på att inget periferiseende i världen är värt det om skidglasögonen inte passar formen på ditt fejs. Om de glipar eller klämmer någonstans längs skumgummikanten bör du prova ett annat par.

Har du glasögon och inte vill köra med kontaktlinser har de flesta tillverkare även gogglar som är anpassade för att de ska få plats under. De är djupare än vanliga skidglasögon och har urgröpningar för skalmarna i skumgummikanten. De kallas OTG-goggles (Over The Glasses) och varje välrenommerad butik bör ha minst ett alternativ åt dig som använder glasögon.

Outriggers: En del skidglasögon har ”armar”, så kallade outriggers på kanten som bandet fäster i. Dessa kom till för att ge bättre passform med hjälm, men idag är så gott som alla gogglar, med eller utan outriggers, hjälmkompatibla. Tacka säkerhetsrevolutionen för det.

Bandet: Det tjocka resårbandet som håller fast gogglarna på hjälmen eller huvudet ska gå att justera så det varken är för hårt eller löst. Vissa band har silikonränder på insidan, vilket till exempel är trevligt om du har en hjälm utan spänne för goggelbandet.

Linsen

Linsens form: Det finns två typer av form på linserna – sfäriska och cylindriska linser. Cylindriska linser är välvda horisontellt men platta vertikalt. Sfäriska linser är välvda både horisontellt och vertikalt. Fördelarna med sfäriska linser är bättre periferiseende, mindre risk för bländande reflexer och optisk distorsion samt att de inte immar lika lätt eftersom det ryms mer luft mellan ditt ansikte och den kalla utsidan av linsen. Den stora fördelen med cylindriska linser är att de är billigare att tillverka, och därmed även billigare att köpa.

Linsens färg: Olika tillverkare har olika namn på sina linsfärger, vilket är lite förvirrande. Engelskt mumbojumbo åsido – det relevanta är hur mycket ljus en lins släpper igenom. Detta mäts enligt en skala som kallas VLT – Visible Light Transmission. VLT anges i procent, från 0 till 100, där lägre tal betyder en mörkare lins. De flesta tillverkare har någon form av tabell över sina olika linser, där VLT står angivet.

Linser anpassade för dåliga ljusförhållanden (mörker, mulet, snöfall) brukar ha ett ljusgenomsläpp på mellan 60 och 90 procent. Dessa linser är i regel gula, rosa eller ljust blå och är mer till för att höja kontrasten på det du ser än att stänga ute starkt ljus.
När det är riktigt soligt vill man ha en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt, mellan 5 och 20 procent. Vanliga linsfärger är grå/svart, och olika nyanser av guld/brun/mörkt orange, och de har ofta någon typ av spegelbehandling på utsidan.
I mitten av spektrat (20-60 procents VLT) finns linser som funkar i många typer av väder, och är bra om du bara vill ha ett par goggles eller vädret ändras mycket under samma dag. De finns i olika färger, med eller utan spegel och ska man generalisera så är någon form av orange eller mörkt rosa en typisk allroundlins.

Utbytbara linser: Det går att byta linser på (och köpa extralinser till) de flesta gogglar, men vissa (främst i den högre prisklassen) har ramar byggda för att göra det snabbt och enkelt, antingen med hjälp av magneter eller någon form av snabbfäste eller spänne.

Ventilation och imma: Alla gogglar har ventilation vid sidan av och ovanpå ramen och ibland även som små hål eller skåror i överkanten av linsen. Fler/större ventilationshål är lika med mindre risk för dimma.
De flesta gogglar har linser som består av två glas, där mellanrummet mellan linserna bildar en temperaturbarriär vilket minskar risken för imma. De enda som vinner på att köra med enkellinser är alpina raceåkare, eftersom enkellinsen minskar risken för optiska fel vilket kan vara användbart när man dönar ner för en vertikal . Om du inte rejsar – kör på dubbellins.
Nuförtiden är det vanligt att insidan av linserna är anti-im-behandlade, vilket minskar risken för imma på insidan ordentligt. För att kolla om en lins är anti-im-behandlad kan du andas på in- och utsidan. Om imman försvinner fortare från insidan, ja då är den anti-im-behandlad.
Gnugga inte på insidan av linsen, då riskerar du att sabba anti-im-behandlingen, eller göra så att den försvinner helt.

Fler begrepp

UV-skydd: Nästan alla gogglar, även de billigaste, har hundraprocentigt UV-skydd. Detta skyddar dina ögon från farliga UV-strålar och minskar risken för trötta ögon.

Spegellinser: Förutom att se häftiga ut, och låta dig spana på folk i liften utan att bli upptäckt hjälper spegelbehandlingen till för att reflektera bort ljus från linsen i starka ljusförhållanden, vilket ger bättre sikt i knallsol.

Polariserade linser: Förenklat sagt är det så att ljusvågor färdas i olika riktningar. Vertikalt ljus är det som gör så vi kan se, medan horisontellt ljus bländar oss när det reflekteras på olika ytor. Polariserande glas släpper bara igenom det användbara, vertikala ljuset och motverkar alltså bländningar och reflexer.

Fotokromatiska linser: Dessa linser mörknar eller ljusnar beroende på hur starkt ljuset är för tillfället. Mycket praktiskt om man är någonstans med föränderliga ljusförhållanden. De senaste åren har tekniken blivit allt bättre och det går fortare och fortare för fotokromatiska linser att ändra ljusgenomsläpp. Det har därför blivit vanligare med fotokromatiska linser, men de är fortfarande dyra i jämförelse med vanliga.

Att tänka på vid köp av skidglasögon

Prova olika modeller. Alla ansikten ser olika ut – goggels som sitter som en smäck på din kompis eller frigolithuvudet i butiken kanske inte alls passar på ditt ansikte.

Gogglarna ska passa din hjälm. Glipan som uppstår om passformen mellan hjälm och gogglar är dålig har många namn – eurogap, turistglipa och gaper-gap för att nämna några. Oavsett vad du kallar det är det något som bör undvikas – du kan få brainfreeze och det ser rent ut sagt för jäkligt ut.

Vad du behöver för lins. Har du bara ett par goggles – tänk efter i vilka väder du huvudsakligen åker. Svart spegellins ser häftigt ut men är långt ifrån optimalt i grådaskigt januariväder, precis som en ljusgul lins inte hjälper tillräckligt när det är knallsol i april. Absolut bäst är att ha två linser eller gogglar att byta mellan men går inte det så hitta en medelväg som passar dig. Orange är en bra utgångspunkt om du är osäker.

Ta hand om dina skidglasögon

  1. Lägg aldrig gogglar med linsen mot en hård yta, typ ett bord eller en sten.
  2. Använd den medföljande påsen eller en mikrofiberduk för att torka av dem. Om insidan av linsen blivit blöt – dutta med trasan istället för att dra, så är risken att du sabbar anti-im-behandlingen mindre. Torka gogglar med tröjärmen eller servetter rekommenderas inte.
  3. Förvara dem i påsen när du inte åker.
  4. Plasten mår inte bra av att torkas ovanpå ett skållhett element eller i ett torkskåp.
  5. Språklektion: Goggle är det engelska ordet för skidglasögon – Google är en sökmotor.

 

Undvik imma

  1. Vurpa? Snö? Skaka av så mycket som möjligt och gnugga inte på linsen med en vante eller jackärm, då kan du repa den och sabba immskyddet. Använd påsen om du absolut måste torka bort snö eller vatten.
  2. Se till så att det inte har kommit snö på ventilationen på ovansidan av ramen.
  3. Putta inte upp gogglarna i pannan – de kommer imma som fasen när du tar på dem igen.
  4. Om de immar igen, lägg dem i en varm, torr ficka i din jacka. Det kan även hjälpa att vifta med dem för att få till ett luftflöde som tar bort imman.

 

Byta lins eller ha två par gogglar?

Bägge har sina för- och nackdelar. Att ha två olika linser är oftast billigare än att köpa två par goggles och en extralins tar mindre plats i väskan än ett par skidglasögon. Vissa goggles får du en extralins till vid köp, vilket kan vara värt att ha koll på. Har du ett extra par goggles kan du å andra sidan byta till ett par utan snö och smältvatten i om du vurpat, och det är mindre pyssligt att ta på ett par skidglasögon än att byta lins med vantarna på. Smaken är som baken.

Du har väl inte missat våra andra köpguider?

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.